Tuesday, 8 November 2016

Tio procent som dras ut från skola och vård...? MP bör sätta ner foten.

Ett vinsttak på 7 procent plus statslåneränta. Vilket blir cirka tio procent. När räntan är låg. Inte dåligt. Men bolagens företrädare skriker ändå i högan sky. Borde inte det väcka en och annan som sover? Som själv sitter med nollränta på lönekontot?

Istället borde de där pengarna investeras i verksamheten.

Men. Även utredaren Reepalu tycks leva så intensivt i den politiska norm som dominerar just Sverige att han inte kan tänka sig något sådant. Dessutom: genom att laborera med vinsttak och nya kontrollmekanismer på det sätt som Reepalu förordar skapas gråzoner, byråkratisk kontrollapparat och juridiskt fintande.

Politiskt vore det förskräckligt om Miljöpartiet, vars kongress under åren slagit partiledningen på fingrarna för dess vurm för vinster i välfärden, accepterade utredningens förslag. Glöm inte att ansvariga miljöpartister för tre år sedan gick ut och bad om ursäkt för att partiet varit naiv som förordat vinster i välfärden... (Lustigt nog hade vi som redan från början var djupt kritiska till partiledningens jubel för vinster i välfärden utmålats som fiender till partier...).

Efter det att kongressen senast kört över partiledningen i frågan om vinster i välfärden valde Gustav Fridolin att säga: "Ibland går besluten styrelsen emot, det är beslut som vi har med oss och som kommer att ligga till grund för valmanifestet och den politik vi vill föra framöver".

Frågan är nu hur språkrören kommer att agera. Eftersom Gustav på senaste kongressen slog fast att miljöpartister inte kan hålla på att driva egna linjer så bör väl det gälla också Gustav själv. Ingen egen linje som accepterar Reepalus förslag om att verksamheten får dräneras på upp tio procent - än mer när räntan ökar i fortsättningen...

Här gäller det nu för MP att stå upp mot Löfvens dribblande. Stå upp för kongressbeslut som så tydligt slagit fast att eventuella vinster i välfärden skall återinvesteras i verksamheten. Punkt.

Någon gång måste det bli slut på att agera dörrmatta åt den Löfven som inte vill annat än att utnyttja Miljöpartiet som språngbräda för att efter nästa val tacka för hjälpen och göra upp med borgerliga partier för att driva än mer av sådan politik som Miljöpartiet bildades för att stoppa.

Språkrör och statsråd måste begripa att det måste bli ett slut på att behaga de som vill något helt annat än Miljöpartiet. Partiets företrädare måste lära sig att agera som språkrör för MP, inte bara som lojala statsråd. Det är förvisso en svår balansgång. Men ingenting - absolut ingenting - blir bättre när man inte ens försöker, när man näpsar de som faktiskt försöker balansera.

Miljöpartiets linje bör självfallet vara att värna mångfalden men strypa vinstuttag.

Värna mångfald gör man genom att stötta den ideella sektorn, deltagande kooperativa verksamheter - det gör man bäst genom att sätta stopp för vinstuttag ur skola, vård och omsorg.

Sådan verksamhet passar sig inte för marknadstänkande eftersom man inte kan göra om det som blivit fel - det är skillnad på bygge av skollokaler och hanteringen av ett barns skolgång, det är skillnad på upphandling av kompresser och vård av multisjuka, det är skillnad på köp av sängar och praktisk vård av en gammal människa.

Förstår man inte det har man drunknat i ekonomismens träsk och förlorat all förmåga att se utanför siffror i Exceltabeller.

Omtanke. Omställning. Omstart. Det är det som behövs.

12 comments:

 1. Läste att Sverige är det sista landet i världen som slussar in skattepengar i vinstgivande privatskolor - att vi tidigare hade sällskap av Chile, men att det ändrats där nu.
  Kanske är det inte riktigt så illa - men det är ändå sjukt att våra skattepengar exporteras genom skolor med mera.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ännu sjukare är att offentlig sektor slussar in skattemedel till bönder, läkemedelsföretag, tillverkare av kontorsmaterial, bilar, hus mm. Jag föreslår att offentlig sektor blir helt självförsörjande. Det ska vara vattentäta skott, som mellan väst och öst under kalla kriget. Offentlig sektor måste klara sig helt utan att slussa in skattemedel till vinstgivande privata intressen.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
 2. Jo, det är så illa.

  ReplyDelete
 3. Neoliberal AgendaTue Nov 08, 11:33:00 am

  "Istället borde de där pengarna investeras i verksamheten."

  Men det var ju det som skedde tidigare.

  Någon bygger ett ålderdomshem, anställer personal, börjar betala ut löner och marknadsför verksamheten. Här lägger kapitalisten ut pengar som inte tas av skattebetalarna. Om folk sen väljer ålderdomshemmet och intäkterna överstiger kostnaderna får kapitalisten tillbaka pengar i form av vinst

  Om kommunen gör detsamma så tas pengarna direkt av skattebetalarna och de får betala oavsett om ålderdomshemmet blir populärt eller inte. Kommunen kan även låna till verksamheten, men då får de betala ränta på lånet varje år, vilket också är pengar som inte "investeras i verksamheten".  ReplyDelete
 4. I valet mellan att vänta på tid på den statliga vårdcentralen och låta den privata gå med vinst, väljer jag nog helt klart att låta den privata gå med vinst. Vad är problemet med det, är den dyr kommer den inte att anlitas av Landstinget.

  Däremot kan man gärna förstatliga alla skolor. Det finns absolut inget som tyder på att integrering sker bäst i muslimska friskolor eller att föräldrakooperativ vet bättre hur skolor och pedagogik fungerar än den professionella skolan. Om det skulle leda till att en bra friskola skulle stängas är det ett pris som definitivt är värt att betala för att garantera mer likvärdig ubildning för alla barn och bättre förutsättningar till integrering.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är knappast så att muslimska sjukhus eller patientkooperativa vårdcentraler vet vad som är bäst vård heller, men det är kanske inte det man hoppas på, utan på att vanliga företag tar sig an saken och erbjuder en bättre miljö och tillför konkurrens så att man får en schysst utvecklingskurva. Men för att börja närma sig den potentialen tror jag att man behöver avreglera ännu mer.

   Delete
 5. "Även utredaren Reepalu tycks leva så intensivt i den politiska norm som dominerar just Sverige att han inte kan tänka sig något sådant"
  Inte utan att detsamma kan sägas om Novak som på Bah Kunkhes order utrett ett framtida DDR-Sverige?
  Miljöpartister förnekar sig inte,vem var det som ville ha licens för bloggare?
  Varför inte införa anti-anonymitetsregler som i Kina?
  Avståndet mellan en Schlaug och hans gamla parti kan knappast bli större?

  @Djävligt Anonym

  ReplyDelete
 6. Thorsten SchütteTue Nov 08, 05:35:00 pm

  Det vore ju klädsamt om regeringen begränsade avkastningskravet till SJ på 7% + statslåneräntan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Neoliberal AgendaTue Nov 08, 06:48:00 pm

   För att inte tala om Svenska Spel. Enligt bokslut 2015 hade de 100% i bruttovinstmarginal. Systembolaget hade 13%

   Delete
  2. Thorsten SchütteWed Nov 09, 10:16:00 am

   Tja, Svenska Spel ska både sälja och helst inte sälja spel, Systembolaget dito med alkoholen. Uppenbarligen samma inställning till tågen: resenärerna bara stör verksamheten...

   Delete
 7. Om något blivit fel i skola eller sjukvård så kan man oftast göra om, för det första. Och för det andra, i den mån man inte kan göra om så är det främsta skälet till att inte bedriva vård-skola-omsorg på sovjetiskt vis!

  Vad sägs om att godisproduktionen blir helstatlig istället? Då är det den som blir tråkig, ransonerad med höga kostnader och månadslånga köer. Det kommer att göra underverk med folkhälsan. Men det som är viktigt och nyttigt, som skola, bör göras icke-sovjetiskt.

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.