torsdag 7 juli 2016

Brev till Lewi - istället för Ebba Busch Thor

Hej Lewi Pethrus!

Jag skriver till dig med anledning av att Ebba Busch pratade i Almedalen igår. Jag lyssnade bara med ett kvarts öra, satt i trädgården och omläste en bok om ditt liv istället - av Per Olof Enquist. Ska jag vara ärlig drack jag ett litet glas limoncello också. Och i bakgrunden hördes, långt bortifrån, Cornelis sjunga Brev från kolonin

mindes jag att jag skrev ett brev till dig en gång i tiden, på den här bloggen. Tänkte göra samma sak igen, med anledning av att Ebba kapat ditt parti.

Alltså:

Du känner inte mig, men jag känner till dig. Bland mycket annat så var du hjärtat i det som skulle bli KDS, som sen blev KD.
 
Jag har alltid varit fascinerad av dig och din livsgärning, trots att jag inte delar den religiösa övertygelse som var din när du vandrade här på Jorden.
 
Du var modig som få, stod på de fattigas sida och födde alltså till och med fram ett politiskt parti. Det där partiet har kapats av en figur som som ville ersätta Hägglund med Odell. Hon heter Ebba och håller på att ta kål på ditt parti.

Det första partiprogram som togs fram i ditt parti var radikalt. Det stod inte Vänsterpartiet efter när det gällde skatter på höga inkomster - ja, allt annat vore ju otänkbar för en man som du. Herregud, du var ju en vänsterman när det gällde ekonomisk politik! Hela basen i din rörelse kom från underklassen, ofta från rena rama trasproletariatet. Att släppa in månglare i politiken var lika otänkbart för dig som att släppa in dem i templet

Ja, du ville till och med att det skulle finnas flera statliga banker, för att hålla just månglarna borta och se till att den lilla människan kunde skyddas mot de stora drakarna. Men nu är det Ebba som gäller.
Den där barmhärtigheten och mänskligheten som du talade om när partiet startades sopades bort redan när Odell började härja. Ett mänskligare Sverige var, enligt den mannen, att minska ersättningen för den som är sjuk och döende. Hej och hå. Vi andra som är friska och krya har i alla fått mer medan ditt gamla parti satt i regering. Den som har, skola vara givet, är det nya budskapet. Så kan man missbruka arvet av en grundare!


Dom kallar det för jobbpolitik. Det betyder att de vill tvinga sjuka, halta och lytta att ta sig i kragen och skaffa ett jobb som inte finns.


Att det är lättare för en kamel att gå genom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike, har dom nog inte klart för sig. Det är liksom inte ditt gamla partis idé längre. Det är så att säga tvärtom. Den som har, skola vara givet.

 
Och så säger de där som kapat ditt parti att vi måste producera mer än förra året, konsumera mer än förra året. Vi måste ständigt baka ett större bröd, säger dom. Inte bara för att fler skall kunna äta sig mätta, utan för att de redan mätta skall kunna äta ännu mer för att några smular skall ramla ner till de som inget har att äta. Man glömmer det där med att det krävs råvaror för att baka bröd - och att det är ont om råvaror på jorden.


Nej, du Lewi, de där som snott ditt parti vågar inte säga till oss som redan lever i överflöd att nu får det vara nog. Nu får det vara annat än de materiella som skall växa, nu får vi sluta konsumera och sluta skända naturen för att roffa åt oss allt mer. Det vore fint om du tog dom i kragen, ruskade om dem lite. Dom behöver det, av många skäl. Särskilt Ebba.


Det där med att värna skapelsen, som ditt parti talade om, det har man verkligen sopat bort. Dom har talat om att dom vill bygga nya kärnkraftverk. Kommer du ihåg när ditt parti ville avveckla kärnkraften därför att den stred mot det som ni kallade Skapelsen? Jag tyckte det lät lite dammigt, men översatte jag Skapelsen med ord som Miljö, Evolution och lite annat så lät det trots allt ganska rimligt... Fast nu är det Ebba som gäller.


Ja du, Lewi, du är nog glad att du slipper de där som styr och ställer. Men kan du inte ta ett snack med dem, om du har chansen? Om det där med att värna Skapelsen - och ta från rika och ge till fattiga. Kan du ta Ebba extra i örat så inte mig emot. Du kan väl viska nåt om det där nålsögat. Och citera den där meningen om att vad du gör för dessa mina minsta gör du också mot mig...


Lev väl och tack för att du tog parti för de som hade det svårast, ja, i själva verket drev du den tidens största kvinnorörelse... för det var mest kvinnor som kom till dina möten... de sökte tröst och hjälp för att stå ut med fulla och våldsamma män, fattigdom och den ordning som gjorde att de kände att de fråntogs sitt människovärde.


Vet du, jag ska ta och lyssna på den låt du skrev när din hustru insjuknade alldeles före jul 1913. Det är kraft i den låten. Låten heter Löftena kunna ej svika. Den lär inte handla om ditt gamla parti...

Hälsningar från en troende ateist.