måndag 4 september 2017

Absurt "vinsttak" i välfärd imponerar inte

Vinsttak för skola och omsorg. Regeringens förslag: 7 procent plus statslåneränta. Imponerad? För exakt 25 år sedan var statslåneräntan 10,9 procent.

Det vill säga: blir det repris på det som hände för 25 år sedan så kan upp till 17,9 procent av skattefinansierad skola och omsorg rymmas under "vinsttaket".

"Skattepengarna skall gå till det som de är avsedda för", meddelar regeringen, marinerad i nyliberal tidsanda utan att leva upp till sina retoriska floskler.

"Bara 17 procents vinst,,,, Socialism!", ropar borgarna och glömmer att inte ens de tidigare - innan den sentida kapitalismen löpte amok -  kommit på tanken att skatterna skall gå till vinstuttag ur helt skattefinansierad verksamhet... "Många bolag har väldans begränsat vinst på sitt operativa kapital", hojtar andra. 


Förbjud  vinstuttag ur skattefinansierad välfärd - vinster skall stanna inom verksamheten. Sen må vinsterna bli stora eller små.  Punkt! Ska det vara så svårt i just Sverige? Är vi girigare än alla andra, mer marinerade i nyliberalismens tankefigur än världen i övrigt? Är vi rent av mer korkade än andra?

I Sverige är låginkomsttagare hårt beskattade, och deras skatter skall forslas över till de som har arbetsfria inkomster av kapital... En gång i tiden var i vart fall De gröna mot sådana fasoner.