måndag 9 januari 2017

100 000 nätattacker och vikten av utedass - men stopp för Putins intrång i Virestad...

Bara 100 000 nätattacker, enligt FRA. En per femte minut. Det var inte mycket med tanke på hur a) lätt det är och b) att det kan ske enligt robotiserade rutiner. Man kan ju fundera på hur smart det är att avveckla kontanter med tanke på hur lätt det förmodligen är att slå ut de siffror vi har på konton. Det är ju trots allt bara digitala siffror bankerna, och en del politiker, vill att vi skall ha kvar. 

Lustigt, jag vet ett antal politiker som redan för 20 år sedan höll presskonferenser om vikten att bygga ett robust samhälle, med minskad sårbarhet. Det förlöjligades då.

Medier och politiker riktar in sig på Ryssland, vilket säkert är relevant. Precis som det var relevant för Merkel att protestera mot att USA avlyssnat hennes telefon. 

Apropå Ryssland så läser jag att Inge Olsson stoppade Putins intrång i Virestad - det berättas Smålandsposten. Det var slutet av 90-talet och näringsliv och politiker var allmänt positiva till fossilgasledningar. Nu var en ny gasledning på väg genom bland annat Småland för att transportera rysk gas. Protestmöten genomfördes. Politiker uppvaktades.Allt för att stoppa gasledningarna.

Jag läser vidare i Smålandspostens artikel:  "Centerns och Miljöpartiets dåvarande partiledare och språkrör, Lennart Daléus och Birger Schlaug, besökte hans (Inge Olssons) gård. – Centern och Miljöpartiet var definitivt emot." 

Men Inge Olsson är idag förvånad över att övriga partier var så tysta. Ja, det var jag också. Men de partier som var så tysta då vill nog vara tysta idag också. Historien är inte alltid så kul att minnas... 

Vad finns övrigt att säga med anledning av nätattacker och hackningar och försök att påverka andra länder? Tja, så här kanske..
 • USA:s spionmyndigheter meddelar att Ryssland påverkat det amerikanska presidentvalet. USA har givetvis aldrig ägnat sig åt att påverka andra länders val. Vare sig i Sydamerika, Mellersta Östern, Afrika eller någon annanstans.
 • Det meddelas dessutom att order om detta kommer direkt från Putin. Vilket man konstaterat utan att försöka hacka Putin. 
 • USA har naturligtvis aldrig ägnat sig åt att avlyssna utländska politikers kommunikation. Att Merkel var förbannad på att USA avlyssnat hennes telefon beror på  misstag, missuppfattning och missunnsamhet
 • Det meddelats att Ryssland försökt undergräva tilltron till det amerikanska valsystemet. Vilket, inom parentes, det amerikanska valsystemet, den amerikanska presidentkampanjen och Demokraternas manipulation av Sanders på intet sätt gjort.
 • Det meddelas också att uppgifter från USA alltid är att betrakta som sanningar ändå tills motsatsen bevisas. 
 • Det meddelas från trovärdiga källor att Irak hade massförstörelsevapen och om det var så att världen blåstes så beror det på att aldrig var meningen att det skulle komma ut.
Min egen tro är
 •  att Ryssland och andra gör vad de kan för att hacka varandra, spionera på varandra och påverka varandra med eller utan små gröna män, hackande tonåringar, spridande av rykten och, när det vill sig, bomber och granater
 •  att världen vore bättre med andra politiker än Putin och Trump
 •  men att det inte är så mycket att göra åt att ryssar tycks gilla Putin och det amerikanska valsystemet inte tar hänsyn till vem som får flest röster.
 • att USA, Ryssland, Google och andra kan spana in i stora dela av mitt liv och att man nu inte nöjer sig med vad jag köper på Coop utan också jobbar hårt med propaganda för att få mig att upplysa dem vad jag har i kylskåpet, vilka affärer jag närmar mig och vad jag frågar min hustru vid köksbordet
 • att den som är emot det onda inte med självklarhet är god, att den som avslöjar lögner inte själv låter bli att ljuga, att den som anser att dessa åsikter stärker Putins vilja att sprida så mycket information som möjligt för att ingen skall känna tilltro till någonting stärker föreställningen att världen är så usel som den är. 
 • Godmorgon! Eller möjligen godnatt. Se till att ha ett antal sedlar hemma, se till att vedspisen fungerar - hur man kan bosätta sig utan vedspis i reserv har jag aldrig fattat - och håll, så gott ni kan, Ryssland, Google, USA och alla andra som vill rota i er post och era digitala skrivbord borta så gott ni kan. Bygg gärna ett utedass och egen brunn att hinka vatten ur också... Kommunalt vatten och avlopp är synnerligen enkelt att slå ut i det digitala tidevarvet. Ja, jisses så naivt vi bygger våra samhällen!
PS! Vi läste bland annat i DN om att Ryssland förmodligen hackat elsystemet i Vermont - källan var en ganska vilsen politiker därstädes - och bland annat KD hakade på med full styrka och hävdade att Ryssland försökt slå ut hela USA:s elsystem. Så småningom fick DN ta tillbaka det hela, i betydligt mindre format förstås. Man hade helt enkelt spridit ett rykte som låg i våg med vad man ville se. Någon ville påverka debatten... vilket alla jävlar vill, med eller utan fakta som grund. Därmed inte sagt att elsystem inte kan slås ut av både kreti och pleti.