söndag 2 juni 2019

Bäddat för Le Pen och Salvini

https://www.etc.se/ledare/framtiden-finns-inte-i-mellanmjolkskoalition

Alla sa att de var stolta. De allra flesta jublade. Det tillhör det moderna – och smått patetiska – skådespel som spelas upp efter också usla valresultat. De enda som hade fog för jubel var Sverigedemokraterna. Inte för att de fick fler antal röster än i riksdagsvalet men för att de fick fler procent. Och norpade ytterligare ett mandat till EU-parlamentets växande skara av högerpartier med mer eller mindre dunkelt förflutet och rutten dagordning.

Den går hem. Så pass att den inför nästa EU-val kan visa sig vara den enda stora oppositionen mot de övriga som kompromissat ihjäl sig för att under de närmaste fem åren hålla extremhögern borta. Akutinsats som kan sluta i förskräckelse. Men vad annat finns att göra? Det enda rimliga att göra kan visa sig bli språngbräda för sådana som Le Pen och Salvini. Goda föresatser kan visa sig leda rakt ut i träskmarkerna.

Eliterna har bäddat för det. Såväl genom nationell som internationell politik har man skapat samhällen där rika blir rikare när pengar och ägande sugs uppåt i en allt snabbare takt medan prekariat växer fram i den andra änden. Globaliseringen och den sentida kapitalismen måste tyglas istället för att gödas. Hur omodernt det än anses vara.

Hela ledaren finns här.