VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

torsdag 11 april 2013

Godmorgon, här blir det surt...

Läser i lokalblaskan att Vingåkers skolor numera ligger på 280:e plats av 290 möjliga. 

Vad säger ordföranden i barn- och utbildningsnämnden om det? Jo: "Vi drar igång en jättesatsning på läsplattor till hösten." Herregud! Funderat på det där med lärare?? 

Tips till skolpolitiker i Vingåker finns här.

 *****

SvD har fått nytt stuk. Det börjar bli omodernt med bilagor. Sportredaktionen är nedlagd. Antalet journalister dras ner. Näringssidorna är rosa - men Cervenka är kvar. Zits och Baby Blue är kvar trots att kulturbilagan skrotats. Och Under strecket - som jag började läsa som trettonåring. Då med ordbok i handen.

Ledarskribenten PJ Anders Linder meddelar, under rubriken Fler ledarsidor ger vassare profil åt nya SvD, att det skall bli fler ledarsidor, vilket ledarskribenten blygt anser skall ge mer "kvalificerad åsiktsjournalistik".

Dock lär denna åsiktsjournalistik hållas tryggt inom den gällande politiska normen - det vill säga allt som kritiskt analyserar tillväxtsamhället lär även fortsättningsvis vara bannlyst. 

****

Ekonominyheterna i P1 meddelar att det är usla siffror i ekonomin. Klädförsäljningen har minskat med 7,8 procent, skoförsäljningen med 23 procent jämför med samma tid förra året. Tänk om man trivts med de kläder och skor man köpte förra året? Vilken katastrof! Tänk om skorna man köpte förra året faktiskt var av sådan kvalitet att de håller även i år? Vilken katastrof!

Hur som helst är det inte ont om kläder och skor i svenska garderober. 

Att ekonomi egentligen betyder hushållning är ingenting som tjänstgörande ekonomijournalister är intresserade av. Att det är bra för hushållningen - och därmed för klimatet och planeten - om skor, kläder och allt annat är hållbart och ger sina ägare långvarig tillfredsställelse är ingenting en ekonomijournalist behöver känna till. För här tänks tillväxt - det vill säga i detta fall köp - släng - köp nytt.

Ordet "tänks" var givetvis missvisande.

Avslutningsvis: Våren lär vara på väg, bina har gjort sina första utflykter för att kolla läget, isen lär gå upp nästa vecka, kanoten ligger beredd, rådjuren käkar överblivet godis under fågelborden och fästingarna ligger och lurar.

11 kommentarer:

  1. Med läsplattor eller surfplattor kommer man att ängna halva skoltiden att installera och krångla med appar.

    På vilket sätt skulle det vara bättre med dessa än en traditionell bok.

    Dessutom kommer spel i dessa surfplattor att störa uppmärksamheten.

    Resultatet blir ännu sämre skola.

    SvaraRadera
  2. Kan ungarna bli intresserade och börja göra övningar här så kanske lärarna kan få vara pedagoger och hjälpa dem som behöver hjälp:

    https://www.khanacademy.org/
    http://www.code.org/

    Bra sidor som visar vägen framåt.

    SvaraRadera
  3. Förmodligen har ingen i Vingåker läst den forskning som finns. I intervjun som Birger länkar till redovisas hur med enkla medel en usel skola blir en skola med toppbetyg och trivsel! Håll ihop klasserna, låt speciallärarna vara inne i de vanliga klasserna, nolltolerans mot att skicka iväg elever till specialklasser, ofta två lärare i klassrummet. Totalt sett inom de gamla ekonomiska ramarna. Lärarna surar de första månaderna, sedan blir det bra.

    SvaraRadera
  4. Mycket bra artikel i HD idag!!!!

    SvaraRadera
  5. Neoliberal Agendators apr. 11, 07:07:00 em

    Datorer är som gjorda för undervisning. Tänk vad mycket lättare det är att lära sig ett språk mha en dator.

    1) Den kan rätta ditt uttal utan att du behöver skämmas.

    2) Den kan anpassa svårighetsgradden efter hur duktig du är

    3) Den kan visa upp bilder och text på det egna språket så man lätt/snabbt förstår vad orden betyder.

    4) Den kan konstruera test och rätta dem direkt

    5) Man kan mha Internet komma i kontakt med andra som talar språket.

    Frågan är varför vi inte ser mer läsplattor. Troligen av samma anledning som man kör i gamla avgasspyende bilar på 50-talet.

    Socalistisk produktion funkar uselt.

    SvaraRadera
  6. Neoliberal Agendators apr. 11, 07:09:00 em

    Försvann ett "på Kuba" i förra inlägget.

    SvaraRadera
  7. Som en anekdot vill jag berätta följande: i vintras då jag frös som mest ville jag ha ett par svensktillverkade vinterstövlar. Jag letade timtals på nätet, men nejdå. Jag köpte ett par för sisådär 20 år sedan ett par på en marknad, de höll i 10 år. Har sedan endast köpt plastskor från Kina. De häller i genomsnitt 3 mån. Numer tillverkas skor med Svenskklingande namn i Kina till ett pris som är ungefär hälften av vad jag fick betala för ett par Italienska handsydda skor av mycket god kvalitet av märket Diemme. Dessa skor kommer antagligen att hålla 10 ggr längre än plastakorna från Kina. Snälla, kan vi inte försöka få tillbaka kvalitetstänket i vårt land? Kag tror vi alla kommer må bättre då.

    SvaraRadera
  8. Hur är det då med sladdlösa nätverk? Skulle stoppas i franska skolor pga hälsorisker... Läsplattor är säkert bra, men all forkning visar att lärare som får tid för eleverna, tex genom att två lärsre är i klassrummet, är fantastiskt bra för alla elever. Läsplattor kommer inte att dra upp eleverna i Vingåker. Så enkelt är det inte. Ska bli kul att se var på listan de hamnar tre år efter satsningen på plattor! Jag äter upp en rå potatis doppad i ättika om de lyfter mer än fem platser.

    SvaraRadera
  9. "Dessa skor kommer antagligen att hålla 10 ggr längre än plastakorna från Kina. Snälla, kan vi inte försöka få tillbaka kvalitetstänket i vårt land? Kag tror vi alla kommer må bättre då."
    Jo, kan vi inte börja med kvaliteten i svenska språket? :-)
    AK

    SvaraRadera
  10. Neoliberal agenda1
    Jag har svårt att tro att du tror på det du själv skriver. Det är så förvridet att en teråring skulle genomskåda det! Jag är själv ingenjör och vet hur utvecklingsarbete går till. Det är definitivt inte hög kvalitét som står högst på dagordningen, det kan jag försäkra dig, utan att snabbt vara ute med en ny produkt som i snabbaste mån kan upppdateras, i så snabb takt som marknadsavdelningen hinner med. Jävligt frusterande för oss ingenjörer som gärna vill skapa bra och hållbara produkter, men på grund av det ekonomiska incitementet inte kan!!

    /Jocke (inom bilindustrin)

    SvaraRadera
  11. Jag kan vidare berätta något som jag tycker illustrerar detta. Jag arbetar på ett hållfasthetlabb. För 12 år sedan fanns det två kommersiella labb som servade Volvo med prover med vardera 8 personer, idag är vi ensamt labb med 4 personer. Kvalitét är underordnad kvantitet.

    /Jocke

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.