Veckans krönika i Borås Tidning avslutar jag så här:
"Rent förfärligt blir det när politiker misstror sina medmänniskor
så mycket att de tror att vi inte skulle få mångfald inom skola och
äldrevård om det inte går att göra att göra vinst och en liten nätt
förmögenhet på kuppen.
Som om det inte finns människor som brinner för
det som de håller på med, som brinner för själva verksamheten. Människor
som vill förverkliga drömmar långt djupare än att blir rik. Som vill
fylla sitt liv med mening, som är nöjda med hyggliga löner om de får
skapa något de tror på. Också till andras nytta.
Många politiker tycks inte tro att sådana människor existerar längre. Utifrån sig själv tror man sig känna andra…"
Vill man läsa hela krönikan, vilket man kanske inte vill om man är socialdemokrat, så kan man klicka här.
PS! För övrigt är det minst sagt magiskt att de som vill se mångfald inom vården ofta är så förtjusta i vinstsyftande bolag som blir större och större. Carema meddelar att de äger boenden för 8000 individer.
"Många politiker tycks inte tro att sådana människor existerar längre."
SvaraRaderaMen de är sällsynta idag Birger, mycket sällsynta.
Tror inte alla att de är sällsynta, att ha en bra arbetsplats där man får jobba efter egna idéer är eftertraktat, däremot är det hart när omöjligt att ta sig igenom djungeln för att starta sådan verksamhet för en engagerad människa. Där behövs stöd och samhällelig hjälp. För övrigt är non-profitföretag vanliga i andra länder, skulle vi i Sverige vara någon sorts sämre människor med enbart snikna avsikter??
SvaraRaderaXS
Dessa människor finns överallt, men alla tror att det är fel på en själv när man tänker så. Dom du märker av är dessa som verkligen förstår potentialen och kraften i ett samhälle byggt på andra värden än profit.
SvaraRaderaMisstro-Nej, men människokännedom.
SvaraRaderaDen som inte varit vanlig "knegare"
kan sitta hemma och ha teorier om människans förträfflighet.
Belöningssystem är ett måste för verklig framgång i en verksamhet.
Starka lyhörda chefer likaså.
Lönsamhet är vackert, men övervinsten skall givetvis investeras i verksamheten.
Strikta regler och effektiva sanktioner kan göra privata alternativ mer än bara rumsrena.
Aran
Schlaug: "Herregud, vad är det för människor?"
SvaraRaderaMänniskor utvecklas genom sina erfarenheter. En dynamisk process genom hela livet.
Röd blir grön som blir blå som blir lila som kanske blir röd igen. Det är en livsresa i mognad.
Man följer sin övertygelse, kanske mer än de som hela livet tillhör samma parti.
Det är ingen som är naken eller behöver förklara något.
IQ
göra nytta för andra = solidaritet
SvaraRaderadet är det inte så få som önskar, men med ett system som gör oss till konkurrenter krävs motstånd för att solidaritet ska förverkligas
det handlar om att tro på systemet eller på oss själva, bara att välja
Aran, belöningssystem som inte härrör från vinst är ju legio i andra länder, non-profitföretag är ovanliga i Sverige, men alls inte i andra länder. Tvärtom! Man har hyggliga löner, bra arbete och känner att man gör nytta. Varför inbillar du dig att belöning alltid är detsamma som vinst i pengar?? Så enkelt är det verkligen inte.
SvaraRaderaGreenline 1
SvaraRaderaPengabelöning ger dig din frihet att välja den morot som passar just dig.
Övervinst skall såklart tillbaka till verksamheten, där den hör hemma.
Pengar är suveräna som morötter.
Aran
Välja yrke efter högsta möjliga lön är rent förkastligt. Med rätt man på rätt plats skulle det inte bli lika många idiotiska beslut tagna som när ha begäret styr.
SvaraRaderaChrister
Waldorfskolorna då? De är väl stiftelseägda. Alltså går ev. överskott tillbaka i driften.
SvaraRaderaGt
Inte helt sällan finns det anledning att misstro människor. Tex Caremas ägare.
SvaraRaderaLänkar nedan till Sveriges två organisationer för non-profit-välfärd = "Idéburen Skola" (non-profit-utbildning) och "Famna" (non-profit-vård).
SvaraRaderaSprid kunskapen om deras existens till alla ni känner, och kika gärna under fliken "medlemmar" på deras hemsidor, där man kan se mångfalden inom respektive organisation!
Betänk sedan att Attendo och Carema tillsammans står för 70% av den icke offentligt drivna äldrevården i Sverige. Är det mångfald?
For-profit skapar likriktning, enformighet och nöd.
Non-profit skapar variation, medmänsklighet och hjärtlighet.
Sverige ska ha samma system som Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Holland, osv osv.. Dvs att alternativen i välfärden drivs av non-profit-organisationer!
www.ideburenskola.se
www.famna.se
Finn singet så förljuget/falskt/missbrukat ord som "valfrihet".
SvaraRaderaE
Det bästa vore en total privatisering, varken statlig drift eller finansiering.
SvaraRaderaDe flesta skulle inte ha några problem öht. att betala för välfärdstjänster och för de fåtal människor i nöd skulle folk ställa upp frivilligt eller genom välgörenhet, så som Birger påpekar.
Tänk er, ett samhälle som inte bygger på statligt våld/tvång. Det vore något.
Det samhället skulle styras i sin helhet av ett mindre antal despotier i form av stora bolag (ungefär som förebilden USA idag). Om jag får välja mellan pest och kolera, så föredrar jag statens "despoti" så länge vi har demokrati och dess styrande är folkvalda. Stor skillnad.
RaderaDeff: Det är lätta att välja mellan pest och kolera. Av pest dör man, drabbats man av kolera räcker det oftast med att dricka rent vatten... Så staten får väl vara koleran i så fall.
SvaraRaderaJa verkligen :)
RaderaJag anser att du har rätt deff när du skriver att sådana människor finns överallt, alltså sådana människor som brinner för det som de håller på med, som brinner för själva verksamheten.
SvaraRaderaMen, jag tror/känner mig helt säker på att det är något som egentligen finns inneboende i varje människa, alltså en drivkraft att bidra med det som är unikt för var och en av oss.
Samtidigt tänker jag att vi kan absolut inte avgöra hurvida det skulle vara så, eller inte, bara genom att se oss omkring i dagens samhälle!
Varför kan vi inte det?
Jo, för att i dagens kapitalistiska samhälle med ackumulerat och koncentrerat privat ägande och därmed också makt kan man inte leva och verka som unik kreativ individ, företag eller nation då man ständigt är exponerad för den globala kapitalismen med sitt inneboende krav på expansion, konkurrens och utslagning.
Ovanstående är en i mina ögon rätt så tydlig bild av vad det innebär att vara systemkritisk - vi som är så anser helt enkelt att det är spelreglerna och förutsättningarna som måste ändras och absolut inte människorna isig. Människan har allt för mycket låtit/tvingats att anpassa sig till rådande normer, spelregler och förutsättningar.
Med ovanstående bild ges också svar på tal till dem som invänder att: nämen deff, speciellt många är det väl inte idag som lever och verkar utifrån vad de djupast brinner för!?
Svaret blir att nej det är det inte MEN det beror helt klart av de bristande förutsättningarna för att göra så.
Så länge vi tillåter oss att vara exponerade för de globala kapitalistiska krafterna är det nästan stört omöjligt att följa sitt hjärta - den påstådda valfriheten är precis som Eric skriver en stor bluff/myt!
En annan relevant och relaterad dimension blir den i mina ögon avtrubbade effekt på mänsklig kreativitet och själförtroende som den sentida Socialdemokratin tyvär haft på människorna.
Helgfunderingar