Wednesday, 6 September 2017

Björn Borg, McEnroe, fjäll, skägg och oförlåtliga svek

Matchen. Björn Borg mot John McEnroe. Såg den. Hade just tillsammans med fru och första barn kommit upp till Björnliden, i norra Dalarna. Vi skall vandra. Vi har lånat en frusläktings lilla hus. Tvätta sig ute, bland myggen. Det var mycket mygg.

Teve fanns.  Tack och lov.... Viss irritation uppstod hos familjemedlemmar, vi har väl inte åkt hela vägen upp till Björnliden för att sitta och glo på en match. De andra stod och stampade vid dörren i slutet av fjärdes set. Bara en boll till, sa jag. Bara en boll till.

Det blev många bollar, fjärde set tycktes aldrig avgöras. Och fel man vann setet. 18 - 16. Så det blev ett set till. Då satte sig fru och barn också. Och Borg vann. Det blev lättare att stå ut med myggorna.

Jag rakade förresten av mig skägget dagen efter. Ingen succé. Lovade att aldrig göra om det... Löftet visade sig vara förutsättning för att bli vald till språkrör flera år senare, om man får tro kvällstidning.
Barnen gällde i alla fall de första kvinnliga rören - Ragnhild Pohanka och Eva Goës. Fast kvalifikationerna var större än så.

Språkrör utan skägg har visat sig vara katastrofalt.

Den förste skägglöse, Matz Hammarström som efterträdde mig, avgick efter kort tid, ville avveckla hela idén med språkrör och hann aldrig företräda  partiet under någon valrörelse. Den nuvarande skägglöse började identifiera sig som grön liberal, började tillsammans med sitt team tala och skriva om "vi liberaler".

Jag har aldrig förlåtit detta, kommer aldrig att förlåta det heller. Nästan ett kvarts sekels intensiva kamp för att lyfta begreppet "grön" till en ideologisk identitet som bred och djup - syn på maktförhållande, demokrati, fredsskapande, frihetsrum och rättfärdighet - sabbades av den skägglöse. Precis på det sätt som de andra partierna ville. Grönt förminskades till en fråga om fysisk miljö. Och saknar i dagens debatt ideologiskt värde.

Som svar på den skägglöse skaffades sig Liberalernas Björklund skägg. För att totalt förvirra väljare som en gång i tiden begripit hur det skall vara...

PS! Talman Ingemund Bengtsson hade inga synpunkter på skägg när MP kom in i riksdagen 1988. Han var mer orolig för klädval. Män skall ha slips och kavaj, sa han. Kvinnor då? frågade någon i vår riksdagsgrupp då talmannen höll sitt förmaningstal. "Det räcker att de har rent och helt under", svarade talman Bengtsson. Man kunde uttrycka sig så på den tiden och ända vara talman.