lördag 27 maj 2017

Utredning om förbud om uranbrytnig

Regeringen meddelade under lördagen, i samband med MP:s kongress, att man vill utreda ett förbud mot uranbrytning i Sverige.

Idag krävs tillstånd från regeringen för uranbrytning, så kallad tillåtlighetsprövning.Till det gäller kommunal vetorätt, som inte kan köras över av en regering.

Hur som helst: att utreda förbud skadar inte, även om ovanstående regelverk redan finns. En S-M regering skulle ju möjligen godkänna uranbrytning i framtiden, inte minst eftersom kärnkraften lär överleva flera decennier i Sverige efter det att effektskatten nu avvecklas.
 
Skulle uran brytas i Sverige så har EU, enligt de gällande EU-avtalen, option på uranet. EU-kommissionen har meddelat att EU inte kan tvinga Sverige att bryta uran.  Frågan aktualiserades då Thomas Erhag, expert på EU-rätt vid  Göteborgs universitet, intervjuades i Sveriges radio 2006.

Behovet av uran minskar inom EU, kärnkraftstäta länder som Frankrike och Tyskland är ju på väg att fasa ut detta sätt att producera el.. Sverige importerar uran från Ryssland.