Saturday, 19 August 2017

MP-historia (09): 1987 - nu eller aldrig!

DN midsommar 87. Ingvar Carlsson var en av de som var surast på oss.

SvD 2 januari 1987.
1987 blev inledningen på den offensiv som skulle ta MP in i riksdagen året därefter. Eva Goës och jag var, som det kändes, ständigt på resande fot. Lokalavdelningarna mobiliserade, miljöpartister arbetade ideellt över hela landet.

Det hände flera gånger att jag övernattade på järnvägsstationen i Katrineholm, när det blev alltför pinsamt att än en gång be Lena komma mitt i natten och hämta.

Frågor som vi drev förutom de rent miljörelaterade var förbud mot vapenexport, sänkt arbetstid och skattepolitik. Kärnkraftssamhället - med centralisering, storskalighet och sårbarhet - var förstås återkommande tema.

Redan vid nyåret utmanade vi moderaterna och socialdemokraterna på debatt. Dom skulle själva få välja ämne, varsågod. Själva hade vi förstås gärna utmanat dom i energipolitik, Eva var enormt påläst och engagerad.

Ett viktigt steg på vägen mot riksdagen var att vi äntligen - efter många års tjat, inte minst av Per Gahrton - fick ett eget namn i SIFO. Det vill säga vi slapp buntas ihop i "övriga partier". Över 4 procent gav mer utrymme i medierna, mer utrymme i medierna ökade efterfrågan på vår politik.

Men det skulle inte dröja länge innan den stora offensiven från de gamla partierna tog fart. Och nog hoppades de att vi skulle göra bort oss på kommande kongress... mer om den imorgon.


DN