söndag 10 september 2017

För tio år sedan: Hur blev det med Stureplan?


För precis tio år sedan skrev jag ovanstående - fortsättningen var så här:  

"Varför bilden av överklassfjanten Herr Andreas Blek af Nosen från Shakespeares Trettondagsafton? Tja, han är väl en bra symbol för Stureplanscentern - och en god förklaring till varför det går så uselt för partiet i Stockholm. Och en av orsakerna till varför Mauds dröm om att bli ledarbäver i ett stort parti inte kommer att uppfyllas. En sak är klar: ivriga bävrar trivs inte bland nyrika fjun på Stureplan. Om dessa har jag för övrigt skrivit tidigare."

Med facit i handen? Hur blev det? 

1. Abu Dhabi Investment Authority, nyligen rankad som världens största fastighetsbolag, avser att riva delar av Stureplan, bygga om och härja.

2. Fredrick Federley har blivit EU-parlamentariker, klär sig snofsigt, äger stora hundar, bor fint, har gått till angrepp på Greenpeace och lagt på sig några vuxenkilo.

3. Stureplanscentern syns inte så mycket, men har bidragit till att det gamla bondepartiet blivit ett nyliberalt parti vad gäller ekonomisk politik men som begripit att retorik kring landsbygdsfrågor tillhör Centerarvet.

4. Miljöpartiet, som varit gunstlingar i Stockholm, har rasat och sorgsen aktiv miljöpartist i stan har meddelat att "bästa strategin är att rikspartiet syns så lite som möjligt".

5. Maud Olofsson blev den näringsminister som kostat Sverige mest, Nuonaffären och PostNord. 2014 blev hon dessutom utsedd till årets rojalist av Rojalistiska Föreningen.