tisdag 4 oktober 2016

Ohsumis nobelpris ger politiskt hopp för De gröna...

Veckan då nobelpristagare presenteras är en högtidsvecka, då försvinner politiken
från mina funderingar och jag grottar ner mig för att begripa vad det är som premieras. 

Men ibland, som t ex igår när det meddelades att Yoshinori Ohsumi tilldelats priset för upptäckten av hur cellerna kan återvinna sina egna beståndsdelar, hamnar politiken i centrum likt förbannat...

Tänk er själva... beståndsdelar som skadats kan återvinnas och bygga upp cellens funktioner igen... Men inte bara det, processen kan oskadliggöra skadliga bakterier och virus.

Detta självätande  - autofogi - och oskadliggörande av illasinnade angrepp ger hopp! Det är när denna process är störd som cellen är illa ute, och med cellerna hela den boning där den håller till. T ex en människa.

Det är ju likadant med partier. T ex Miljöpartiet.

Men hopp finns! De skadade delarna kan återvinnas, de skadliga delarna åtgärdas. Det gäller bara att det finns en grupp, som likt cellens lysosomen, bryter ner främmande idéer som infekterat partiet och skapat illa genomtänkta små elaka åsiktsblåsor - vesiklar - som förstört förmåga till såväl analytiskt som strategiskt tänkande...

Nobelpristagare Ohsumi har visat att dessa elakartade vesiklar kan omformas till autofagosomer som kan bearbeta skadade delar, som bryts ner för att sedan återvinnas som friska, fräscha delar i en åter blomstrande cell... Som ett parti som återvinner sina värderingar, sin radikalitet och sitt mod att peka på att kejsaren som draperad sig med arbetslinje, frhandelsfundamentalism och cancerlik tillväxtsträvan är alldeles naken.

Men det krävs små delar, små arbetsstationer, som kan sätta igång den läkande processen. Tycker mig se embryo till detta.

Undrar vilket av språkrören som är inbjuden till nobelfesten i år...