fredag 27 januari 2017

Åtta procent till militären - bara man själva slipper betala skatt... medan Vättern angrips och korvetter stoppar vindkraft

Idag berättar DN - om det verkligen är sant eller en alternativ sanning - att Trump och Theresa May skall göra ett "gemensamt uttalande som kräver att alla EU-länder avsätter två procent av BNP till försvarsutgifter". Antingen har DN rätt, eller också ser DN inte någon skillnad på Nato och EU nuförtiden. I så fall också det en intressant information.

Hur som helst: Har DN rätt skulle det innebära att Sverige låter så mycket som åtta procent av statens budget gå till militären. Det är nästan 40 miljarder utöver vad som betalas idag. Man kan ju drista sig till följande fundering: pengarna skulle göra mer nytta i skola, vård och omsorg  - och kanske till och med till uppbyggande av internationella civila sjukvårds- och räddningsteam - än till militär upprustning som del i den krigsretorik som är på väg att gå överstyr.

Det finns politiker i Sverige som anser att vi såväl skall upp till 2 procent av BNP till militären som fördubbla anslagen till polisen. Då är vi uppe i minst 60 miljarder - det lustiga är att de som driver den hårdaste retoriken i dessa frågor också är de som vill sänka skatterna mest på höga inkomster och som förmodligen funderar på att skriva sig i Portugal för att själva slippa betala skatt.

Borgerlighetens diskreta charm. Och den borgerligheten sträcker sig långt in i den sfär där man sätter på sig helgongloria och retoriskt identifierar sig som vänster... Uppriktigt sagt vet jag inte vilket jag tycker är värst.

Man kan väl fundera på vart den innevarande regeringen är på väg i den militaristisk upphetsningen. Stämningen i den så kallade rödgröna regering är sådan att till och med den miljöpartistiska miljöministern försvarar beslutet att säga nej till de sedan länge planerade 50 miljarder privat kapital till vindkraft i Hanöbukten med det militära motivet att man behöver öva med sina korvetter.

Och samma minister upphäver helt sonika länsstyrelsens beslut för att istället låta militären göra Vättern till ett gigantiskt militärt flygövningsområde på ett sätt som till och med den tidigare borgerliga regeringen hukade för...

Ja jisses så det kan bli.

PS! Regeringen har för övrigt lagt en proposition om framtida flygtrafik. Ni som är gröna bör inte läsa den utan att ha ångestdämpande medel tillgängligt. "Vi påverkar på riktigt", brukar det heta från gröna statsråd. Ja, jisses. Det är väl bara - TYVÄRR! - att hålla med de som hävdar att MP är något man skämtar om. Ordet skämt har två  betydelser. Båda gäller.