fredag 30 september 2016

Utan effektskatten lever kärnkraften långt in på 2040-talet...

När effektskatten infördes, i samband med en budgetförhandling mellan S, V och MP, var Miljöpartiets mål att skatten som ett marknadsekonomiskt styrmedel skulle leda till avveckling av kärnkraften.

När målet är på väg att nås, och MP sitter i regeringen, avvecklas skatten. Det var inte därför Miljöpartiet bildades!

Nästa år ska skatten sänkas med 90 procent. Sen är det tänkt att effektskatten ska vara helt borta från 1 januari 2018.

Eftersom avveckling av effektskatten är en budgetfråga hade MP, om man inte låtit sig trollas bort, kunna stopp den - och borgarna hade inte för avsikt att fälla budgeten.

Hallands Nyheter har ställt frågor till Ringhals vd Björn Linde om vad den slopande effektskatten betyder - Linde svarar:

- Att effektskatten fasas ut så snabbt får positiv effekt för oss. Med energiöverenskommelsen får vi en förutsägbarhet kring våra villkor och kan fortsätta investera för säker drift långt in på 2040-talet, vilket innebär att Ringhals kommer vara en viktig elproducent och stor arbetsgivare långt efter att jag själv gått i pension.

Miljöpartiets grundare Per Gahrton skrev i sin bok Det behövs ett framtidsparti om "allt ruttet och förljuget" som fanns inom politiken. Han skrev att han, när han sprang förbi en demonstration mot kärnkraft, kände "en sorts befrielse som om strömmen från mitt inre kunde svepa med sig allt ruttet och förljuget ur det becksvarta hål som hos partipolitiker sitter på själens plats".

Ja, nog finns det sådant som är ruttet och förljuget hos partipolitiker. Kärnkraften kommer, om inga nya beslut tillkommer, att vara kvar när språkrören blir pensionärer. Miljöpartiet medverkade till att stoppa det som var ett av partiets främsta mål. Det kallas, enligt Stefan Löfven, att vara otroligt regeringsduglig.

Man kan också kalla det "otroligt sossifierat". Kanske kan man bli landshövdingar på kuppen.