onsdag 1 maj 2019

1:a Maj: NOG NU! Vi behöver en fredlig kulturrevolution - och en socialekologisk blandekonomi som om människan och planeten betyder något!

Det är ynkligt att det är politisk tystnad när det nu föreslås 30 nya miljarder till militären. Trettio tusen miljoner! Det är nog nu!

Det är en ynkedom att inget parti vågar stå upp och kräva att globaliseringen måste tyglas om vi skall ha någon demokrati kvar. Det är nog nu!

Det är ynkligt att ledande politiker uppträder som pajasar när det gäller miljö- och klimatfrågan genom att pladdra i grenverket medan stammen ruttnar. Det måste vara nog nu!

Det är groteskt att partierna, inklusive den rödgröna regeringen, med ena handen inför flygskatt på några hundra för att sedan ge bidrag på en kvarts miljard till en ny flygplats i Sälen dit man hoppas få fler flygresenärer. Inte ens MP:s partiledning står upp mot detta totala vansinne. Revoltera, kära medlemmar i Miljöpartiet!

Det är förfärande att inget parti inser att skattesystem och trygghetssystem måste göras om i grunden om välfärdssamhället skall överleva robotisering. Det måste vara nog nu!

Det är patetiskt att partier och politiker har som främsta mål att "skapa arbete". Är det inte goda liv vi skall skapa? Låt det vara nog nu!

Det är fullständigt horribelt att klyftorna mellan rik och fattig ökar oavsett vilken färg regeringen har - det är lika horribelt att hög skatt på arbete leder till att allt det som skapar ekologisk och social hållbarhet (reparation, underhåll, omsorg, vård, kultur) är högbeskattat medan materiell konsumtion är lågbeskattat. Låt det vara nog nu!

Det är sjukt att företag som ersätter människor med robotar hamnar i totalt utanförskap genom att inte längre bidra med skatter till vare sig skola, vård och omsorg eller trygghetssystem. Likt förbannat låter politiker detta utanförskap växa. Det får vara nog nu!

Det ekonomiska systemtänkandet - där finanskapital värdesätts högre än såväl naturkapital som humankapital och realkapital - har blivit alltför "kreativt" för såväl naturens som människans bästa. Det måste vara nog nu!

Det är förfärande att partierna tiger när krigsretorik och krigspropaganda drivs upp alltmer. Istället för tal om krig, behöver vi tal om fred. Istället för skapande av nya konfliktytor, behöver vi konfliktlösning. Istället för upprustning, behöver vi nedrustning. 
Så låt det vara nog nu!

Än en gång: Det är förfärande att politiker av allehanda färger tiger när det planeras för 30 nya miljarder till militären trots att skolan, vården, omsorgen, rättssystemet och stora delar av lands- och glesbygd krackelerar!

Låt det vara nog nu! Partier - nya som gamla - vars strategi tycks vara att tassa omkring i filttofflorna är meningslösa när de tagit som sitt uppdrag att administrera gårdagens politik samtidigt som de göder sårbarhet och globaliserade system som medför att vi tappat all självtillit och blivit helt beroende av krafter vi inte på minsta sätt kan påverka. Det får vara nog nu!

Politiker pladdrar i grenverket medan stammen ruttnar, skogen brinner och du reduceras till konsument, kund, producent och kugge i en sjuk jakt på ekonomisk tillväxt. 

Det är nog nu! Stå upp för medborgarperspektivet! Ekonomismens tid måste vara över.  Vi behöver politiker som tar väljare på allvar, tar planeten på allvar, tar livet på allvar. 

Vi behöver politiker som säger som det är istället för att låtsas att laddstolpar och en tandlös "klimatlag" löser problemen. Så öppna dörrar och fönster - syresätt politiken!

Syresätt politiken! Vi behöver en socialekologisk blandekonomi som om människan och planeten betyder något...