Friday, 9 June 2017

Lövin och Damberg fällda för falska påståenden om Vattenfall

Som väntat fälldes igår såväl klimatminister Lövin som näringsminister Damberg i Riksdagens Konstitutionsutskott för sina påstående om Vattenfall och försäljningen av brunkolet. Statsråden har hävdat att ägardirektivet måste ändras om regeringen skulle kunna säga nej till försäljningen.

Som jag hävdat hela tiden är detta lögn och förbannad dikt. Ett sätt att komma undan det faktum att man lagt sig platt för socialdemokraterna.

Det värsta är att statsråden lurat Miljöpartiet riksdagsledamöter att säga samma sak - och att dessa sedan åkt land och rike runt och vidareförmedlat dessa falska fakta.

Själv har jag av miljöpartister, som inte läst vare sig ägardirektiv eller beslutsunderlag, anklagats för att förtala MP när jag påpekat att de har fel. Det vore ju roligt om den naiva lättlurade skaran, som av falsk lojalitet stöder allt som sägs av partiledningen, kunde vakna upp någon gång. Man kan ju börja med att be Annika Lillemets, Valter Mutt och Carl Schlyter om ursäkt. De hade modet att säga som det var. Och fick skit för det.

Nu är det ju inte så farligt att fällas i KU, men den här gången fälldes man av samtliga, även sina egna partikamrater. KU avslutar lakoniskt sin granskning med orden: "Utskottet framhåller vikten av att statsråds uttalanden grundas på uppgifter som är korrekta."

Tyvärr är det inte ovanligt att icke korrekta uppgifter förs fram. Se bara hur klimatlagen marknadsfördes från partiledningen, via riksdagsledamöterna till partiets medlemmar. Det är ett förbannat otyg. Att vara fiffig istället för ärlig är en dålig taktik.