torsdag 12 april 2012

Nyfiken på...

Göran Hådén, som nominerats till Miljöpartiets partistyrelse, har  lagt in den här, med anledning av jakten på konsumtion snarare än välbefinnande, på sin blogg. 

För övrigt gör jag det lätt för mig idag, fick nämligen en ett layoutat och alldeles färdigskrivet blogginlägg av en läsare som tydligen gillar samtalen i Kunskapskanalen. Tack.  Under de senaste åren har det blivit ett 60-tal intervjuer i Kunskapskanalen (SVT) om en radda olika ämnen och/eller personer som jag varit nyfiken på. Här är således de senaste dryga tjugotalet:

Om ekonomi:

Christer Gunnarsson, professor i ekonomisk historia, om tillväxt och hållbarhet. Klicka här.Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia, om just ekonomisk historia, tillväxt och politisk styrning. Klicka här.
Om religion och livsåskådning:
 

Lena Andersson, författare och journalist, om religionen och dess påverkan av samhälle, människors tänkande och debatt. Klicka här.


 

Birgitta Forsman, vetenskapsteoretiker och docent i forskningsetik, om etik ur ett religiöst och ateistiskt perspektiv. Klicka här.Om kultur:
 

Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap, om Spektrum med bland annat Boye och Ekelöf. Klicka här.


Jon Jefferson Klingberg, journalist och musiker, om hårdrock i allmänhet och svensk brutal metal i synnerhet. Klicka här.

 

Om historia:
 

Fatima Bremmer, journalist och författare, om den svenska tantens historia. Klicka här.
Stefan Brink, professor i historia, om vikingatiden och en del av den svenska slavhistorien. Klicka här.


 

David Jonstad, författare och journalist, om vad som driver civilisationer - också vår egen - till kollaps. Klicka här.

 
 

Erland Mårald, docent i idéhistoriker, om naturfotografins historia utifrån Stig Wessléns liv och verk. Klicka här.
Helene Schmitz, fotograf, om Daniel Rolander och hans forskarresa, som Linnés lärjunge, till Surinam. Klicka här. 

Om astronomi:
 
Ulrika Engström, vetenskapsjournalist, om astronomers forskning genom århundraden. Klicka här.
Om miljö:
 
Anders Wijkman, debattör och f.d politiker, om miljö, klimat, tillväxt och planetens gränser. Klicka här.


 

Stefan Edman, biolog och författare, om havet, livet och tillväxten. Klicka här.

 


 Henrik Ekman, författare och journalist, om bilden av den svenska naturen - och spelet om densamma. Klicka här.Om världen: 
  

Lovisa Lamm, journalist, om Nordkorea och Sveriges politiska och ekonomiska engagemang i diktaturen. Klicka här.


 
Henrik Chetan Aspengren, skribent och historiker, om Pakistans historia och nutid. Klicka här.


 
Jan Myrdal om, författare och debattör, om Indien och den revolutionära Mao-gerillan. Klicka här

 

Om journalistik:
 
Stina Dabrowski Lundberg, journalist och programledare, om livet och konsten att intervjua. Klicka här.Om psykologi:
 
Dan Josefsson, författare och journalist, om anknytningsteorin och svårigheter att uppnå nära relationer. Klicka här.Om djur:
 
Brutus Östling, fotograf och författare, om albatrossen och dess hemplats Midwayöarna. Klicka här.

 
 
Per Jensen, professor i etologi, om hunden och hundens utveckling från vargen. Klicka här.

 


Mats Ottosson, journalist och författare, om kor, deras liv, deras historia. Klicka här.

10 kommentarer:

 1. Det måste vara ett otroligt roligt och givande jobb du har, mycket bättre än att vara landshövding!

  SvaraRadera
 2. Jag lyssnade på samtalet med Christer Gunnarsson, vars bok "Hållbarhetsmyten" jag läst. Och då vill jag fråga dig om du samtalat med Gunnarssons absoluta motsats, nämligen Alf Hornborg ("Myten om maskinen"). Dessa två personer befinner sig på samma planet, men det kan man faktiskt inte tro! Det trista med Hornborg är att han nästlar in sig i termodynamik, vars kombination med ekonomi inte leder till några praktiska resultat. Den kombinationen är och förblir oanvändbar, vilket ju den sedvanliga miljörörelsen också tidigt förstod och därför avvisade. Men ett samtal med Hornborg skulle ändå vara intressant. Har du några planer?

  SvaraRadera
 3. Vad heter vinjettmusiken?
  Vem skrev den?

  SvaraRadera
 4. Ingvar har rätt i att Hornborgs termodynamiska nollsummespel inte leder någonstans i praktiken. Hornborg hänger kvar i den så kallade beroendeskolan med sin centrum- och periferiteori. När exempelvis kretsloppspropositionen på 90-talet föreslog - eftersom miljöeffekternas kostnader sällan finns med i en varas pris - att man skulle kompensera för detta med skatter och avgifter, blir Hornborgs invändning att sådana miljöavgifter inte annat än lokalt kan kompensera för den "oordning" (!) som "den industriella teknomassan" åsamkar sin omgivning. Hornborg skriver vidare: "Eftersom i-ländernas förmåga att kosta på sig miljöavgifter och miljöteknologi bestäms av deras vinster på världsmarknaden (d.v.s. av deras anspråk på sin råvarulevererande periferi), är tillgången till ren miljö en aspekt av större, globala fördelnngsfrågor. Idén att vi avgiftsvägen skulle kunna kompensera för miljöförstörelsen bygger på illusionen att industriproduktion är generativ snarare än dissipativ (d.v.s. nettoeffekten är oordnande). I själva verket skulle man som sagt kunna hävda att industrin 'lever' på att INTE kompensera sin omgivning för den oordning som den åsamkar den. Eftersom produktion är en dissipativ verksamhet KAN inte 'miljökostnaderna' finnas med i priset på en vara; då skulle det nämligen vara förlustbringande att producera den." Hornborgs bok "Myten om maskinen" är full av liknande resonemang. Christer Gunnarsson bemöter dem i sin bok.

  SvaraRadera
 5. Gunnarsson tar ett annat exempel.
  Det industriella jordbruket sägs fordrar mycket mer energi än vad det slutligen levererar, varför "ekologisterna" menar att detta jordbruk är ineffektivt. Det extensiva jordbruket i utvecklingsländerna å andra sidan har färre insatsvaror varför man säger att sådana jordbruk är effektiva. Gunnarssons kommentar är dräpande: det hjälper ju inte de hungrande!
  Man kan kortfattat säga att Gunnarsson anser att "ekologisterna" har en hegemonisk dominans idag, medan Hornborg tvärtom anser att det är "ekonomisterna" som har denna ställning. Själv anser jag att båda har fel.

  SvaraRadera
 6. Miljörörelsens vurm för termodynamiken tog slut redan på 90-talet. Man kan säga att man kraschlandade. Det gjorde man när galenpannorna upptäckte att jorden ingalunda är ett slutet system :-)

  SvaraRadera
 7. Häromdagen skrev jag ett inlägg på min blogg som jag kallade TRE VISE MÄN (i bloggosfären).

  Du är en av dessa tre utvalda, Birger! Jag kallar dig "folkbildare i ordets bästa mening". Det kan inte ha varit helt fel. :-)

  Vill bara säga tack! Du gör skillnad!

  SvaraRadera
 8. Fred: Musiken är skriven av Kareh Akaber. Namnet på musiken är okänt...

  Ingvar: Nej, jag har inte pratat med Alf, hoppas får göra det när /om han kommer ut med en ny bok. Tyvärr får jag inte möjlighet att tala med alla jag vill, producenten har liksom ett ord med i laget...:-)

  Termodynamik, tja det är inte bara Alf som resonerar om detta, det finns ett intresse och som del i ett djupare och bredare samtal är det på intet sätt fel, menar jag. Resonemanget finns på strikt vetenskaplig nivå, och är förstås inte alls flummigt. I boken Vad är liv, som jag samtalade om med professor Ingemar Ernberg, diskuteras frågan. tyvärr finns inte det samtalet kvar på play, det var för mer än ett år sedan det sändes.

  Anita, det var värst...:-)

  SvaraRadera
 9. Oj, har sett tio av dina samtal idag, är hemma från jobbet på grund av flunsa, ska se några till ikväll. Har aldrig lärt mig så mycket som idag!
  Nyfiken grön

  SvaraRadera
 10. Anita, jag har läst din kloka utmärkelse av Birger. :-) En liten fråga: Du skriver att du önskar en rödgrön människa :-) - vad är det du ser i det röda som du saknar i det gröna?
  AK

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.