Monday, 4 December 2017

De mest korkade och vi andra normalkorkade

Jag fick häromdagen uppmaningen att följa flödet på Flashback angående den miljöpartistiske riksdagsledamot som anklagats för sextrakasserier. Så jag gjorde det.

Och undrar än mer varför vår art kallar sig homo sapiens, den visa människan. Hela flödet uppfylldes av tanken att det var en invandrare som måste vara skyldig, de gör ju sådana saker som riksdagsledamoten anklagats för. Stucket tungan i munnen på en baby. Vänt upp och ner på baby först. Måste vara en muslim, arab, och kurder är väl araber eller ungefär samma sak, va?  Jabar Amin!

Oj, vad flödet gottade sig i denna tanke. Sida upp och sida ner, rasism och föreställningar och okunskap och obildning och oförmåga att ens läsa en text i en tidning - läste man DN:s text så kunde man nämligen direkt utesluta Jabar Amin. Men det var ingenting som flödet ville kännas vid. Tvärtom, det blev värre och värre.

Mest tragikomiskt var att man anklagade "PK-medier" för att mörka...att inte skriva att det var Jabar Amin bara för att skydda muslimska brottslingar, trots att det var just en tidning som de kallar PK som avslöjat fallet. Mörka i Flashbacks värld är detsamma som att inte berätta att allt är invandrares, helst muslimers eller färgades, fel.

Sen tystnade det värsta. Det var nämligen inte Jabar, det var inte ens en invandrad. Det var en vit man med ett vanligt förekommande svenskt namn. Skämdes man över vad man skrivit?  Antyddes ens ånger, nej, sånt var det ont om, väldigt,väldigt ont om. På nätets mest fördomsfulla sidor rusar det anonyma hatpacket bara vidare till nästa fall där de kan gotta sig i anonymitetens skugga. Helt fantastiskt hur totalt uppfyllda av sin egen brutala dumhet och avsaknad av ens minsta förmåga att läsa en text och se annat än det de vill se.

Frågan är om inte nätet tillför mer skit än det avlägsnar, om vi verkligen blir smartare och mer upplysta av att sitta mitt i ett skvalpande flöde av nyheter, åsikter, påståenden och åsiktsbubblor när vi inte söker sanningar utan bekräftelse. Och hjärnan är oss till föga hjälp till sin grundnatur, den vill rent generellt att tankarna skall löpa i sina väl upparbetade motorvägar och trivs i bekräftande bubblor där lite energi går åt...

Ska vi vara brutalt ärliga kan vi väl konstatera att de som för världen framåt är ganska få. Och vi lär inte bli smartare där vi sitter mitt i flödet av så kallade nyheter som flödar fram på skärmen och vars innehåll vi sällan, eller renat av aldrig, hinner fundera över. Kort sagt: de flesta av oss blir dummare och dummare i takt med att det inte finns utrymme för långa tankar i det där förbannade flödet som kallas informationssamhälle. Godmorgon!