söndag 30 oktober 2016

Om att gå genom rutan...

En av denna märkliga tids större filosofer - Peter Stormare - meddelade i något teveprogram för några år sedan att när man dör så är det som att gå genom ett rispapper - och att det på andra sidan är "precis så som man tror att det skall vara". Själv tror jag inte på rispappersteorin och då lär det väl inte bli något bakom heller... 

Men det gäller inte bara att gå genom rispapper, det gäller också att gå genom rutan. Det var i alla fall det stora skälet som framfördes när Ebba Thor Busch - vars parti i senaste mätningen var nere i 2 procent - valdes till partiordförande för KD. Då (25 april 2015) skrev jag så här - inte om rispapper men väl om gladpack:


lördag 25 april 2015
Busch blir vald - argument tunnare än gladpack...
Riskprojekt. Vad annat kan man säga om valet av Ebba Thor Busch som ny partiordförande i kristdemokraterna…? Ett av de mest frekventa motiven för valet av Busch är att ”hon går genom rutan”. Ett argument tunnare än gladpack.

Kyrkans Tidning skriver på ledarplats att den ”ideologiska förskjutningen åt höger” skrämmer bort det ”som skulle kunna vara partiets kärnväljare”. Så bra!

Det är onekligen ett riskprojekt att välja en partiledare som vill dra väljare från Sverigedemokraterna eftersom många samfund såväl som kristna väljare snarast stått på den sida där MP och V står i frågan om solidarisk flyktingpolitik. Det var inte alltför många år sedan som KD gjorde gemensam sak med dessa partier för att driva igenom den flyktingamnesti som 2005 gav 17 000 människor rätten att stanna i Sverige.

Busch låter meddela att även kriminalpolitiken skall skärpas för att bli mer i linje med gamla testamentet än det nya... också det i linje med Sverigedemokraterna.

Dessutom: det där med att kasta ut månglarna i templen lär inte vara något för Busch. Vilket det faktiskt var en gång för KD.

Mycket vatten har runnit genom Jordan sedan Kristdemokraterna en gång bildades. Då som en blandning av kulturkonservatism och radikal ekonomisk politik – den senare innebar att man angrepp sossarna från vänster i såväl fördelningspolitik som i synen på statligt ägande.

Under folkomröstningen om kärnkraft 1980 stod kristdemokraterna på miljörörelsens och på Linje 3:s sida. Man hävdade då med emfas att ”kärnkraften är ett hot mot skapelsen”. För övrigt drev kristdemokraterna krav på friår… Motivet: livskvalité var viktigare än ekonomisk och materiell tillväxt.

Att välja Ebba Thor Busch till partiledare är ett riskprojekt.

PS!
Tillbaka tlii nutid.... Ebbas man är fotbollsspelare i Sirius och honom har det gått bättre för än så länge. Sirius har tagits sig upp i Allsvenskan. För en inbiten djurgårdare är det inte något glad nyhet, det är snarare som att gå genom plasten på en svart sopsäck och återfinna hemska minnen. 

Det var nämligen denna ynkliga klubb som 1966 köpte upp nästan hela Djurgårdens fotbollslag  - sådant glöms inte... Sirius spelade då i div 3 och storsatsade för att ta sig upp i Allsvenskan. Man köpte över Arne Arvidsson, Hans Mild, Hasse Nilsson, Leif Chappe Ericsson och Torsten Furukrantz. Djurgården vann likt förbaskat Allsvenskan. Tack Gösta Knivsta Sandberg, som aldrig lät sig köpas! 

Guldmatchen det året blev förresten hans sista match. Därefter fick färgaffären i Knivsta mer tid - själv hade jag många gånger som mycket ung cyklat ut med termometrar till Knivsta (farsan ägde en termometerfirma - har du en termometer hemma som det står ABES på så kommer den därifrån).