söndag 22 januari 2017

Behöver riksdagsledamöter raka ryggar?

Vi har blivit 10 miljoner i Sverige, vilket betyder att vi är 22 personer per kvadratkilometer och ligger på 156 plats på listan över befolkningstäthet. Om detta pratade vi i fredagens Nyhetspanel. Dock är det väl inget att glädjas över att människor tvingats flytt från sina hem, så därför är glädjeyttring mindre lämpliga trots försökt från flera håll att ge uttryck för sådan. Bostadsbristen som uppstått? Tja, den beror faktiskt  också på att vi har så många ensamhushåll, betydligt fler än andra länder. Och sen har vi då det där som eliten inte vill tala om... Övernattningslägenheter i Stockholm.

Trump var uppe. Förstås. Jag pekade på att Sanders - och på slutet även Clinton faktiskt - också var kritiska till TTIP, det vill säga det frihandels- och maktförskjutningsavtal som planerats mellan USA och EU. Alla gillar inte att bli påminda om att Sanders var minst lika kritisk som Trump - om än med humanistisk retorik med annan syn på både människa och kapital. Själv menade jag att Sverige kommer att vara undfallande till Trump- bland annat eftersom många delar till JAS kommer från USA.

Tredje frågan blev Kinberg Batras utspel - och där kunde konstateras att M, KD och SD i flera mätningsr har egen majoritet  och att en ev minoritetsregering med M och KD, med stöd av SD, getts möjlighet att, utan riksdagsbeslut, bjuda in Natotrupp, med missiler och andra tillbehör, till Sverige samt att, enligt avtalet, även kunna använda vapen, avfyrade från Sverige, mot tredje land. Allt tack vare att Löfven och Fridolin lagt en sådan proposition...

För övrigt ställdes frågan: Vad är det för riksdagsledamöter vi har, när de kan försvara en politik ena dagen, men nästa dag samfällt byta fot. Raka ryggar efterfrågades... åtminstone av en i panelen.

Tja, så där höll det på. Vill ni lyssna och beskåda så finns det här - dra fram till 1 timme och 20 minuter in i programmet så är det snart dags. Å andra sidan kan man ju mata småfåglarna också - eller avnjuta en symfoni av Brahms. Eller sköta sitt jobb.

http://www.svtplay.se/video/11934810/gomorron-sverige/gomorron-sverige-20-jan-06-25?start=auto