måndag 19 september 2016

"Topphemligt hot" och "Svenskarna har mjuknat i Nato-frågan"

Torsdag den 16 maj 2013. SvD har en artikel med rubriken: "Sverige har mjuknat i Natofrågan".  Jag skrev på bloggen:

Senaste jag hörde att någon mjuknat var i en maffiafilm. Då hade en småföretagare mjuknat. Var tillräckligt uppskrämd, efter ett antal hot, för att betala avgift för att bli skyddad av mafioso.

SvD har bedrivit en kampanj för mer pengar till militären med målet svenskt medlemskap i Nato. Den ena artikeln avlöste den andra om ryssen som "övade anfall" mot Sverige och ryska spionplan som flög nära svenska gränsen i samband med en "svensk övning". SvD:s uppgifter avfärdades för övrigt av Carl Bildt som hysteriska.

Nu har SvD:s och deras försvarsengagerade journalist Mikael Holmström (som även är medlem i Krigsvetenskapsakademien) kampanj gett resultat. Svenskarna mjuknar. Lustigt nog presenterade just Krigsvetenskapsakademien för någon dryg månad sedan en rapport om hur illa det skulle gå för Sverige om ett fientligt sinnat land (Ryssland) anföll med robot och flyg. 

Rapporten avfärdades eller ignorerades av de flesta. Så Mikael Holmström hade väl behov av att konkretisera… I kampanjform. Under rubriken Ryskt flyg övade anfall mot Sverige målas, visade SvD ett ryskt plan som flyger över Sverige under påskhelgen. Visserligen befann sig ryskt flyg i internationellt luftrum - men sådana bagateller är inte bra att visualisera om man driver kampanj för att få folket att mjukna.

Hur var det nu med spionplanet då? Jo, det var ett signalspaningsplan som flög i internationellt luftrum. Signalspaning förekommer, och har förekommit, över hela Östersjön. Från många länder. Även från Sverige. Svenska signalspaningsplan "spionerar" t ex vid gränsen till Kaliningrad. 

Vad kan man lära av det som varit? Jo, att medier lätt blir krigshetsens bästa vän. Och att fulkampanjen för svenskt medlemskap i Nato påbörjats. 

Idag är det dags igen. Mikael Holmström, som köpts över från SvD till DN, meddelar storstilat att det finns ett hemligt ryskt hot mot Gotland. Han låter meddela: "Sverige har fått information om ett ökat hot från Ryssland. Hotet är topphemligt."

Han fortsätter:  "DN kan i dag avslöja helt nya uppgifter om ett ryskt hot mot Sverige. Källor med insyn i underrättelseläget och Sveriges militära beredskap uppger för DN att det finns ett höjt hot. Det beskrivs som ett hot från Ryssland riktat mot Sverige. Hotets karaktär och innehåll har klassats som topphemligt, ”av synnerlig betydelse för rikets säkerhet”. Det innebär att innehållet inte får röjas. Endast ett regeringsbeslut kan häva sekretessen. Källor i regeringskansliet uppger för DN att hotet från Ryssland ökat, men att innebörden av hotet hålls hemligt även för dem."

Således: Sverige har fått information om ökat hot från Ryssland. Information från vem? Sedan drivs retoriken upp: källor i regeringskansliet uppger att "det ökande hotet" existerar.

Kampen för svenskt medlemskap i Nato går vidare. Retoriken varvas upp. I den svenska rödgröna regeringsförklaringen meddelades att det inte räcker med värdlandavtalet med Nato - som bland annat innebär att Nato snabbt kan få tillgång till Gotlands hamnar, vägar, flygfält med rätten att anfalla det man kallar "tredje land" - utan att "den transatlantiska länken" skall stärkas.

Man kunde ju tro att en grön medverkan i en regering inte skulle fungera som någon sorts legitimering av krigsretorik och försök att få medborgarna att mjukna i Natofrågan. Men så icke. Tvärtom. Gröna statsråd används som nyttiga idioter.

Det man försöker frammana är att Ryssland är på väg att inta Gotland. Samtidigt anar/vet nog alla att den socialdemokratiska ledningen bara väntar på att "opinionen skall bli mogen" innan man föreslår ett svenskt medlemskap i Nato.

PS!
Den 2 aug 2014 skrev jag följande:


Kanske borde jag skriva några rader om att det var ett amerikansk signalspaningsplan (inte ryskt) som struntade blankt i att man flög över svenskt luftrum trots svensk reaktion. Detta inträffade den 18 juli i år.

Nu ville förstås vare sig militär eller UD egentligen berätta att det var ett amerikansk plan, det vore ju så mycket mysigare om man kunde se till att upplysningen var att ett främmande militärt flygplan medvetet kränkt svenskt luftrum och att ryktet spreds om att det var  ryssarna som provocerade, trotsade och kränkte. Det ligger liksom mer i linje med såväl Svenska Dagbladets kampanjjournalism som militärens och Carl Bildts intresse.

Men så råkade en tjänsteman på UD försäga sig när tungan slant. Hen försökte tysta journalisten - som förstås inte var kampanjjournalisten Mikael Holmström eller någon annan medlem av Krigsvetenskapsakademien som skriver artiklar i SvD - genom att säga att "det får du inte skriva". 

Nu är det så att man så gärna ser mellan fingrarna när Nato bryter regelverken och struntar i svensk order om att inte flyga in med militärplan över landet men blåser upp ordentligt när ryssarna provocerar även om detta sker utanför Sveriges luftrum. Det är liksom så militär, UD och främst SvD fungerar.

"Jag kan se rubrikerna framför mig om det hade varit ett ryskt flygplan", kommenterade Peter Rådberg (MP) lakoniskt. 

Peter Rådberg, som även var synnerligen kritisk till värdlandavtalet, sitter inte längre kvar i vare sig försvarsutskottet eller riksdagen. Till glädje för partiledningen. Som således kan glädjas åt att såväl bli av med Rådberg som försvarspolitisk talesperson som Valter Mutt som utrikespolitiska talesperson.