Sunday, 20 August 2017

MP-historia (10): Pinsam kanonkongress

Kongress 1987. Svettigt. Den kanske svettigaste jag varit med om.

Trötta språkrör, det hade varit mycket resande, mycket planerande, det var ju nu det gällde att dra upp tempot så vi skulle ta oss in i riksdagen, som första nya parti på 70 år,,, Nervigt hade det också varit. Inte minst alla de kvällar vid 23-tiden då vi väntade på att kvällstidningarna skulle ringa och meddela vad den nya opinionsmätningen visade.

Det var så det gick till då. Man satt vid sin fasta telefon och väntade. Förberedda kommentarer som byggde på att man skulle få med något politiskt budskap.

Kongressen var förlagd till Karlskoga som en ren provokation. Bofors låg där. Och Bofors hade smugglat vapen. Miljöpartiet var inte populärt i kretsarna kring vapenexport. Tvärtom, vi ville avveckla den.

Den som avslöjat smugglingen  heter Ingvar Bratt. Han jobbade på Bofors, blev upprörd över fifflet, polisanmälde och blev medlem i Miljöpartiet. En modig hjälte. Har skrivit en bok om hur han upptäckt smugglingen, hur han hade modet att avslöja det och om rädslan som måste besegras. En grön hjälte.

Han fick MP:s fredspris.

Det svettiga de där dagarna i Karlskoga berodde på något annat. Lätt pinsamt. Så här skrev Dagens Nyheter:


”Miljöpartisterna ägnade sju av plenumtimmarna åt språkrörsvalet, och nästan lika många i arbetsgrupp, trots att de ideligen betonade att den uppgiften inte är viktigare än någon annan.Tio på kvällen startade utfrågningen av kandidaterna. 

Valberedningens Jill Lindgren, Åsa Domeij och Eva Goës på spinnsidan, valberedningens Birger Schlaug och valfrihetsalibit Carl Frick på svärdsidan, om man nu kan tala om svärd med de gröna. Utfrågningen liknade mest ett förhör på partiprogrammet. Alla kunde det rätt bra. Enda skamsna nunan visade Birger Schlaug när han fick tillstå att han helst ville se Åsa Domeij som sin parhäst och inte Eva Goës. Pläderingen handlade mest om Eva eller Åsa. (-) 

Åtta på lördagsmorgonen skulle man välja. Det tog lång tid att rösta om röstningsproceduren. Birger Schlaug vann lätt första omgången med 176 av 191 röster. Eva Goës fick 87, Åsa Domeij 77 och Jill Lindgren 27 röster. Nästa omgång vann Goës med 100 mot 88 för Domeij. Omkramandes varandra förklarade de omvalda språkrören att det inte finns några personliga motsättningar emellan dem och att allt skall gå så bra.”
  

För att vara ett parti som ansåg att politikens innehåll var viktigare än person - och att språkrör var en markering av att ledarrollen inte skulle betyda så mycket - var kongressen inte så bra... I SVT kunde man se ett inslag när en kongressledamot föreslog att debatten skulle ligga på natten så att inte journalisterna orkade vara där. Inte så bra det heller. Men ändå slutade det bra, med kanonsiffror.


Uppåt för MP, statsminister Carlsson (S) fick nåt att fundera över.
Expressen kom med glada opinionssiffror till krogen dit Lena och jag smugit.
Samtliga historier i serien hittar du här.