VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

söndag 31 mars 2013

Spinning Jenny

Nätverket når du genom att klicka här.
Med förvånad min tycks såväl Reinfeldt som Löfven titta på siffrorna som berättar att arbetslösheten är cirka åtta procent i Sverige. I de flesta euroländer är det än värre.

Hur kan det komma sig att arbetslösheten är så stor? Självfallet bidrar lågkonjunktur, finanskris och eurokris till att vi har massarbetslöshet. Men huvudorsaken är en helt annan. Hon heter ”Spinning Jenny”...

Läs mer i dagens Aftonbladet där jag skriver om sänkt arbetstid och skattereform på debattsidan. Ni får gärna sprida om ni känner för det...:-) 

Meningen är att inför nästa val skall alla partier tala om väsentliga frågor, istället för att lägga sig i den grå fåra som man lyckats framställa som mitten.


16 kommentarer:

  1. Bra! Det är som du skriver hög tid att ta debatt kring dessa frågor. Det måste som du skriver ske steg för steg och land för land. Arbetstiden är en långkörare inom EU. Det borde betyda att det finns viss tid för debatt. Men att "Det är hög tid".

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. ”någon form av produktions- eller omsättningsskatt” ”Det intressanta är att en sådan inte skulle behöva vara speciellt hög för att ersätta statens inkomst från exempelvis arbetsgivaravgifterna.” Har något land i världen infört något sådant? Något konkret att komma med har förstås inte Schlaug.

    Men jag ställer jag upp på den nya skatten om vi samtidigt slaktar välfärden och byråkratin. Här jag får nog vänta tills kollapsen och då slipper jag både skatterna och maktapparaten, om jag hinner uppleva detta.

    Hela tanken att centralt reglera arbetstid är förövrigt idiotisk. Arbete är det sista man ska ägna sig åt. Schalaug ”förslag” bygger på den sjuka moralismen. Och nu ska hela världen räddas av mindre arbete. Ämnet är korkat i kubik.

    SvaraRadera
  3. Tack Birger, mycket bra artikel. Om tio, kanske tjugo år kommer detta att vara en självklarhet.

    SvaraRadera
  4. Mycket bra artikel Birger.

    SvaraRadera
  5. Att ta bort skatten på arbete och införa andra extremt höga skatter på handel med varor (moms och punktskatter) och utvinning av naturresurser ur jordskorpan och med samma skattetryck som procent av BNP (eller hur det nu mäts) är nog inte ens är möjligt.

    Först minskar välståndet av att mindre naturresurser utvinns. Sedan ökar mängden arbete av att välståndet minskar. Historien går så att säga baklänges. Om då något slags kollektivt tvång ändå minskar mängden arbete så faller välståndet än mer och då förmodligen även naturresursernas utvinning.

    Keyne teori anses vara att en penningspolitisk stimulans ger en multiplikatoreffekt. På liknande sätt skulle kanske den nya skattereformen leda att ekonomin havererar, vilket gör detta i praktiken omöjligt. När det här landet kollapsar i grunden av primärt dyrare naturresurser i mitten på århundradet år så uppstår en liknande ”dödsspiral”, men av fysiskt natur.

    Om ett land som Sverige skulle införa detta så blir det en ekonomisk katastrof. I och för sig blir det gynnsamt för kompetent personal och företagsamhet om landet blir ett skatteparadis inom arbete. Allt som kan köpas blir många gånger dyrare än i en kiosk på en fjälltopp i Norge. De som arbetar skulle spendera sina pengar utomlands. Landet måste vara isolerat från omvärlden ungefär som Nordkorea.

    Då är det bättre att ta säg en kommun i Norrlands inland och isolera denna från alla kontakter med omvärlden och främst se hur befolkningen klarar sig. Istället för att beskatta tillförseln så stoppar man den. Jämfört med stenåldern så torde de få det bättre eftersom de har mycket rester typ byggnader, redskap och maskiner, vägar och broar med mera. De får naturligtvis med sig alla arter som de kan tänkas behöva. Problemet är att det inte finns frivilliga som tar omställningen på allvar. Allt är baserat på myter och önsketänkande.

    SvaraRadera
  6. Birger, när vi talar alternativa beskattningssätt - har du någon bra bok du kan rekommendera som handlar om medborgarlön?

    Jag har delat artikeln på fb och vi har fått i gång en livaktig debatt. En fråga som kommit upp: Hur få Penningen med på detta? Mitt försök till svar: Penningen går med på detta när de har allt att vinna på det och när de inser att det rådande systemet är på väg att kollapsa.
    Hur ser du på detta, Birger?

    SvaraRadera
  7. Kortare arbetstid räcker inte...

    MEDBORGARLÖN; NU!

    SvaraRadera
  8. Kort, tydligt och effektivt reder Schlaug upp hela frågan om arbetslöshet och finansiering av välfärden. Var är partierna? Var är hans gamla parti??

    SvaraRadera
  9. Jag postade just på EkoSoLiDs Facebooksida några förslag om medborgarlön, matbidrag, barnbidrag och barnskatteavdrag. Ta en titt!

    http://www.facebook.com/EkoSoLiD

    SvaraRadera
  10. En klickbar länk kanske:

    EkoSoLiD

    SvaraRadera
  11. Länkas mycket, bra artikel, nödvändig debatt!!!
    Grrreenline1

    SvaraRadera
  12. Neoliberal Agendasön mars 31, 11:17:00 em

    Om det nu är så att huvudsaken till arbetslösheten är ökad produktivitet, hur kan det komma sig att arbetslösheten korrelerar så dåligt produktiviteten i näringslivet?

    Förändring i produktivitet (arbetslöshet)
    -------------------------
    2001 -0.4% (6.1%)
    2002 +4.4% (6.2%)
    2003 +5.7% (6.7%)
    2004 +5.6% (7.9%)
    2005 +4.1% (7.7%)
    2006 +3.4% (7.9%)
    2007 +1.3% (6.9%)
    2008 -1.1% (6.3%)
    2009 -6.1% (8.3%)
    2010 +4.5% (9.3%)
    2011 +3.3% (8.4%)
    2012 +0.3% (8.0%)

    SvaraRadera
  13. N/A

    Du bör förstås förmedla internationella siffror till att börja med. Ifall vi lyckas konkurrera ut företag i andra länder genom en extremt effektiv produktion så drabbar det de andra länderna snarare än oss.

    SvaraRadera
  14. N/A

    Verkar det inte lite orimligt att man kan ersätta alla människor med hypereffektiva robotar och ändå inte få någon arbetslöshet att tala om? Det låter som en (o)logisk kontradiktion att säga något sådant.

    Visst kan det dyka upp en del nya varor och tjänster när produktionen effektiviseras, men de varorna och tjänsterna produceras förstås också strax av robotar istället för av människor och kan alltså inte göra något åt arbetslösheten.

    SvaraRadera
  15. Neoliberal agenda: Den industrialiserade ökningen av produktivitet har pågått i 250 år. Att dra några som helst slutsatser utifrån korrelation mellan produktivitet och arbetslöshet under 2000-talet blir bara löljligt. Med statistik kan man bevisa vad som helst utom sanningen. Det gäller i allra hösgsta grad dina jämförelser.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.