måndag 27 maj 2019

Minus tre mandat för de rödgröna - och Sverige har lika många som Le Pen i EU-parlamentet.

Alla, utom Feministiskt Initiativ, verkade glada och berättade att de var stolta. Det är den nya strategin för partiledare. Men de enda som har anledning att vara glada på riktigt är Sverigedemokraterna.

De som ingår i ett röd-grönt-rosa bälte ser ut att tappa tre mandat. Feministiskt initiativ försvann, Vänstern behöll sitt enda mandat och Miljöpartiet ser ut att tappa två trots att klimatfrågan var den viktigaste frågan för väljarna. Men man kan vinna ett till om Brexit genomförs. Den gröna gruppen växer, vilket gör hjärtat varmt men bör inte leda till de jubel som en del gröna gav uttryck för. Den Macronska liberalpopulismen blir inte lätt att försöka kompromissa ihop sig med för att hålla Marine Le Pen och hennes vänner utanför. Och vad värre: kompromissandet kan leda till att manegen krattas för Le Pen & Co inför nästa val.

MP:s väljare var fler i EU-valet än i riksdagsvalet, vilket förstås kan ses som en framgång, även om antalet väljare inte ökade så mycket (11 procent är bra, men valdeltagandet var ju inte så stort) som man borde med  tanke på Greta-effekten etc. Gröna vänner som jublar efter att ha tappat två mandat har nog anledning att fundera över såväl det egna resultatet som över hur den växande gröna gruppens agerande kan laborera i ett landskap med bruna stråk. EU:s framtid är allt annat än ljus. Den som tror något annat är naiv. Marine Le Pen får lika många mandat i EU-parlamentet som Sverige.