fredag 16 september 2016

En regering med grönt inslag bör ge Snowden asyl. Nu.

Premiär för Snowden men inte för mig... Filmen om Snowden  har premiär idag, och jag sitter än en gång i Nyhetspanelen 07.45, Gomorron Sverige, SVT.

Ett ämne lär bli Liberalerna och Birgitta Ohlsson, som ju är en god liberal som gillar allt som är dumt: kärnkraft, Nato, euron och frihandel utan sociala och ekologiska regelverk. Andra ämnen blir väl kvotering, riksrevisionen och Pokemon.

Skulle vilja prata om Snowden och den svenska regeringen. Som borde erbjuda Edward Snowden asyl. Men det skulle väl vara i strid mot regeringsförklaringens formulering om att "stärka den transatlantiska länken"... Mycket får gröna statsråd svälja.

Sitter och dricker kaffe i en nästan tom hotellrestaurant för att vakna till liv inför tevesoffan. Funderar på just Snowdens öde.

Amnesty har, tillsammans  med andra, dragit igång en kampanj för att Snowden skall benådas i USA, så han kan åka hem.

Jill Stein, Green Partys presidentkandidat har länge krävt det - men Hillary Clinton har meddelat att han måste ”face the music”– det vill säga att ta konsekvenserna. Donald Trump sa 2013 att han anser att Snowden bör avrättas.

Andra ser honom som hjälte, någon som försvarat medborgarna mot statens övergrepp. Snowden avslöjade hur grotesk övervakningen av medborgare har kommit att bli. Han har faktiskt fått stöd av USA:s före detta justitieminister Eric Holder som menade att man måste ta hänsyn till att Snowdens avslöjande satt igång "en nyttig offentlig debatt".

Benådning lär inte ske. Därför bör den svenska rödgröna regeringen erbjuda Edward Snowden asyl i vårt land. Det vore ett värdigt ställningstagande. De gröna statsråden borde åtminstone nån gång utmana sossarna - men jag kan tänka mig att sossifieringen redan gått för långt.

Och dessutom skulle det väl vara sand i det maskineri som avslöjas i regeringsförklaringen - nämligen den glidande formulerngen om att den "transatlantiska länken skall stärkas"... Mer än värdlandavtal kan vi således vänta.