Thursday, 9 November 2017

Höghastighetståg och uppkulturerade miljöer...

Nu blir en del av läsarna av bloggen sura eller förbannade eller både och. Det skall handla om höghastighetståg och investeringar i ny infrastruktur för dessa. Regeringen tycks lägga sig på det sämsta av de tre alternativ som existerar.. Nämligen bygga ut i sakta makt, inom ramen för statsbudgeten, så att det hela tar så lång tid att det lär vara översprunget av ny teknik när det är färdigt.

Det finns tre alternativ att se på saken.

1. Låna pengar istället för att betala hela investeringen direkt ur statsbudgeten.

2. Gör som förslaget nu ligger: bygg lite då och då, i mån av att det finns ekonomiskt utrymme i statsbudgeten.

3. Ställ frågan: varför skall vi ha så bråttom?

Två av alternativen är intellektuellt godtagbara, nummer 1 och 3. De bygger(nr 1)  på att vi har akuta behov av att resa mer, resa längre och bygga större "arbetsmarknadsregioner" där individer skall pendla alltmer. Eller (nr 3) på att vi på allvar vill bygga ett annat samhällsklimat bortom tillväxtjakt och kortsiktighets förbannelse med insikten att vi inte kan spara tid (på vilket konto sätts den in??) - helt enkelt ett samhälle där vi tar det lugnare och där människan slipper underordnas kravet på att vara en varelse vars uppdrag det är att hålla igång tillväxthjulen. Ett samhälle där stora delar av idén om full aktivitet 24 timmar 7 dagar i veckan upplevs som inhuman, där tid för långa tankar skapas på bekostnad av reklamsamhällets vulgära strävan efter snabbare omsättning och ständig otillfredsställelse med det vi har.

Ja jävlar! Visst vore det fint om någon kommer med den totalt, ur dagens perspektiv, utflippade idén om att söndagar skall återgå till att vara söndagar med det mesta stängt. Nej, det skulle inte vinna gehör. Men det skulle skapa en debatt om vart vi är på väg och om vi är nöjda med det vägval som är det enda tänkbara i ett tillväxtsamhälle som jagar oss för att sedan förkasta oss.

Och tro det eller inte. En motion finns i riksdagen om att utreda söndagsstängt... "Det andas gammaldags" meddelar en moderat som svar på Annika Lillemets och Stina Bergströms (MP) motion från 2012. Jajamensan! Och? Det är faktiskt inte alltid fel... Här ett radioinslag om motionen. Moderaten meddelar att minskat konsumtion skulle drabba "ekonomin"... Med ekonomi menar hon inte dess ursprungliga betydelse (hushållning) utan dess nya betydelse (omsättning).

Vitsen med det här blogginlägget? Jo, vi behöver ett samtal om att tagga ner, konsumera mindre och leva mer i en annan roll än som producent och konsument och duktig idiot i ett ekonoisktiskt hjul som snurrar allt fortare.


Hur vore det med ett parti som gick till val på följande: "Tagga ner! Sänk arbetstiden, konsumera mindre, ta livet på allvar - sluta behandla människor som kuggar i ett ekonomistiskt hjul som snurrar allt fortare."

Och några häpnadsväckande förslag:
Färdas bättre, inte snabbare - hellre bekväma tåg som går i tid än miljardinvesteringar för att komma fram en kvart tidigare...
Inför ett treårigt försök med söndagsstängt enligt modell från Norge och Tyskland.
Inför ett femårigt försök med reklamfria städer.
Avommersialisera och uppkulturera öppna urbana ytor.
Arbeta mindre - älska mer.
Konsumera mindre - lev mer.
Blandekonomi - ja, tack!

Hur många röster hade detta parti fått? Vore intressant att se... 1 procent? 1 promille? Eller 10 procent som ren protest?? Och dess företrädare skulle bli idiotförklarade av alla som fastnat i dagens tankefigur om hur det skall vara.

Tack för idag, slut för idag. Och glöm aldrig den mest sokrastiska av alla frågor:  Varför?