fredag 6 januari 2017

Pissed Elin

Pissed Elin. Foto:Växjö kommun.
Vad är det man ser på bilden av Pissed Elin?

Är det, som någon anser, en staty som visar en konturlös Elin Wägner som  kissar i sjön? Och som fått namnet Pissed Elin för att väcka uppmärksamhet eftersom pissed lätt missuppfattas i svensk kontext?

Eller skall statyn ses som det som skulptören Sara Möller menar: "ett feministiskt ekosystem som lyser klart i den svartaste natten och ger ringar på vattnet"?

Anna, Eva och Maria Wägner - som är släktingar till Elin Wägner - menar att statyn är "bedrövlig som representant för Elin Wägner" och att den är ful. Dessutom menar de att Elin Wägner inte var förbannad (pissed betyder förbannad) utan snarare malde fram sina åsikter.

Elin Wägner-sällskapets ordförande påpekar att styrelsen varit kritiska till Pissed Elin hela tiden och därför bett konstnären att byta namn på den.

Konstnären å sin sida har tänkt på saken och kommit fram till att namnet skall vara kvar, bland annat för att det har en humoristisk ton som kan  "tilltala en yngre generation som kanske inte vet vem Elin Wägner är".

Konstverket, som röstats fram, är tre meter högt och en av flera konstverk kring Växjösjön.

Världen är full av konflikter. Nya konflikter är nyheter. Pissed Elin är nog den staty, vid sidan av  Hjalmar Söderberg, som står utanför Kungliga Biblioteket och vars spatserkäpp vandaliserats, som det skrivits mest om den senaste tiden. Söderberg skrev för övrigt, i sin tankebok Hjärtats oro, att kvinnor som stod på barrikaderna för kvinnlig rösträtt var fula, rent av gräsligt fula. Om det har jag bland annat skrivit här.

Besöker man Växjösjön för att beskåda statyn i sommar kan man förstås passa på att ta sig till Berg också  för att titta in i Lilla Björka, i Bergs kommun, där Elin Wägner bodde när hon flyttat från Stockholm. (Förresten gjorde jag, i just Berg, en stillsam intervju med Märta Schlecker om hennes minnen av Elin. Ett utdrag ur filmen, av Per Lager, finns här på Youtube.)