VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

torsdag 2 maj 2013

Dagen efter... men Göran Persson var riktigt nykter

Hög tid att öppna boxen, släppa in ljus och se att den är tom...
Dagen efter Första maj är jag ganska matt. Det tär att läsa tal som inte ser utanför den lilla box där dagens svenska politik förs. 

Den enda sosse, vad jag har sett, som vågade gå lite utanför boxen var... Göran Persson. Han talade (i Vingåker) om sänkt arbetstid, han har förstått att vi måste dela på jobben.

I övrigt var 1:a maj floskelsamlingens dag. I själva verket är det nästan ingen som helst skillnad på S och Alliansens världsbild.

Jonas Sjöstedt drog fler åhörare än Stefan Löfven. Ja, varför skulle man lyssna på Löfven, man har ju hört Reinfeldt...

Men Jonas svek när det gäller klimat- och miljöfrågorna, han körde över dem på några få sekunder på det sätt som Vänstern alltid gjort när det bränner till. Och inte vågade han utmana konsumtionssamhället heller, eller analysera jakten på den eviga tillväxten. Han hade fem tusen åhörare. Han hade ett ansvar. Men han valde att stryka dem medhårs, inte säga det som måste sägas. Tryggt inom boxen.

Jonas har faktiskt vädrat såväl konsumtions- som tillväxtkritik. Men. Och det är ett bistert men. Hans parti och partikamrater tycks inte tåla sådant. Han tycks dessutom ha erbarmligt dåliga rådgivare som snarast förminskar honom efter det att han blivit partiledare.

Är det något förstamajtal som borde hållas så är det av Nina Björk. Den klart lysande stjärnan på den i övrigt så erbarmliga debattscenen.

För att återbördas till gott humör efter att ägnat några timmar åt sossars och andras tal må man lyssna på Stefan Sundströms senaste. Läcker. Innan ni gör det föreslår jag - i all ödmjukhet - att ni, om ni inte var inne på bloggen igår, tar er an mitt eget Första Maj-tal som finns här.



20 kommentarer:

  1. Det finns andra partier också:

    http://www.socialisterna.org/

    SvaraRadera
  2. Jo, det finns andra partier också, till och med det som Anonym 08:03 hänvisar till. problemet med dem är att de saknar helt den analys som Birger gör. Man vill förstatliga det mesta i syfte att tillväxten och konsumtionen skall öka. När hörde du en uttalat socialist i något socialistisk parti tala om minskad konsumtion, minskade låneskulder och förändring av hela vårt materialistiska tänkesätt?? De är lika ideologiskt fattiga som högern, om än med något sorts rättvisepatos på temat vi skall alla kunna bära oss lika illa åt som de som redan bär sig mest illa åt för vi har lika stor rätt till världens sista naturresurser som alla andra. Tjohopp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om vi ska kunna minska "tillväxtekonomin" så är solidarisk fördelning och kollektiva lösningar grundpelarna. Det behöver man inte vara raketforskare för att inse.

      Radera
  3. rätt analys av Jonas. tyvärr. hörde just en företrädare för ung vänster som beklagade att borgarna inte fått fart på tillväxten och att konsumtionen borde öka för att få fart på de ekonomiska hjulen. hade jonas varit tydlig med det han innerst inne vet så hade den unge vänsterpartisten tänkt sig för lite mer, gjort en bättre analys och kopplat ihop konsumtionen med de globala miljöeländet som nu växer fram. jonas, skit i dina rådgivare, var dig själv!
    L

    SvaraRadera
  4. # Anonym 08.33

    "solidarisk fördelning och kollektiva lösningar" kan innebära precis vad som helst, som exempelvis kommunism.

    Kommunismen var alldeles bestämt inte bra för världen. Så du bör ange något bättre. Vill du ha en världsstat, vill du ha medborgarlön, vill du att alla människor skall jobba en timme om dagen och resten av dagen sitta och småsvälta med arbetsförbud, eller har du någon annan idé?

    SvaraRadera
  5. Vad gäller Sjöstedt så var han onekligen skarpare innan han blev vald till partiordförande. Om detta beror på partiet i övrigt eller inte har jag ingen insyn i.

    Däremot blir jag alltid misstänksam när en viss person favoriseras av samtliga medier i den grad som Sjöstedt faktiskt blev, inför valet av honom som partiordförande. Hade Sjöstedt varit farlig på riktigt hade han knappast fått det stödet av medierna. Det är min uppfattning.

    Om någon av de andra kandidaterna hade kunnat göra ett bättre jobb så här långt är å andra sidan tveksamt.

    SvaraRadera
  6. Det är fråga om en falsk motsättning, Birger!

    Naturligtvis måste vi få fart på produktionen - av lågenergilösningar! Hela energi- och råvarubranschen måste ställas om. Det är en gigantisk uppgift. Och förmodligen måste våra städer byggas om, för minskad trafik. Det är också en gigantisk uppgift. Så massor av arbete blir det och massor av bokföring - vilket resulterar i ökad tillväxt (av siffror) även om råvaruuttaget minskar.

    SvaraRadera
  7. Nej, Jan, det är inte en falsk motsättning, vi kommer att göra annat än idag, men inte mer. samtidigt som fler kan deia på jobbwn,att bygga allt du skriver om görs av internationell arbwtskraft. Finns 27 miljoner arbetslösa bara inom EU.

    SvaraRadera
  8. Hej Birger!
    Tror du kommer gilla denna teckning:
    http://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/c68.0.403.403/p403x403/418939_437024389705259_1479862158_n.jpg

    SvaraRadera
  9. Hej Birger !

    Å så kommer jag med
    min lilla bild.

    Föds vi som troglodyter ?

    Många lärare ser inte eleven där den är.
    Många lärare är mycket lyhörda för var
    deras elever är.
    Men om en elev lever i en cell
    så upplever vissa elever att
    dörren för dem är stängd
    även om den är Öppen !

    SvaraRadera
  10. Sossarna i Katrineholm hade engagerat skådisen Per Ragnar att hålla huvudanförandet i Stadsparken.

    Det var som att höra en miljöpartist av den gamla sorten.
    Värnet om miljön och om fritiden, minskat antal arbetstimmar, att ta hand om varandra mm. Vem kunde ha något emot allt detta? Ljuva ord från denne folkkäre och(åtminstone tidigare) fredsaktivist tillika vegetarian.

    Nu vet den som varit med ett tag, att sossarna är jättebra på att prata "grönt" vid högtidliga tillfällen, dit man får räkna
    1 Maj.

    Per Ragnar beskyllde Alliansen för att sakna åtgärdsprogram i dessa frågor. Vilka åtgärder vidtog sossarna på den tiden de hade makten?

    Sedan raljerade han om Åkesson, som behöver livvakter -för att skydda sig mot "oss andra".

    Gäller det även kungens livvakt?

    SvaraRadera
  11. Givet det svala - förefaller det - intresset för medborgarlön så är världens framtidsutsikter riktigt usla. Alla är alldeles för inriktade på att få mer eller slippa få mindre. Då är det bara förstörelse och massdöd som väntar.

    Jag fortsätter så sakteliga att putsa på Medborgarlönspartiet EkoSoLiD - Partiet för Människans Ekosocialliberaldemokratiska Framlevnad och lägger snart till mina teorier om människans goda, men risken förefaller överhängande att människor är för korkade och kortsiktiga för att vi skall kunna undvika gigantiska prövningar av alla slag.

    SvaraRadera
  12. Det finns många boxar som måste sprängas innan vi får partiledare och partier som vågar säga det som förr eller senare måste sägas eller erkännas.

    Tillväxtboxen
    Här har hela skuldsverige klämts in som "gisslan". En "gisslan" man blir behjälplig med hot om höjda räntor m.m. om någon nära makten mot förmodan babblar om minskad tillväxt eller kortare arbetstid. Tillväxtboxen rymmer förstås också alla som vill tro att systemet i framtiden, levererar den avkastning som förväntas - eller krävs, för att upprätthålla värdet på befintliga och skuldoptimerade tillgångar.

    Maktboxen
    Lever i symbios med "tillväxtboxen". I maktboxen sitter våra folkvalda - inte inlåsta, dörren är öppen - men det krävs lite integritet och en smula moral för att sticka ut näsan och dofta framtidsvisioner.
    Ingen kan räkna med att få ryggdunkar av den verkliga maktens budbärare. Inte ens av fotfolket eftersom opinionsbildningen lyst med son frånvaro. Kontrollen över maktboxen har förstås den verkliga makten: Den s.k.finansiella makten. Den döljer sig ofta
    bakom uttryck som "Marknadens reaktion" - "fri rörlighet av kapital" osv.

    I dag sänkte ECB styrräntan rejält. Man vill använda samma medel som orsakat krisen för att komma ur den. Ytterligare kreditexpansion. Samma hörn i samma box...det är bara "dumstruten" som fattas.




    SvaraRadera
  13. http://www.aftonbladet.se/debatt/article16696760.ab

    SvaraRadera
  14. Tack för länk till Aftonbladet, 07:58. Märkligt att skåda den långa listan av debattörer. Blev så väldigt tydligt hur vi definierar oss genom vår försörjning. För egen del ligger ekonom avlägsnast och downshifter närmast den jag "är".
    AK

    SvaraRadera

  15. HELP Isberg i sikte

    Alt 1. Vi har i god demokratisk ordning
    beslutat att inget isberg är i sikte.

    Alt 2. När ett isberg är i sikte så kommer det
    inte att åsamka oss någon skada.

    Alt 3 Om ett isberg skulle orsaka oss stor skada
    så kommer vi att kunna reparera den med hjälp av
    stora uttag av skifferolja.

    Alt 4. Om detta inte hjälper så kommer
    vi att stoppa våra huvuden i sanden.

    Alt 5. När vår herre frågar oss om det inte
    är dags för oss att ta ansvar för vår
    fortsatta framfart, så blir du tyst !

    Alt 6. Med naturen. Inte för fort. Inte större
    än att Vi kan ha överblick och ta ansvar ...
    Fotosyntes, kretslopp, samverkan ...

    Alt 7, Obs! Inte mot vad Birger gör !
    När människan lärde sig att tala
    så lärde hon sig också att ljuga !

    Alt 8. Det skapas inga kulturer på Jordens villkor
    OM VI INTE GÖR DET SJÄLVA, SVÅRT VA ?

    SvaraRadera
  16. Neoliberal Agendafre maj 03, 02:54:00 fm

    Att "dela på jobben" är knappast att tänka utanför ramarna.

    Anledning att det inte nämns oftare är för det helt enkelt är en dålig ide. Det finns inte en given mängd arbeten inom en begränsad geografisk yta.

    SvaraRadera
  17. Helt rätt, neoliberal. Därför är en anpassning till verkligheten en god tanke. Att sänka det som är normalarbetstid till postindustriellt samhälle är därmed rätt tanke.

    SvaraRadera
  18. ... "Det finns inte en given mängd arbeten inom en begränsad geografisk yta."

    Av detta kan det dras väldigt
    långtgående konsekvenser men det
    övergår nyliberalismens dagsförstånd !

    SvaraRadera
  19. http://www.cogito.nu/ledare/gront-men-inte-illgront

    Vad har hänt med Gahrton... "I Miljöpartiets partiprogram heter det, trots den allmänna jobbfanatismen i samhällsdebatten, att ”en viktig reform är att sänka arbetstiden”." Trots?? Har det plötsligt blivit storslaget att med böjt huvud viska fram en egen åsikt... Tummen ner för honom! Och två tummar upp för den klarsynte som ser hur mp gärna vill framstå som stigfinnare men fegar när det gäller att faktiskt välja väg. Att inte ta konsekvenserna av sin egen analys:

    http://www.cogito.nu/ledare/ett-konkurrenskraftigt-partiprogram

    AK

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.