VAD SKA VI MED SAMHÄLLET TILL?

tisdag 21 augusti 2007

Widar spår riktigt bra...

Widar Andersson, ledarskribent i Folkbladet, meddelar världen följande:


  • "Skall ett regeringssamarbete mellan socialdemokraterna och de gröna fungera så får inte miljöpartiet vara för litet. Och socialdemokraterna får inte vara för stora. "

  • "De borgerliga strategerna kommer dock inte att sitta på läktaren med armarna i kors när och om (s) och (mp) på allvar börjar närma sig varandra. Miljöpartiet kommer att uppvaktas av alliansen."

  • "Miljöpartiets krav på att Sverige ska lämna EU är ingen stor sak. När åren går och medlemskapet består så kommer utträdesparagrafen i partiets stadgar att kunna jämföras med kravet på republik i det socialdemokratiska partiprogrammet."

Tja, det är väl så det är. Mp:s bärare av EU-motstånd i riksdagen tolkar det som ett genombrott eller så.

6 kommentarer:

  1. Vad tidigt du är uppe.

    Så till saken.

    Miljöpartiets stora problem är faktiskt när borgerliga politiker och tidningar buntar ihop dem med vänstern. Vänsterkartellen osv. När de blir en del av blocket Ohly-Sahlin är man bara ett vänsterparti som andra.

    Jag vet av erfarenhet att så inte är fallet bland medlemmar, politiker och väljare. Men Peter Eriksson drar partiet dit och det kommer skapa problem.

    Miljöpartiet håller på att bli en del av vänstern vilket borde bekymra dem.

    SvaraRadera
  2. Förvånad över "bärarens" (Max Anderssons) åsikt! Han tycks nöjd med att Vidar anser att partiets EU-motstånd är att likna vid sossarnas krav på republik. Spel för galleriet således, och själv utgör Max Andersson en EU-motståndar-alibi. Eller?

    SvaraRadera
  3. Jag tror också det blir ett stort problem för mp att vara en del av regeringen om partiet är för litet i riksdagen. Sossarnas storlek är inte alls lika avgörande.

    Och han har helt rätt, EU-motståndet är ingen stor sak i sammanhanget. Det finns svårare frågor att lösa.

    SvaraRadera
  4. Att kalla det genombrott är att ta i. Men när signalerna går från att sossarna säger att vi inte kan släppas in i regeringen på grund av utträdeskravet, till att de erkänner att det inte är något problem och antyder att det är bra om vi behåller det så har det skett en intressant positionsförändring. :-)

    Att få ut Sverige ur EU är ett långsiktigt projekt. Men det här är ett steg på vägen.

    En rödgrön regering måste föra en betydligt mer EU-kritisk politik. Det gäller den nya EU-konstitutionen och nästa regeringskonferens, det gäller uppbyggnaden av en EU-armé med mera. Här kommer miljöpartiets och vänsterns EU-motstånd få genomslag.

    SvaraRadera
  5. Långsiktigt projekt, skriver Max Andersson, när det gäller att få ut Sverige ur EU. Det betyder således att mp kommer att hantera frågan som sossarna hanterar monarkifrågan, som ett larvigt inslag i prtiprogrammet.

    SvaraRadera
  6. Det tror jag inte.

    Torekovskompromissen innebär att monarkin tolereras så länge kungen inte gör något dumt. Han är dessutom personligen populär så det skulle innebära en politisk kostnad att avskaffa monarkin.

    EU är däremot inte populärt. Om om kungen betett sig som EU och fattat en massa korkade beslut, och krävt grundlagsändringar för att ge sig själv mer makt stup i kvarten så hade sossarna sparkat honom för länge sedan.

    Men att få ut Sverige ur EU är ett långsiktigt projekt, och det kräver långsiktig opinionsbildning. Det svenska EU-motståndet har inte prioriterat utträdesfråga sedan 19998 (vi var upptagna med EMU bland annat.) Vi har en del job framför oss innan vi kan känna oss säkra på att vinna en folkomröstning.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.