söndag 28 april 2019

Framtiden kräver nytt trygghetssystem - annars får vi ett växande prekariat

Skriver i dagens ETC: "Dagens trygghetssystem omfattar närmare 50 olika förmånsslag. Trots lappande och lagande har det revor. Det är byråkratiskt, kräver kontrollsystem, är sårbart och manipulerbart. Det har blivit något av en klass-, kontakt- och språkfråga i vilken omfattning den enskilde har möjlighet att sätta sig in i vad som gäller. Ingen politiker skulle idag rösta för ett så komplext system om det skulle presenteras som ett nytt förslag. 
Vi behöver ett tydligt, omanipulerbart, system som är begripligt och där ingen faller igenom i den framtid som kommer att skilja sig så mycket från det som varit. Om detta borde det talas i den politiska debatten. Hur illa berörd en och annan revisor än skulle bli. Och hur upprörda de som haft privilegier, bekostade av hög skatt för låginkomsttagare, säkert skulle bli.
Framtiden kommer allt fler att byta jobb flera gånger under sitt liv, varva med utbildning och/eller tidvis stå arbetslösa på ett helt annat sätt än tidigare. Dagens system är inte byggda för det. Vi ser redan nu ett prekariat växa fram – människor som utan stadig fast inkomst vare sig kan få hyreskontrakt eller banklån. Som väntar på att bli ”inringda”. Som lever i en prekär situation. De som inte har kontakter, de som inte har föräldrar som kan betala, de som inte har fått ett arv – är det inte just för dem som ett gott samhälles system bör finnas? Vi har – oavsett vilken regering som haft politisk jour – skapat ett nytt klassamhälle. Med förödande långsiktiga effekter för såväl individer som för samhälle."
Hela ledaren  finns här.