torsdag 8 september 2016

Aktuell fråga 6 (7): Cannabis

Aktuell fråga 1: Dödshjälp - finns här. 
Aktuell fråga 2: Värnplikt - finns r.
Aktuell fråga 3:Enkla jobb - finns här 
Aktuell fråga 4: Könsuppdelad gympa - finns här.
Aktuell fråga 5: Är SD rasistiskt? - finns här.  
Cannabis. Marijuana. Hampa. Bara orden tycks skrämmande i svensk debatt. Till och med industrihampa har ifrågasatts. Mental blackout tycks under årtionden ha drabbat många i denna fråga - politiker inte minst.

I dagens DN pläderar Sara Frederiksen för att psykiskt sjuka skall  få använda medicinsk cannabis som ett alternativ till psykofarmaka som medför negativa biverkningar - t ex avtrubbning och känslokyla.

I våras  dömdes en illa drabbad person - ryggmärgsskadad - som tagit cannabis mot sin fysiska smärta. Med en tesked cannabisolja i kaffet på morgonen har en illa drabbad människa kunnat få livet att fungera bättre. Ända tills polisen tvingats agera på grund av lagstiftning skapad av människor som inte tycks klara av att ta i ord som cannabis.

Lagstiftningen bör ses över. Debatten hyfsas. Också i landet som tillhör brännvinsbältet och där alkoholintag ses som en kulturyttring snarare än drogmissbruk. I Sverige bör vi öppna upp för bruk av laglig medicinsk marijuana.


Debatten om cannabis tilltar. Personer som förre FN-chefen Kofi Annan och nobelpristagaren Mario Vargas Llosa förespråkar legalisering. Det pågår en rörelse.

I den pågående amerikanska valrörelsen har Bernie Sanders meddelat att han står fast vid federal legalisering av cannabis. Jill Stein och Gary Johnson, libertarianernas presidentkandidat, likaså.
 
Ledarsidan på USA:s största dagstidning, New York Times, tog för flera år sedan ställning för legalisering. President Barack Obama har uttryckt sig positivt i frågan.

I stater som  Washington, Oregon och Alaska – liksom Washington D.C. – har man röstat igenom cannabis i så kallat rekreationssyfte. Laglig medicinsk marijuana finns sedan flera år i fler än 20 delstater.


Det är förstås inte oproblematiskt när man öppnat upp för cannabis i "rekreationssyfte". Friheten har missbrukats, som den alltid gör när det finns vinster att suga ut. Cannabis har t ex  tillsatts i godis och kakor. Barn har lockats. Helt klart behövs regleringar även vid en mer frihetlig syn.

Jag är dock övertygad om att det inom en tioårsperiod kommer att finnas en helt annan debatt när det gäller cannabis även utanför det medicinska fältet i Sverige. Det lär bli som det där med ketchupflaskan - allt och alla på en gång. På gott och ont.


Svenska narkotikapolitik är inte den mest lyckade... trots högtravande intentioner om ett "drogfritt samhälle". Sverige har fått hård kritik av FN-kontoret för mänskliga rättigheter, Sverige har näst högst narkotikadödlighet i EU (93 narkotikarelaterade dödsfall per miljon jämfört med EU-snitt på 14 per miljon). Och tillåter alltså inte cannabis i medicinskt syfte - till skillnad från t ex Finland där läkare sedan några år tillbaka kan skriva ut Bedrocan (som i princip är ren marijuana) och i Norge-Danmark där införsel av läkarförskriven marijuana accepteras.

Att politiker, som egentligen har en tillåtande inställning till åtminstone medicinsk cannabis, tiger beror på att de inte vågar utmana den dogm som blivit politisk religion i Sverige. En dogm som på intet sätt är evidensförankrad.

Det är dags att a) öppna upp för läkarförskrivning av medicinsk cannabis och b) fundera på allvar på den FN-rapport  som så kraftigt ifrågasätter svensk narkotikapolitik istället för att av dogmatisk feghet slå ifrån sig vad som skrivs.