onsdag 27 mars 2019

Vägra koppla upp ditt liv

Det är nästan osannolikt. Helt förbluffande. Hur "vi" - i bemärkelsen "samhället" - fungerar. Ena dagen fylls medier av näringslivets, ekonomers, journalisters eufori inför tekniken som skall göra livet så mycket bättre genom att allt vi äger blir uppkopplat. Kylskåp, belysning, ljudanläggning, sängar och kläder.

Nästa ögonblick får vi - med jämna mellanrum - veta att vi är dumma som spån som kopplar upp allt mer och gör hela våra liv till glansdagar för hackare vars syfte det är att stjäla, bedra och berika sig på att vi är så förbannat dumma i huvudet. Vad mera? Jo, entusiasterna lockar med att vi blir så fiffigt igenkända där vi går på gatan att vi blir exponerade av reklam som är individuellt anpassad. Jo, den som vill veta var du är kommer att veta det, den som vill veta att du inte är hemma kan lätt få veta, smidigt för den som vill göra besök i dina lådor därhemma...

Men dumheten skapar tillväxt förstås, när vi skall byta ut allt som inte är uppkopplat till sådant som är uppkopplat. För att inte känna oss som gamla vinylplattor som lever i gårdagens skuggor av icke-modernitet. Hur korkade kan vi bli? Hur sårbart skall samhället tillåtas bli? Vägra koppla upp ditt liv! Lev! Bli en mänsklig vinylplatta!