onsdag 5 oktober 2016

Fasövergångar och expansion

Gomorron! Fjärden ligger spegelblank, höstsolen står lågt, tomaterna i växthuset saknar sommaren och Nobelpriset i fysik har offentliggjorts.

Forskningen som ligger till grund för det sistnämnda sägs vara mycket vacker. Matematik är ofta vacker.

Forskningen som prisas handlar bland anat om fasövergångar. Ungefär som när moderaternas åsikter övergår till att bli Sverigedemokratiska. Fast mer strikt naturvetenskapligt. Typ vatten blir is.

Ska fundera mer på saken när fjärdens vattenfas övergår till isfas - sitter man på stranden med en kaffekopp och hävdar att det är en synål så har man antingen närmat sig den forskning som gett priset eller också blivit galen.

Tränger man in i pristagarnas forskning blir funderingarna av en art som får hjärnan att explodera av frustation för att den inte har nobelkvalite. På liknande sätt, om än mindre euforiskt, som när nattliga funderingar under stjärnhimlen kan handla om det där man fick fysikpris för 2011: "bevis" för hur universum expanderar under acceleration.

Det svindlar alltid lite i hjärnan när man funderar på saken, och den basalaste av alla människans naiva frågeställningar mal runt som ett elakartat bevis på ens mentala litenhet: vad fan expanderar universum i?

Gomorron.