söndag 4 december 2016

"Kapa inte MP:s rötter"... "Kompromissa bort dem är moget..."

Fåglarna är bekymrade, eller snarare irriterade. Medan homo sapiens smörjer kråset med söndagsfrukost har de tomma fågelbord. Försöker förklara för dom att världen är sådan, den som har vare givet, den som inte har vare intet givet.

Nåja, ska väl ut och bidra, ska bara skriva klart bloggen. Om vad? Valet i Österrike?  Eller den stackars julbussen i Göteborg som får ställs in. Eller mitt fördomsfulla svar när jag fick frågan - vi hade hamnat framför teven i fredags och glodde på Vart är vi på väg? och jag fick frågan om jag hade kunnat leva med någon som kunde svaret på vad tre väskor - förmodligen tänkta som "damväskor" - hette. Mitt svar var fördomsfullt: Nej.

Äh, det blir en blogg i upplysningens tjänst. Så här:

Ett antal "veteraner" - vi kallades så i media - skrev att vi var oroliga för MP:s utveckling. Vad gäller intern kommunikation, bristande opinionsbildning och regeringspolitik med brunkol, värdlandavtal med Nato, avveckling av skatt på kärnkraften etc.

Ett antal kommunalråd svarade med att de hade stort förtroende för partiledningen. Nu har 16 miljöpartistiska kommunpolitiker gått mer på veteranernas linje: kapa inte rötterna och behandla inte riksdagsledamöter som värnar ideologin som om de vore motståndare. Här är den artikeln.

Samtidigt går nya kommunalråd i Dagens Samhälle till angrepp på "veteranernas" artikel som ett stöd för partiledningen. Man anser att det är moget att kompromissa bort effektskatten på kärnkraft och lägga proposition om värdlandavtal med Nato.

Frågan för partiledningen är väl hur man skall agera för att hålla ihop partiet. Och om man vill.  Det är inte säkert. Man kanske vill renodla det Nya Miljöpartiet. Vårens kongress kommer att vara viktig.


Och så: Tyvärr är den här inledaren i Syre relevant. Läs den.