måndag 1 augusti 2016

Byggherrar, läkarfack och marknad

Tro det eller inte. Men liberala Dagens Nyheter har upptäckt hur marknadsekonomin fungerar. Det där med tillgång och efterfrågan. Dålig tillgång pressar upp priset. Stor tillgång pressar ner priser. Det är därför byggherrarna bromsar byggandet.

Genom att "bygga i etapper" - så man slipper få ut för många bostäder på en gång på regionala marknader - har man "hjälpt till" att bibehålla en lönsam brist på bostäder. Brist på bostäder leder till att man kan pressa upp hyror och vinster.

Ja, det är som när läkarfacket på 90-talet lobbade hårt för att stoppa politiker från beslut om "för många" utbildningsplatser - allt för att inte utbilda så många läkare att det blir svårt att kräva högre löner. Läkarfacket lyckades. Vilket vi ser följderna av nu.

Personligen anser jag, som bloggens läsare säkert vet, samma sak som när jag var språkrör för det en gång systemkritiska Miljöpartiet: kapitalismen måste tyglas, en socialekologisk blandekonomi byggas upp där medborgarintresset är större än vinstintresset. Men det är visst omodernt har jag hört.