lördag 11 maj 2019

Så skall åter miljarderna rulla in i vapenmånglarnas fickor...

I minneshallen finns en speciell plats för att hedra de åtta som utgjorde besättning i det svenska signalspaningsplan som Sovjetunionen sköt ner över Östersjön 1952.  
Sverige hade ingått ett avtal med USA och Storbritannien om att – med hjälp av mer sofistikerad amerikansk utrustning – spana på Sovjets luftförsvar och deras reella möjligheter att slå ut eventuella angrepp från kärnvapenbestyckade amerikanska bombflyg. 
Så såg kalla kriget ut. Sovjet hade 1949 ”testdetonerat” sitt första kärnvapen. Storbritannien testdestonerade sin första atombomb utanför Australien 1952. Tio år senare var det Frankrikes tur. Sedan monterades Berlinmuren ner och vi såg öppningar i mer än muren, vi såg öppningar på väg mot fred. Sovjetimperiet och Warszawapakten, som bildats som svar på Nato, upplöstes 1991. Vi var många som drog en suck av lättnad.
Vi trodde kanske inte att det skulle bli fred, men vi trodde att just kärnvapenhotet tillhörde en annan tid, det kalla krigets tid. Men vi, som trodde detta, bedrog oss. 
Läs hela krönikan här.