onsdag 29 maj 2019

Amazon - vad är en regnskog mot ett e-handelsbolag?

Ett av de allvarligaste feltänkande vi ägnar oss åt inom det som kallas "ekonomi" är att finanskapital - siffror på konton - likställs i värde med naturkapital. Eller snarare anses mer värdefullt.

Det är naturligtvis absurt, men så är det när den bisarra ekonomismen tagit sitt struptag på vårt tänkande - syre når inte hjärnan...

Nu har också Amazonas drabbas rent juridiskt. Det globala e-handelsbolaget Amazon ges ensamrätt att få använda .amazon som avslutning på webbadresser.

"Amazon ansökte om ensamrätt för sju år sedan och har sedan dess legat i bitter strid med Brasilien, Peru, Bolivia och ytterligare några av länderna i området", berättar DN.

I artikeln konstateras att Amazonfloden funnits i 11 miljoner år, medan e-handelsbolaget Amazon funnits sedan 1994. Men vad hjälper det. Amazonområdet är ju mest regnskog.  Amazons – alltså företagets – hejdlösa tillväxt har gjort att floden och regnskogen är sekundära betydelser...

Syretillförseln står i vart fall regnskogen för. Men syret tycks inte nå de hjärnor som tar beslut. I det här fallet finns de syrefattiga hjärnorna i en svart glasbyggnad i Los Angeles. Där håller Icann till. Där bestäms över sådant som  internetadresser och domännamn.

Gomorron! Ta ett djupt andetag, snart kanske det ägs av ett bolag som fått rätten till det.

1 kommentar:

  1. Neoliberal Agendatis juni 04, 12:39:00 em

    Vem bryr sig om ett domännamn?

    Är betydligt mer orolig att staten ska lägga hinder för oss att andas, t.ex. förbjuda maratonlopp, i ett försök att minska koldioxidutsläppen.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.