söndag 22 maj 2016

Thailand - två år som militärdiktatur

Transports boss semestrar i Francoland.
Idag är det två år efter den senaste militärkuppen i Thailand.

Juntaledaren Prayuth Chanochas och hans regim stryper demokratin alltmer. Allt medan slagorden rasslar. "Tillbaka med leendet till Thailand", är ett sådant. Val till parlamentet skjuts upp till dess att konstitutionen skrivits om för att förhindra folkvalda att ifrågasätta militären och kungahuset. Regimen har sin  variant av maoistiska och stalinistiska läger för att få medborgare att tänka rätt, att vörda kung och junta.

Det var självklart för många att inte semestra i fascismens Spanien. Francoregimen gynnades av turismen, särskilt den som lealöst bestod i att lägga sig på stranden, dricka billigt vin och blunda för fascistregimens principer och handlingar.

Thailand är ytterligare på väg bort från demokratin, semesterparadisen utgör bubblor där det mesta av verkligheten döljs. Att inte stanna upp och lystra till de dagliga spelningarna av nationalsången kan leda till fängelse. Att inte stå upp när kungasången spelas innan biofilmen drar igång är straffbart. I skolorna tvingas eleverna recitera texter om att lyda auktoriteter. Allt medan turister kan leva i sina bubblor, slippa se, slippa höra, slippa veta. Sol, hav, billigt käk och vackra kulisser.

Det talas om semesterparadiset Thailand. Semesterparadis? Mig veterligen har man bara rätt till sex dagars semester i Thailand, om man inte är är burmes som jobbar på slavvillkor med att le mot turister. Då har man inga.



22 kommentarer:

  1. Väl talat. Semester i Thailand bör man utvärdera av flera skäl. Miljö, men också demokrati.

    SvaraRadera
  2. Apropå semester: Om man tycker att folk bör arbeta mindre så kunde man kanske införa sex månaders semester, så kan snart sagt alla jobb delas på två. Det kunde nog bli ganska populärt även fast folk fick leva lite enklare. Det skulle ge folk tid åt långsamma och därför också föga naturresursbelastande resor i världen. Och bostäderna mm räckte åt dubbelt så många om man delade på dem och folk for utomlands eller till landet när de inte arbetade.

    Ett sådant alternativ torde vara minst lika värt att diskutera som de andra förslagen på arbetsminskning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kunde också arbeta i sju-åtta månader och sedan vara ledig i sju-åtta månader, så fick man rotation på ledighetstiden så att en del inte tvingas ta semester "fel" tid på året år efter år.

      Radera
  3. Om vi inte kan få det till att det ska vara självklart att avstå från Thailandsresan så är det tvunget att gå lagstiftningsvägen!
    Vilket parti blir först med det förslaget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En lag mot att åka till Thailand?
      Kpml(r) skulle nog kunna lansera den. Fast bara i utbyte mot en subventionerad Nordkoreakryssning.

      Radera
    2. Var det inte mp som ville ha nåt slags politiska kommissarier på flygplatserna?

      Radera
    3. Ett förbud mot att semestra i diktaturer är väl inte orimligt? Om EU började diskutera ett förbud mot att semestra i Turkiet kunde Erdogan tvingas börja bete sig vettigt. Hur i all världen kan politiskt gröna tolerera charterresor till diktaturer? Är den fria rörligheten så helig?

      Ta tag i den här frågan Birger om du inte är alldeles nöjd med att vara en avdankad politiker!

      Radera
  4. Uppenbarligen är dett i alla fall tillåtet att åka till Zimbabwe. För där var tydligen utrikesdepartementets kabinettssekreterare i veckan. Trevligt. Mugabe har ju alltid varit frontmannen för den moderna svenska utrikespolitiken. Om man tycker att det verkar konstigt, så bör man ta i betraktelse att två nya medlemmar i säkerhetsrådet ska väljas in snart. Många länder vill inte ha något att göra med den svenska, lätt antisemitiska, utrikespolitiken. Så för att få ihop några röster åker vi nu jorden runt till de failed states som förhoppningsvis de två andra kandidatländerna undviker. Och kanske, kanske kan det lyckas. Nästa fråga blir ju vad vi ska göra med mandatet om vi blir invalda, men på känt regeringsmaner börjar man väl att tänka på det ungefär året efter man blir invald.
    Tydligen har Sverige, enligt Ledarsidorna.se, just röstat för att beröva Klagomuren dess status som judisk helgedom. Med en röst i säkerhetsrådet kan vi kanske börja få fart på den etniska rensning som Malmö framgångsrikt går i bräschen för, går det i Malmö måste det ju gå i Europa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill minnas att Henning Mankell bodde där och uttalade sig obehagligt snällt om hr Mugabe. Eller minns jag fel? Verkar som det kanske är svårt att byta åsikt när frihetshjälten från förr börjar avrätta folk och så där.

      Radera
    2. Mankell har väl säkert varit där, även om det väl var i Mocambique han bodde.
      I vilket fall är idealen helt klart säljbara och förhandlingsbara om det kan ge en plats i säkerhetsrådet. Tydligen gjorde man ett stopp i Uganda också, antagligen för att få hjälp med hbtq-politiken.
      Hade det varit fråga om stöd från Sveriges sida, utveckling på plats alltså, hade det ju varit totalt oproblematiskt. Liksom Schlaug säger måste man ju även kunna diskutera med motståndare. Men nu är det ju så jävla uppenbart att det är någon slags kringflackande turne i röstköp som är på gång, och det är omöjligt att se att den där platsen i säkerhetsrådet kan vara värd det. I synnerhet som vi inte har en aning om vad den ska utnyttjas till. Ska den användas främst till att kringskära Israel och legitimera Hamas och andra liknande organisationer för att tillfredsställa den stora antisemitiska delen av valmanskåren, är det bättre för alla parter om Sverige inte får den där platsen.

      Radera
    3. Jag tycker vi kan använda platsen i säkerhetsrådet till att hjälpa Israel med fler utomrättsliga avrättningar av legitima medborgare. Eller utöka Israels territorium, varför ska de behöva nöja sig med golanhöjderna när det nu finns chans till än större bit av arabiskt territorium. Go Sweden.

      Radera
    4. Utomrättsliga avrättningar?
      Är inte det sånt våra svenska IS-resenärer håller på med innan de åker hem för förtur till ny bostad och snabbspår till välbetalt jobb?

      Radera
    5. Vad har det och göra med Israels utomrättsliga avrättningar?

      Radera
  5. Vi noterar den stilfulla, och antagligen även fulla, fackordföranden. Det var bättre förr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag säger som statsministern:
      Vi är inte fulla...än!

      Radera
  6. Och här finns ju väldigt enade medier som VÄGRAR ha öppna kommentatorsfält, småfolks-åsikter kan ju nämligen då dyka upp & störa den demokratiska anda man står för. Fria ord & öppna samhällen, det man gillar bäst. Och att då behöva läsa "småfolks-tjafset", det kan ju givetvis störa då. Så går det till i icke-diktaturerna, i frihetslandet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. FAS3 finns för övrigt kvar i frihetslandet, i vänster-jämlikheten (heter arbetsträning numera). Där hamnar de överblivna. Vad händer om de överblivna inte vill vara där, i jämlikhets-frihetslandet? Då kan de bara gå därifrån? De kan kritisera verksamheten i media? Allt är så olikt brutala diktaturer, i jämlikhets-frihetslandet?

      Radera
    2. Anonum 02:32, det är inte småfolk som dyker upp och stör, det är ett antal idioter som kastar ur sig hat, hot. Det finns inte en politiker som inte av taktiska själ lyssnar på "småfolk" eftersom de avgör valen. Däremot är det så att många på nätet är betalda för att gå in på kommentarsfält, det är inte bara Putins troll, det är från tankesmedjor och undergrupper till olika intressegrupper. Tro inte att det är "småfolk" som levererar allt i kommentarsfälten, det är anonyma proffstyckare som hetsar, triggar och sprider rykten.

      Radera
    3. De som inte tycker som jag hatar och hotar och får sin lön av någon jag ogillar...

      Radera
  7. Nej, så skrev jag inte, Anonym 06,53! Problemet är att en del inte ens förmår läsa innantill innan de kommenterar.
    06.30

    SvaraRadera
  8. Neoliberal Agendamån maj 23, 01:28:00 fm

    Inget blir bättre av att man bojkottar. Det är bara civilbefolkningen som får lida. Den politiska ledningen kommer fortsätta äta gåslever och rysk kaviar, samtidigt som de skyller allt elände på de som bojokttar. Se på Kuba.

    Om man ska agera så ska det vara militärt. Det ska dock inte göras lättvändigt. Ger man sig in så måste man vara villig att vara kvar tills en stabil demokrati har etablerat sig. Det kan ta årtionden.

    SvaraRadera
  9. Anonymsön maj 22, 08:43:00 em
    visst står det jag där?
    Inte du?
    Så visst har du rätt i att problemet delvis består av att folk inte förmår läsa..

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.