fredag 13 maj 2016

Snälla Isabella Lövin, lyssna på ditt Sommarprogram...

Idag skriver jag i Syre om läget i MP - bland annat funderar jag på följande: "Åsa Romson får sparken. Det är intressant...  Det var inte det kvinnliga språkröret som beskrev sig som liberal – med grön som prefix.  Det är inte hon som meddelat att sänkt arbetstid är otidsenligt."

Funderar en del över Isabella Lövin. För åtta år sedan hade Isabella Lövin ett eget Sommarprogram. Jag lyssnade på det. Var på Gotland. Ringde MP:s rikskansli och bad dom att höra av sig till Isabella så fort som möjligt. Vore inte hon något för MP i EU-parlamentet? Och var inte KD ute och snokade efter en ersättare för Anders Wijkman - och hade inte Anders sagt att han hade en fri roll, bortom partipiska, i parlamentet, röstat grönt och att KD inte brydde sig...

I Sommarprogrammet sågade Isabella Löven idén om den eviga tillväxten. Hon levererade kritik av jakten på ekonomisk tillväxt, den absurda exponentiella tillväxten. Hon ägnar sig åt detta, efter en omgång om politikens rädsla för att skapa opinion, efter 35 minuter och 45 sekunder i sitt program som finns här. Lyssna!

Men nu, efter en tid i Rosenbad, låter det så här... Det är så tröttsamt! Snälla Isabella, lyssna på ditt sommarprogram!

För övrigt kommer det nya danska partiet Alternativets företrädare till Stockholm i kväll för att tala om hur man förändrar det politiska landskapet. Kanske vi ses där?

Jaha, dags att ta sig upp från frukosten på hotellet med böcker i alla rum till SVT och Nyhetspanelen. 07.45 startar det.


18 kommentarer:

 1. MP och för den delen resten av riksdagspartierna är väl lite samma sak som inom kyrkan. De gamla oliktänkande får med nåder stanna kvar. Men kommer det in en ny präst, diakon eller valfri medarbetare så ska de skolas i kyrkans utbildningsinsitut. Så att det inte finns någon som tänker annorlunda.

  SvaraRadera
 2. Du talar om att vara systemkritisk, men skulle faktiskt lika gärna kunna tala om att vara systembevarande, blott med smärre förskjutningar av vilket systemet i fråga är. Vi vill ju bevara det ekologiska systemet. Och knappast krossa det ekonomiska systemet, utan transformera det. Och de som är en gnutta intelligenta inser att stater (och EU) behövs även framgent. Man bör alltså i hög grad vara systembevarare och inte bara en vildsint anarkist. Det förefaller inte miljöpartiet riktigt fattat. Istället för att betona de gemensamma ordningarnas hållbarhet har man blivit alltmer överindividualistisk i sitt tänkande.

  SvaraRadera
 3. Frågan om tillväxt känns alltid en aning komplicerad. Vissa saker bör växa till, andra saker bör krympa ner. Att vara för eller emot tillväxt i största allmänhet är därför inte särskilt vettigt.

  Det bör betonas att hållbarhet är ett mycket viktigare mål än alla former av tillväxt. Med undantag för de former av tillväxt som faktiskt bidrar till hållbarheten, fast då är tillväxten medlet snarare än målet.

  Det finns säkert en del andra former av tillväxt som är väl förenliga med hållbarheten. Men att därför hylla blind tillväxt av exempelvis BNP är förstås galet.

  SvaraRadera
 4. Fridolin borde säkert också petats. För att han är en "liberal" islamistkramare som bidragit till enormt många missbedömningar. Listan blir så lång att jag inte ens orkar påbörja den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara hålla med, Fridolin borde petas. Romson är klumpig i sina uttalanden, med Fridolin är den riktiga "ormen" som egentligen fått MP att hamna i brygga.
   Att han får vara kvar är ett stort misstag av valberedningen tror jag.

   Radera
  2. Fridolin (eller som GW myntat; ormen Lill-Fritte ;) den ultimata broilerpolitikern, redan i de yngre tonåren tog Mp honom till sin barm för att forma honom efter sin modell, ynglingen blev barnpolitiker. Mp det "moderna" partiet som väljer ut speciellt "begåvade" barn som ska fostras till framtida ledare.

   Radera
 5. Det är ju en märklig omsvängning på relativt kort tid. Men det är ju helt i linje med dagens MP. Hon nämner dock att det handlar om att ge bättre livsvillkor för världens alla fattiga, och den tillväxten kan vi ju inte förvägra dem. I radioprogrammet är hon principiellt emot tillväxt och förklarar också varför. Hennes kritik drabbar oss i de redan rika länderna. Jag tycker hon borde konfronteras för att reda ut var hon egentligen står.

  SvaraRadera
 6. Jag kollade danska "Alternativet" en stund. Nog ger de ett ofantligt mycket intressantare intryck än mångsysslarpartiet Mp gör, som inte ens klarar av att ange hållbarhet som sitt huvudmål. "Solidaritet i handling" pratar man istället om. Det är väldigt mycket snömos och väldigt lite fokus och prioriteringsförmåga. Man vill en väldig massa saker och påstår att "allt hänger ihop", men vill knappast nämna ekologin, naturresurserna och systemgränserna. Det är förmodligen lika viktigt med jämställdhet på alla plan. Medan Alternativet till skillnad från "miljöpartiet" verkligen har "bæredygtighed" (hållbarhet) i centrum.

  SvaraRadera
 7. Ja suck. Vi har fått politiker som fokuserar på att vara extremt otydliga i sin politisks korrekthet.
  Det bådar inte gott för framtiden vare sig det handlar om förtroendet för politiker och politiken som verktyg.

  SvaraRadera
 8. Makt korrumperar.

  PS
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/05/08/schlauggate-hackerns-birger-schlaugs-positivitet-till-sekterism-vi-ser/
  ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jisses, jag förstår att mannen som är Vetenskapliga partiet inte kan vara med i något parti med andra än sig själv. Det blogginlägg han talar om finns kvar på den här bloggen - det är bara att vandra nedåt och klicka på "äldre inlägg".

   Radera
 9. Jag blir inte helt klar på vad hon menar, men det verkar ju som att hon pratar om att de fattigaste delarna av världen behöver tillväxt. Det finns ju en möjlighet att reporten har missuppfattat henne eller att det är slarvigt formulerat, och att hon fortfarande motsätter sig tanken på evig tillväxt. Dock är inte det samma sak som ett universellt totalförbud mot ekonomisk tillväxt; det kan fortfarande vara hållbart om det sker temporärt och lokalt. Jag hoppas i alla fall att det är något sådant hon menar, annars är det hela väldigt tragiskt. Men förhoppningarna är väl kanske inte jättestora med tanke på att hon går loss om att skapa jobb och gynna näringslivet på slutet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrik Foto, för att klargöra min uppfattning: jag menar att materiellt rika delar av världen måste sluta bygga sina system på ekonomisk tillväxt för att materiellt fattiga delar av världen skall få ekologiskt utrymme att skapa nödvändig materiell tillväxt.

   Radera
 10. Men snälla Birger, tror du fortfarande - efter Mp-erfarenheten - att parlamentariska partier är särskilt effektiva på att förändra samhället?

  Vad hade S varit utan fackföreningar och strejker (de första 50 åren)? En maktlös skara tyckare i riksdagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. wiklundsjanne, visst, men vad hade fackföreningar och strejker varit om inte några i parlamentet vidarebefordrat budskapet genom lagstiftning?

   Radera
 11. Wallner börjar tala i tv o jag tänker stillsamt hemma i soffan att citatet han läser skulle kunna vara hämtat från denna blogg. Varpå han i rutan säger till publiken, att nej, orden är inte hämtade från Schlaugs blogg, haha.

  SvaraRadera
 12. Intervjun i Agenda med de nyvalda språkrören var minst sagt en luguber historia. Mer stukade nyvalda partiföreträdare har sällan skådats. Normalt brukar de nyvalda vara sprudlande glada över att ha blivit valda och fyllda av tillförsikt inför uppgiften att få leda sitt parti. Men inte dessa två det var snarast som om de kom direkt från en begravning.

  SvaraRadera
 13. Har spenderat dagen på en grekisk strand läsandes Vi blev som dom andra.
  Hög igenkänningsfaktor på såväl det interna som det externa patetiska spelet. Har landat i att Schlyter av gentlemannaskäl inte var redo för rörposten i år, men efter det kommande året av fortsatt partimissnöje med Fridolin sätter jag min tillit till att Schlyter kommer vilja prioritera annorlunda nästa år.

  Roligt förresten att Birger de senaste blogginläggen tycks göra en rolig grej av Wallners kongresstal. Vilket han förstås gör helt rätt i. :)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.