Friday, 10 November 2017

Globaliserad kapitalism är inte demokrati

Det är naturligtvis ett ofog att citera sig själv... Men ibland kan det kännas rimligt. Det känns rimligt nu när den så kallade Paradisläckan figurerar. Så här skrev jag i Miljön, makten och friheten (Gidlunds förlag, 1989).

"Det borde stå klart för den gröna rörelsen att det behövs en folkfront med den kalla marknadsekonomins avarter, de stinna finansvargarnas lekstuga och den svidande orättvisa som idag präglar såväl det svenska samhället som det globala världssamhället. I det gröna alternativet ligger en radikal fördelningspolitik - och med den i botten kan valfriheten i det gröna samhället nå alla. 

https://1.bp.blogspot.com/-xKn7QVMHYPs/WgDNSUzBuOI/AAAAAAAATXE/91MT9g-RoS0UlFEdjCjXzbkdYBGIpJQnQCLcBGAs/s1600/22287993_6080024830823_512382022090489856_n.png.jpgDet gröna tänkandet och de gröna grundbultarna innebär ett hot mot maktcentra till vänster och höger; arbetsgivarföreningen, centralfacken. Det behövs en folkfront mot den kalla återgång till rå kapitalism som folkpartiet, moderaterna och socialdemokratiska företrädare i dag bekänner sig till."

Jaha, så skrev jag då. Och så här ser ett första arbetsutkast ut till en ledare på söndag i en tidning nära dig...

"Globaliseringen har av svenska politiker - till och med de senaste varianterna av gröna - hyllats och kramats och beskrivits som något så bra för Sverige och världen. Naivt är bara förnamnet.

Rent löjligt blir det när ledande politiker är så euforiska över globaliseringen när de samtidigt ser att SAAB, Volvo, läkemedelsindustrin och vinsterna från skattefinansierad verksamhet drivs ut ur landet. Ägandet förflyttas medan kapitalet kan gå på tillväxtjakt var helst det vill utan hänsyn till demokrati, social anständighet eller ekologisk hållbarhet.

Vi som kritiserade naiviteten blev hudflängda när vi pläderade för ett mer robust samhällsbygge istället för så frihet för kapital och det som förrädiskt  kallar frihandel - det vill säga handel och ägande med allt mindre inflytande för demokratiskt valda beslutsförsamlingar att ställa ekologiska och sociala krav.

Att penningflöden skulle forsa upp i de översta hierarkierna var ju självklart - men ändå förnekades detta av ledande politiker som anklagade oss för att vara inskränkta. Men vi begrep att det är skillnad på frihet för människor och frihet för kapital.

Nu har det gått så långt att den här formen av globaliserad kapitalism -  av de grupper som sufflerat och sponsrat ideologiskt lealösa politiker - likställs med demokrati. Det är inte demokrati. Det är kapitalistisk planekonomi där allt underställs kortsiktighetens förbannelse och vinstmaximeringens egna lagar."

Kan det va nåt att spinna vidare på? Funderar på saken. - resultatet finns i Dagens ETC på söndag.