torsdag 4 augusti 2016

Vegostaden Turin, köttguiden och den absurda frihandeln

Chiara Appendino, borgnästare i Turin
Chiara Appendino, från partiet Femstjärnerörelsen, är borgmästare i Turin. Hon har fått igenom att staden, som är den fjärde största i Italien, ska bli "en vegetarisk och vegansk stad".

Hur det skall gå till är inte offentligt redovisat. Mer än att skolan skall bidra till utbildning i djurskydd och  näringslära.

Läser på Vegokoll: "Sedan tidigare har Barcelona, Spaniens näst största stad, tagit ett beslut om att staden ska bli "veg-friendly" genom att bl.a. ta fram en officiell vegetarisk guide över staden och uppmana sina invånare att införa en köttfri dag i veckan."

En sådan motverkades häromsistens av LRF när Nyköping försökte sig på det. Då stod LRF utanför skolan och serverade hamburgare. Trots att torsdagar redan på min tid i skolan var vegetarisk: ärtsoppa och pannkaka. Med undantaget av någon liten fet fläskbit som simmade omkring i ärtsoppan och såg övergiven ut.

LRF motiverade sitt utdelande av hamburgare med att tjejer blir snygga av att äta kött. Huruvida LRF anser att Chiara Appendino, som drivit igenom att Turin skall bli en vegostad, är snygg förtäljer inte historien.

Världsnaturfonden har en så kallad köttguide för den som, precis som jag, ibland äter kött. En bra sammanfattning i SvD igår. Där får man en bra genomgång av bland annat vad man skall undvika om man vill medverka till att förhindra den katastrof som antibiotikaresistens innebär.

För övrigt är det märkligt att MP inte förmår att längre driva kravet att frihandeln måste inskränkas så att länder som t ex förbjudit burhöns inte heller skall importera ägg från burhöns, förbjudit stråförkortningsmedel inte skall importera spannmål där sådant han använts, etc.


Mer om frihandelsfundamentalismen här:

För i h-e, Cecilia Malmström - skicka receptet istället!Cecilia Malmström vill att vi skall skicka fler mandeltårtor över Atlanten. Det är ett skäl till att hon som EU-kommissionens ansvariga avser att driva igenom det beryktade frihandelsavtalet mellan EU och USA. Som om hon aldrig hört talas om klimatförändringar och behov av att minska transporterna, som om framtiden låg i att skicka tårtor och kakor kors och tvärt över världen.

För i h-e Cecilia, vakna! Argumentera för att man ska skicka receptet istället! Vi kan inte fortsätta att utmana miljö och klimat och anständighet bara för att vi fastnat i ett ekonomistiskt tänkande. Frihandelsvulgarismen blir alltmer dysfunktionell. Fortsättning här.