tisdag 1 augusti 2017

Hett om fötterna

På en lokal utställning hittade vän av ordning nedanstående tavla... Föreställande det politiska livet i Vingåkers kommun någon gång på 80-talet och början av 90-talet.

Det är jag som eldar. Och KG Röd (S) och KG Blå (M) som tillsammans med lokal centerpartist får det besvärande hett om fötterna. I bakgrunden lurar kanslichefen i kommunen - skulle förmodligen vilja sätta kniven i mig.

De hade haft det så lugnt och fint före det att  MP kom in i fullmäktige och rörde om.

När vi kom in första gången (1982) ringde en av våra nyvalda ledamöter upp kanslichefen och frågande om vi kunde få lite information om hur det politiska arbetet i kommunen fungerade. Han svarade: "Jag sitter inte här för att upplysa er om någonting". Sen la han på luren. Sådant var klimatet
.
Många år senare lyckades MP, genom opinionsarbete och min hustru Lenas goda argumentation i kommunstyrelsen, få med sig majoriteten för att få bort honom. Det var stressigt för en del, inte minst sossar, som satt i hans knä.

Förresten ansåg KG Röd, som var kommunalråd, att vårt förslag om källsortering av hushållsavfall var helt orealistiskt eftersom alla hus inte hade källare...

Och en annan höjdare, icke med på bilden, meddelade att vi var korkade som krävde miljömärkt el i kommunen eftersom det skulle krävas nya elledningar så att inte den miljömärkta blandades med den vanliga elen.

Och en tredje krävde avslag på vårt förslag om att ha öppna utskottsmöten, så att allmänheten kunde lyssna, med att det skulle kräva att vi byggde ett nytt Globen i Vingåker så alla skulle komma in.

Så kunde det låta på 80-talet! Inte undra på att vi eldade på!

Vi drev förstås krav på klorfritt papper, solfångare på  badhus, för solen rättvända hus, ekologisk mat i skolorna etc - förundrade tittade KG Röd och KG Blå på motionsströmmarna. Så småningom vann vi en del slag, MP blev stort i kommunen.

Mest retade blev herrarna när vi lyckades stoppa en gravt miljöförande industri vid sjön Tisnarens strand.

Som kuriosa kan nämnas att vi avslöjade hur SAKAB, som brände miljöfarligt avfall, efter ett utsläpp vänt på vindrosen 180 grader i sin rapport om ett utsläpp (förmodligen med dioxin etc) för att ge sken av att samhället inte drabbats av nedfallet...