onsdag 21 september 2016

Så kunde det låta: Vi är män

Män. I valrörelsen 1998 fick jag för mig att prata mansroll på pubar. På kvällar. Bland annat i Värmland. Det var intressant. Först genererades sorl, sedan tystnad, en del småsura män och en del nöjda kvinnor. För ett tag sedan fick jag ett mejl från en man som nyss fyllt 50 år, han påminde om en sådan pubväll och bad om ursäkt för att han hade vart stökig.

Jag minns honom. Ganska packad, ganska gapig. Hans dåvarande flickvän försökte tysta honom. Nu skrev han: "hade jag inte varit på den där puben den kvällen så hade vi nog inte varit gifta nu. Hon hade sparkat ut mig."

Och ändå berättade jag bara om hur absurd mansrollen kan vara.

Män. Minns hur journalister - också kvinnor - vägrade inse att det kvinnliga språkröret kunde formulera den där exakta slagkraftiga rubriken. Istället påstods det i tidningarna efteråt att det var jag, det manliga språkröret, som sagt det där smarta. Särskilt Marianne Samuelsson behandlades på det sättet.

Män. Minns också det här. I de mest förfinade kretsar, uppenbarligen också i public service, var man kanske värst.

I den politiska världen har det blivit fler kvinnor som ledare och frontfigurer. Bra. Men naturligtvis har inte politiken blivit bättre. Föredrar Olof Johanssons värderingar framför Annie Lööfs,  Reinfeldts framför Kinberg Batras,  Sanders framför Hillary Clintons. Men det är en annan sak. Den naiva inställningen, inte minst framförd av gröna vänner, att allt skulle bli så mycket bättre bara kvinnor styr var förstås just naiv.

Kvotering i bolagsstyrelser? Den gamla sanningen att män kvoterats in i alla tider stämmer. Så nu behövs ett verktyg för att åtgärda detta. En regering som kallar sig feministisk måste naturligtvis göra något. Även om det till stor del är symbolpolitik. Men sådan krävs nog också. En del tror att kvoteingen gäller hela näringslivet. Det gör det inte. Det gäller 300 bolag.

Miljöpartiet har haft kvotering ända sedan bildandet 1981. Vilket hånades på ledarsidor.  Från början krävdes också varvade listor - det fanns kommunavdelnjngar som inte klarade detta och därmed inte ställde upp i kommunval.

Jämställdhetsmyndighet? Möjligen kan en fördel vara att det blir slut på en del av det projektvansinne som dominerar, att viss långsiktighet och samordning kan ske. Möjligen. Det viskas att man skulle kunna erbjuda Gudrun Schyman jobbet som generaldirektör så man blir av med Feministiskt initiativ... Hur som: borgarna lär, så fort de kommer åt, lägga ner myndigheten. Precis som man la ner Djurskyddsmyndigheten.

Män. Och mansroll. Så här kunde det låta i Ronny Erikssons tappning:


https://www.youtube.com/watch?v=6W_Htq5-kOM
Klicka på bilden.