Sunday, 6 November 2016

Moderna runstenar är också rappakalja...

Man har alltid trott att runskrifter berättat viktiga saker om verkliga ting. För en tid sedan visar det sig att runorna ibland inte betyder någonting. Att de är rena rama rappakaljan.

Kära bloggläsare, i framtiden kommer samma konstaterande att gälla den politiska ekonomiska debatten. Ren och ram rappakalja. 


Bilden föreställer en liberal socialmoderat runsten från vår tid och man kan där läsa följande rappakalja:

" Den som inte lönearbetar 40 timmar i veckan lever i utanförskap, den som är nöjd med det hen har  är sjuk, den som icke tillbringar helgen på Ullared är en samhällsfara.  Denna sten restes av Löfven, Kindberg-Batra, Lööf, Björklund och Thors gåva Ebba. Tillägg: Ävenså Fridolin var behjälplig, Sjöstedt tillagade färgen."
 

Forskning, vad gäller gamla runstenar, avslöjar att det var viktigare att kunna visa att man kunde skriva runor, än att de verkligen betydde något. Allt enligt en avhandling om runstenar från institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet.

- Ornamentiken var minst lika viktig som innehållet, berättade Marco Bianchi som skrivit avhandlingen. Att kunna skriva var modernt, därför skrev man hellre något utan betydelse än inte alls.

Ornamentiken är minst lika viktig i den ekonomiska debatten, att svänga sig med uttryck som tillväxt, utanförskap och jobbpolitik är viktigare än att veta något om betydelsen. Att kunna skriva och uttala orden är modernt. Ofta slingrar sig begreppen kors och tvärs.

Ornament är ett stiliserat prydnadsmönster. Ornamentik är en utsmyckningskonst.

13 comments:

 1. Elitens tillväxtfixering går att begripa i ett extremt konkurrensperspektiv där den som inte hävdar sig nog väl i den globala konkurrensen går under. Problemet är att samma elit talar om allas lika värde och öppna hjärtan. De talar i extremt hög grad med kluven tunga. Detta eftersom deras politiska linjer är inkoherenta. Driver man oförenliga linjer måste man givetvis likt ormen också ha kluven tunga. Och prata väldigt mycket dynga.

  ReplyDelete
 2. "Frodrik for från Farsta, klippte sig till pensionärspris hos snälla tanten i Tallkrogen."

  ReplyDelete
 3. På flera sätt står Yvonne Ruwaida för mycket av det som gick snett med MP.
  Från taxi-åkandet till Vattenfall.Lägger man till Kaplan och Hersi så räcker det till en gravsten.Toppar man det med Fridolin,Romson och Lövin så får man stenen i cement.
  I mycket är också gårdagens MP medskyldiga till dagens.Någon krattade ju grusgången till makten.

  "Hell is full of good meanings, but Heaven is full of good works".

  ReplyDelete
  Replies
  1. En variant.

   I en liten del av plattan så fattades det lite betong.
   Den delen fyllde jag med isolering innan hela plattan skulle
   fyllas med isolering. Min mamma såg det och kom med en skottkärra
   och fyllde den lilla delen med betong, för hon ville inte se mig isolerad.
   En kvinnlig röst, kanske maktens lyhörda sade, det heter cement.
   Jag tittade på pappa, han sa det heter cement.
   Jag visste att han visste att det hette betong.
   Jag grunnade länge på detta och på makten.

   Så småningom förstod jag att mina föräldrar ville mig väl!

   Roland Lidén


   Delete
 4. Expressen avslöjar i dag MP:s hemliga plan och de senaste hundtrenderna i vinter.
  Om jag har förstått rätt ska det bäras halsband och koppel samt ID-märkas i örat.
  :-)

  ReplyDelete
 5. Hugin och Mumin ser allt. Gudarnas vrede kommer straffa oss alla. Ond bråd död är vad som väntar.

  ReplyDelete
 6. Tror jag läste för ca 20 år sedan om någon tyckte svensk politik gått i stå. Men det är väl NU den gjort det? Nästan lite typ någon form av "biblisk olycka"? Vad väntar (s) på? Tur? Mirakel? Flyttfåglarnas återkomst? Den liberala parkbänk man satt sig på för att tumrulla är bedrövlig, om saker ska uttryckas väldigt försynt. Och vänster-media är som ett gammalt, dammigt spökhus, fortsatt tjatandes om extrema åsikter som väldigt få vänster-väljare har..

  ReplyDelete
 7. FALKEN

  Kvinnan som jag stod bredvid, som vill vara kvinnlig präst och lystra
  till namnet Tove Liberal, tog upp en målad duk och räckte den till mig.

  Jag tog emot den och ville sätta upp den högt på väggen.
  Inte så högt visade Tove. Så jag sänkte den lite, men den visad ändå, avigsidan.

  ReplyDelete
 8. Thorsten SchütteSun Nov 06, 08:40:00 pm

  A propå ekonomisk rappakalja vill jag uppmärksamma tidernas varumärkessnyltning "Nobelpriset i ekonomi", Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Han roterar nog i sin grav varje år detta "plastnobelpris" delas ut!

  ReplyDelete
 9. Neoliberal AgendaMon Nov 07, 10:22:00 am

  "Den som inte lönearbetar 40 timmar i veckan lever i utanförskap, den som är nöjd med det hen har är sjuk, den som icke tillbringar helgen på Ullared är en samhällsfara."

  Har aldrig hört någon av ovanämnda politiker påstå detta. Känns mest som det är fantasier i ditt huvud. Om inte, ge en länk. Däremot har vi hört otaligt tjat om arbetsförkortning. Jag kan ge hundratals länkar om du vill.

  Att det inte genomförs är av praktiska skäl, vilket Fridolin har förstått. Ska man finansiera en välfärdsstat så måste man få in skatteintäkter. Minskar man arbetstimmarna så måste man höja skatterna rejält. Det är man inte villig att göra och det skulle MP aldrig få med S på.

  Och nej, det går inte att trolla fram pengar genom att "beskatta produktion". Företagen kommer bara vältra över kostnader, i form av högre priser eller lägre löner.

  Allt tal om att beskatta produktion är dessuton obegripligt. Det är ju maskinerna som ska göra arbetet, om vi ska ha möjlighet att gå ner i arbetstid med bibehållen levnadsstandard. Då ska vi så klart inte straffbeskatta en sådan utveckling.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad ska de som förlorar sina inkomster till produktions-automaterna leva av då, om då robot-arbete inte bör beskattas precis som lönearbete? Lingon & blåbär? För övrigt fortsätter en besynnerlig kampanj-liknande debatt att valsa runt i media där basinkomst på ett mycket besynnerligt sätt sägs ha ett ungefärligt maxbelopp på 7000 kr. Medel-inkomsten må vara 23 netto & fattigpensionerna runt 11 per månad, men eventuell basinkomst verkar bara kunna bli max 7000 kr/månad! Just 7000 tycks vara den siffra som denna återkommande kampanj liksom verkar vara fixerad vid. Att ingen kan ha så låga inkomster tycks vara själva "realismen" i kampanj-arbetet, det som gör just denna propaganda så "upphöjd" eller något i den stilen?

   Delete
  2. Neoliberal AgendaTue Nov 08, 05:00:00 am

   På en konkurrensutsatt marknad så pressas priserna.

   Ta telefonväxlar som sköttes av människor, men som idag styrs av datorer. Kostnaden för de första telefonabonnemangen i Sverige var som en årslön för en arbetare. Sedan dessa har priserna fallit tack var automatiseringen.

   Tänk om Birger hade fått bestämma, då hade vi beskattat denna teknik mer och mer och kvinnor hade fått jobba kvar som telefonister.

   Delete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.