Wednesday, 16 November 2016

Jas-plan till Filippinerna

Häromdagen skrev jag om hur regeringen jobbar på att Jas-Gripen skall säljas till Indien. Trots att landet ligger i konflikt med Pakistan. Sköter man sig kanske man kan sälja dit också förresten...

Nu är man således synnerligen aktivt på gång att hjälpa Saab att sälja Jas till Filippinerna - landet där mänskliga rättigheter är totalt bortsopade från den politiska kartan.
 • Näringsminister Mikael Damberg var där för några dagar sedan, tillsammans med Marcus Wallenberg. 
 • Saab, som vill sälja Jas-plan har öppnat kontor i huvudstaden. 
 • Och, som en slump minsann, har regeringen beslutat att öppna en ambassad där också.
President Duarte har lovat att dumpa 100 000 människor i Manilabukten. Hittills har tusentals misstänkta brottslingar helt enkelt skjutits. Av polis, av medborgargarden, av vem som helst. Uppmuntrade av presidenten som får Trump att framstå som en hyvens kille.

Tillstånd bör inte ges till försäljning av vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter, enligt svensk retorik. Särskilt uttalad av Miljöpartiet. Språkrören meddelar att man, som regeringsparti, "påverkar på riktigt". Det manliga språkröret har tidigare meddelat att "vi gröna vill ha ett Sverige som agerar som fredens röst i internationella sammanhang.." Därefter meddelades: "I ett sådant Sverige finns inte plats för någon vapenexport. Frågan är vilket Sverige socialdemokraterna önskar sig". 

Beslutet att aktivt stötta Saab för att sälja Jas-plan är en fråga för regeringen, inte riksdagen. (Det vill säga: precis som i fallet med den borttagna effektskatten  -budgetfråga, de borgerliga hade lovat att inte fälla budgeten - på kärnkraft. Borttagandet innebär att kärnkraften räddas kvar efter att ha varit hotad av den effektskatt som med hjälp av MP, under den tid då vi inte "påverkade på riktigt", infördes för att kärnkraften skulle avvecklas.)

8 comments:

 1. Börjar det inte bli dags att Schlaug och likasinnade tar steget fullt ut och utmanar ledningen på riktigt? Att sitta i riksdagen utan att sitta med i riksdagen eller kritisera på en blogg är inte att utmana på riktigt.Annars blir lätt intrycket att det handlar om ett MP som är i opposition mot MP och regeringen.Varken hackat eller malet.

  ReplyDelete
 2. Det ska väl, om jag inte minns fel, vara "grova och omfattande" kränkningar av mänskliga rättigheter.

  Det hindrade ju inte sossarna och Palme att skicka vapen rätt in i utrotningskriget i Östtimor, t ex. Det är samma parti som mp valt att sitta i regering med, precis som du påpekar, Birger. Så, det är väl ingen som är förvånad - historien upprepar sig. Till skillnad från Östtimor så är det väl dock tveksamt om vår export i det här fallet kan användas i de pågående övergreppen. Jag tror inte Duerte kommer att flygbomba knarklangarna, liksom.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Han kan ju möjligtvis flygbomba knarktillverkningen i djungeln.

   Dessutom är det ju inte alls säkert att det endast är knarkare som drabbas av de "grova och omfattande" kränkningar av mänskliga rättigheter som pågår i Filippinerna. Det är nog sällan en rättvis rättegång hålls innan nackskott utdelas.

   Delete
 3. Duarte, Duerte..experterna sammanträder, ser jag. Rodrigo "Rody" DUTERTE heter han, och är den minst korrumperade presidenten på länge. Det är kanske svårt för utomstående att förstå att han faktiskt räddar landet från att bli en "narco-state". Distributionen av sk "shabu" hade nått så pass högt upp i landets politiska ledning att risken var överhängande. Duterte har ett mycket starkt stöd hos filippinarna. Aka demokratiskt vald. Knarklangarna gick förut helt fria.

  Ingen verkar fö bry sig om narcostaten Mexikos offer i knarkkriget, som kan räknas i hundratusentals versus Filippinernas några tusen..

  ReplyDelete
 4. Så det är här man sitter och intellektualiserar istället för att jobba praktiskt?
  Imponerande!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul inlägg, men vad menar du? Vem/vilka syftar du på?

   Delete
 5. Och i Afghanistan slår de rekordskörd efter rekordskörd på opiumfälten,tacka "det internationella samfundet"
  för det,ni vet de där snälla uppoffrande människorna från väst,de placerar t.om sina meat muppets där för att vakta skördarna! Konstigt nog så gick opiumproduktionen ner med 95% under talibanernas tid vid rodret,fast när man konsumerar propagandan här hemma får man intrycket att det på något sätt är precis tvärtom....
  Arbetaren

  ReplyDelete
 6. Om Birger har tid och lust att producera ett inlägg som kommenterar dn:s positiva klimatartikel i måndags - Utsläpp av koldioxid oförändrat -vore det mycket uppskattat.

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.