VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

söndag 28 oktober 2012

Tryggt

Icke-sprängd anka
Godmorgon! Sitter i solen bland höstens färger och ett lugn lägger sig över min oroliga lekamen och eventuella själ. Läser i Forskning och Framsteg att vi som lever på vår lilla planet icke behöver oroa oss för att sprängas med anledning av att universum expanderar med våldsam kraft. I vad universum expanderar är svårt att förstå för en vanlig hjärna, men vi kan lugnt konstatera att kraften icke överträffar krafterna som håller ihop atomkärnor och atomer. Vilket betyder att vi inte vare sig blir större eller sprängs - åtminstone inte under överskådlig tid. Njut således av hösten utan oro.

Om ni som jag glömt bort vad Jimi Hendrix band hette när de spelade i Woodstock så kan jag upplysa att de hette Gypsy Suns and Rainbows. Nödvändigt onödigt vetande. Ha en bra söndag!

18 kommentarer:

  1. Hösten och dess magiska färger avnjuts alltid utan oro. Mer harmonisk årstid finns inte.

    Själfulla hösttoner:
    http://www.youtube.com/watch?v=rWUmyXknwpc&feature=g-vrec

    SvaraRadera
  2. Härligt med alla höstfärger. Läste någonstans att expansionen är evolutionens fortsättning i övermänskliga riken. Låter ju sunt att evolutionen fortsätter. Inte så svårt att "förstå för en vanlig hjärna" heller.

    SvaraRadera
  3. Haha, härligt med blandningen av allvar och humor i bloggen. Alltid välformulerat!

    SvaraRadera
  4. Nu blev det höstmoll för hela slanten...

    http://www.dn.se/kultur-noje/goran-stangertz-dod

    SvaraRadera
  5. Har idag lyssnat till en präst och författare Per Larsson "Skapelsens frälsning Ekoteologi i miljö-och klimathotens tid."

    Ett väldigt heltäckande föredrag som t.om. tog upp hur pengar skapas elektroniskt.

    Han sa en sak som fastnade. "Kyrkans roll är att vara tron och hoppet."

    En del behöver religionen för att kunna känna hopp.

    Ser kyrkan som en otroligt viktig del i omställningsarbetet. Synen på kyrkan och religioner här inne är det väl lite si och så med. Men faktum är att människor inom kyrkan uträttar väldigt mycket. Det är de som är kyrkan.

    Ekoteologi lägg det på minnet. Vi kommer att få höra mycket av det i framtiden..."Kyrkan" mobiliserar.

    Bra! anser personligen att kyrkans roll är att förädla känslan. Tro blir till vetande till miljömedvetenhet. Vet-enskap.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  6. Vare sig vad man tänker och tycker om "Kyrkan", så skulle det vara intressant att få en tydligare bild över kyrkans makt genom historien, dess ev. kopplingar till kapitalet o.s.v., tänker i vart fall jag.

    Kan hålla med om att senare tids företrädare, eller vad de nu egentligen är, sagt en hel del vettiga saker om miljö, solidaritet och rättvisa, liksom ägnat sig en del åt välgörenhet för de mest utsatta.

    Just därför skulle jag vilja ha den tydligare bilden framför mig, speciellt då jag är mer för ett samhälle där jämlika förutsättningar och sjyssta spelregler råder än ett där så kallad välgörenhet från de med mer resurser.

    Jag är inte konspiratoriskt, utan kan bara se att historien visar ATT Kyrkan har enorm makt, men inte riktigt hur den makten är/inte är kopplad till kapitalismens maktcentra!?

    Tänker att så länge historien förblir otydlig om institutioner, -ismer, ideologier, pertier etc. så kommer ständigt nya människor att gå in i dem med goda intentioner utan att egentligen veta vad de egentligen gått med i, det tror jag är ett fenomen som är rätt utspritt - vad tänker Ni andra?

    SvaraRadera
  7. Kyrkans makt ligger väl delvis i att den äger mycket mark. Mark som givetvis våra politiker i kommunerna vill åt. De säljer ju ut Svergie. Ett land utan naturtillgångar är ett fattigt land. Så man kan ju hoppas att "kyrkan" säger nej. I Dala Demokraten kan man läsa "Kyrkan säger nej till att sälja mark." Med miljöskäl som orsak. I andra kommuner säger de givetvis ja. Lyxbostäder byggs. Bostäder som ingen kanske kommer att ha råd att bo i.

    Bra om "kyrkan" vaknar. Med ett större miljömedvetande kanske fler säger nej. Hellre mark kvar och "välgörenhet" från kyrkan än en massa lyxbostäder på skövlad mark när kraschen blir ett faktum. Vi blir fler och fler och äta bör man annars dör man.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Äter gör man ändå dör man :)

    SvaraRadera
  9. Och i vissa fall just därför. :)

    SvaraRadera
  10. Innan föredraget om ekoteologi som jag lyssnade till, så hölls en lång predikan i kyrkan. Tyvärr så ansåg jag, att det inte var något för mig. Så jag hoppade över predikan.
    Men jag fick ta del av anteckningarna. Predikan innehöll bl.a. detta.

    "Jesus kallar överheten idag för Kejsaren. Det gjorde också HC Andersen när han kritiserar kejsaren i sin berömda saga. I klimatfrågan är just nu Kejsaren- dvs. världens och våra politiker. naken. Det är kyrkans kallelse att modigt och profetiskt avslöja detta och agera barnet i sagan. Det måste naturligtvis ske tillsammans med andra goda krafter. Men de flesta av våra politiker och våra massmedia sviker oss grovt och skjuter frågan åt sidan. Ännu allvarligare är förstås att det inte är någon valvinnare i presidentvalet i USA om ett par veckor. Det här är den stora förnekelsen som håller på att sätta djupa spår i världshistorien. Det här borde bli den stora, avgörande frågan i Svergie 2014. Kyrkan kan inte uppfylla sitt samhällsansvar på något viktigare sätt än om vi kunde medverka till att den lyftes upp till den nivån. Och finanskrisen och klimatkrisen hör intimt samman fast politikerna vägrar erkänna det.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. Lisbeth

    Och Gud är döv!

    Roland

    SvaraRadera
  12. Neoliberal Agendamån okt. 29, 03:08:00 fm

    Vilken dåligt anordnad debatt.

    Håller de på så där kommer de aldrig tas på allvar.

    SvaraRadera
  13. Neolibereral, dåligt anordnad? Med Larry King? Du är ta mig f,, gnällspik nr 1.

    SvaraRadera
  14. Hittade nu på morgonen en väldigt intressant intervju med Birger Schlaug och Magnus P Wåhlin. Ekoteologi attraherar mig. Ett helt nytt begrepp för mig. Kallar mig inte kristen men kan ta till mig en hel del. Om kyrkans nya roll är detta i framtiden så gynnar det Moder Jord och allt levande.

    Tom Strömberg vore roligt att höra din/andras synpunkt på detta samtal. Har svårt att TRO att det inte berör.

    Fick därmed ett nytt boktips "Teologi i klimatkrisens tid" Magnus P Wåhlin.

    Läser just nu Per Larssons bok "Skapelsens frälsning Ekoteologi i miljö- och klimathotens tid. Spännande.

    Lisbeth


    SvaraRadera
  15. Lisbeth skrev:
    "...Det är kyrkans kallelse att modigt och profetiskt avslöja detta och agera barnet i sagan. ... Kyrkan kan inte uppfylla sitt samhällsansvar på något viktigare sätt än om vi kunde medverka till att den lyftes upp till den nivån."

    Hej Lisbeth
    Jag kanske inte skall fortsätta "bråka", men jag förstår verkligen inte varför vi skulle vända oss till kyrkan, de består väl på sin höjd "bara" av människor, människor som jag tänker överlag tror på en högre makt och därav också lägger del av sitt hopp/överlåter ansvar till denna högre makt!?
    Likaså, hänger fortfarande min tidigare fråga i luften: hur blev religionerna och kyrkan till, av vem/vilka och i vilket syfte från början?
    Är inte detta relevanta funderingar och frågor anser du - eller skall vi bara ta för givet att kyrkan är något för naturen och människorna bra - även om det förblir otydligt på vilket sätt?

    Jag med flera som istället tror att det är upp till vad vi människor gör, beroende av vilken natursyn och människosyn vi anammar, alltså hur väl vi passar in inom de ramar och möjligheter som naturens lagar sätter och hur väl vi tillvaratar människors mångfald och förmågor. Varför/vad skulle vi ha att tjäna på att sätta vårt hopp till de människor som valt att verka i kyrkan, eller är det kanske just kyrkans egentliga och delvis dolda makt/kapital/relationer med makten m.m. som vi skall sätt vårt hopp till, tänker du?

    Läs gärna: Derrick Jensen, Beyond hope

    SvaraRadera
  16. Tom Strömberg Påstår ingenstans att människor ska vända sig till kyrkan. Utan min tanke stämmer överens med ekoteologin att kyrkan bör utbilda sina kristna. Utbildning, utveckling är viktigt.

    Samhället utvecklas i övrigt. Det sker ständig utveckling t.ex. inom vetenskapen. Bör alltså inte även religionerna utvecklas? Bör t.ex. inte kristna vilja utvecklas?

    En del vill dessvärre avveckla dem istället. Det verkar som om man tror att man kan dra ett streck över religionerna och ersätta dem med vetenskap. Det tycker jag är en märklig tanke. Varför vilja utesluta grupper dvs. t.ex. kristna? Eller ska de omvändas? Av vem/vilka?

    Per Larsson menar att "kyrkan" bör ställa sig på vetenskapens sida och inte på saktfärdiga politikers sida.

    Religion är i högsta grad politik. Ett utmärkt redskap för maktmissbruk. Förstår att du är skeptisk Tom och tycker det är sunt.

    Jo det är relevanta funderingar och frågor hur kyrkan blev till. Alla har vi våra hypoteser om det. Min är som jag tidigare sagt att religionen från början var till för att förädla känslan. Sedan har den missbrukats. Det betyder inte att religion i sig nödvändigtvis är något dåligt.

    Det jag menar att vi ska sätta vårt hopp till, är alltså att religionerna utvecklas sida vid sida med vetenskapen. Ett hopp till att olika livsåskådningar kan verka sida vid sida. Det pratas ju så mycket om att vi är unika. Så låt oss vara det då. Vi kanske ska försöka se likheterna istället för att stirra oss blinda på olikheterna?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  17. "...eventuella själ." Oj då!

    Birger, ditt JAG är ande, och själen är det klister som du ande behöver för att detta jag/ande ska kunna funka i en fysisk kropp och i denna värld, som är kemi.

    Gt

    SvaraRadera
  18. Neoliberal Agendamån okt. 29, 06:56:00 em

    "Neolibereral, dåligt anordnad? Med Larry King? Du är ta mig f,, gnällspik nr 1."

    Larry verkade senil och tjejen fnittrade som en skolunge. Det blev ingen debatt mellan kandidaterna, massa tid slösades bort på metafrågor osv.

    Nej, det var inte bra, iaf. inte för oss som är intresserade av politik.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.