söndag 13 mars 2016

Trots allt

Solen smeker bort snön från marken, som en älskad hand smeker bort tårar från en kind. Vår i luften, kajor jagar bon, den sista säcken med fågelfrö börjar sina, det är varmt i växthuset och chiliplantorna suktar efter större krukor. Vår en gång till. Trots allt.

Brevlådorna nere vid vägen töms med lättare steg, orden blir fler, leendena varmare. Vi väntar på att vattnet inte längre skall vara halt, att lommen får inta sin plats, att hägern kan stå på sin sten och speja, att bryggan skall läggas i. Här är det fred. Och vår igen. Trots allt.

Och så kommer doften av tinad jord, det är då livet känns som störst. Myller av liv som skall ge liv. Våren i Sollentuna centrum, i den alldeles nya bostaden, i de alldeles nya kvarteren, höll på att ta död på mig den där gången för länge sedan. Betong och färdigmonterade lekplatser som skallrade av sterilitet. Motorvägen som aldrig tystnade. Jag flydde för att överleva. Till utedass och upphinkat vatten och levande jord. Till fjädervarma ägg och bin som korsade vår väg. Till doften av ull och brunnen gödsel, till katter i rummen och eld i vedspis. Vi var fattiga på pengar, men rika på annat. Det är lätt att säga när bytet skett frivilligt.

Det finns kvar. Någon annanstans än där vi är nu. Årsring läggs till årsring. Nu väntar vi på att isen skall smälta på fjärden och kajor sätta bo i den orökta pipan i skorstenen där morgonsolen målar tegelstenarna. Doften av nymalet kaffe. Värme från ugn där bröd bakats. Här är fred. Och vår igen. Trots allt.

49 kommentarer:

  1. Har redan sett häger i år. De brukar befolka snart sagt vilket smådike som helst på skånska landsbygden. De verkar vara många. Förra året hade vi stork också, i trädgården. Den satt en stund i syrenhäcken. Den är stor när den kommer nära.

    Men det är inte vår på riktigt förrän fikonträden börjar sätta blad.

    SvaraRadera
  2. Jag ser hur ängar, åkrar, mark som tidigare varit underbart vackra förvandlas till brun lera. Vi trängs ihop, det förtätas i rasande takt. Skogen vill man ta igen. Men vi kommer att överleva! Att leva är dock något annat. Överkurs gäller endast för vissa ännu. Alla kommuner tar inte sitt fulla ansvar.
    Mina tomatplantor spirar i sovrumsfönstret, tillsammans med mini melon, minigurka, vattenmelon som ska testas. Plus majs och lite annat. Katten hade ner det mesta, bara att börja om:) Det planeras för stadsodling här och där där det byggs. Intresset vekar öka. Centraliseringen till storstäder väcker gröna drömmar. Om ett liv på landet. En del kan förverkliga dem, andra inte.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Centraliseringen till storstäder, sker över hela världen. Något att begrunda då vi tittar på vår egen lilla täppa. Trots allt trängs allt fler i storstäder. Eller i förtätade kommuner. Tänk globalt, handla lokalt. En grön vision? En tidigare grön vision?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  4. Ibland verkar verkligheten bli för svår för det gröna laget.Då är det tid för anekdoter och filosofiska betraktelser som stärker självkänslan.
    Gott så, men verkligheten väntar utanför fortfarande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt, men vad var det där för kommentar, Anonym 10:28?

      Radera
    2. Som jag uppfattar det en betraktelse av betraktelsen.Men jag kan ju ha fel?

      Radera
  5. Borde inte ett grönt parti förespråka bandstäder framför förtätning, som "miljöpartiet" nu gör? Med självkörande elbilar på infart förefaller bandstäder längs vägarna mellan de nuvarande punktstäderna bli allt rimligare. Men "miljöpartiet" gör som vanligt fel och vill satsa alla ekonomiska resurser på snabbjärnvägar och på allt fler migranter i allt tätare och större punktstäder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sluta bygg punktstäderna allt större och bebygg istället ena sidan av större vägar med varierande bebyggelse som enfamiljshus, radhus, höga hus, skolor och matbutiker mm. Då har man "stan" framför huset och "landet" bakom huset. All form av logistik blir enkel trots att alla bor nära naturen och kan odla egen mat.

      Radera
  6. "Solen smeker bort snön från marken, som en älskad hand smeker bort tårar från en kind."
    Vackert skrivet.
    L.

    SvaraRadera
  7. Endnu engang en vår, som smelter sneen væk,
    den sne, der luned over jord og vintergæk,
    endnu engang vil bøgens blade foldes ud,
    og alt vil grønnes, gro på solens bud.
    De unge folk vil sværge evig kærlighed,
    de gamle folk vil trætte sove hen i fred,
    og alt er nyt og dog det samme år for år,
    endnu engang, endnu engang en vår.

    ("Endnu engang" finns med Boolsen-Kvartetten på YouTube)

    Fred Lane

    SvaraRadera
  8. Svantes forårssang

    Tekst og musik: Benny Andersen

    Mit hår falder af
    min knæskal er løs
    og nyrerne rasler af sten
    mit hjerte er skævt
    og min mave nervøs
    og det jager så sært i mit ben
    Jeg mærker det hvor end jeg går
    og dog er det vår

    Min gangart er tung
    og min ungdom forbi
    og mit sind er for mørke som beg
    og min elskede bor
    hos ham hun ka li
    og viser sig sjældent hos mig
    Man høster knap det som man sår
    og dog er det vår



    Hvor fremtid blir kvalt
    af kulos og svovl
    og vi vedgår til sidst gæld og arv
    og en dag vil jeg ta' min spade og min skovl
    og skynne mig ned i min grav
    Og måske vil det ske nu i år
    og dog er det vår
    og dog er det vår

    Fred Lane

    SvaraRadera
  9. Svantes foraarssang finns också på YouTube.

    Fred Lane

    SvaraRadera
  10. Birger! Skulle du inte kunna beretta vilken typ av städer/bosättningar du föredrar? Med ökad befolkning följer ökad densitet dvs det leder oss till vertikala bosättningar i någon form. Om boendet sedan är i form av byar med gatehus, grekiska "familjeskyskrapor", klassisk stenstad i 5-6 våningar eller så - Det finns ju oändligt stora variationer. Att bo i stuga i skogen är egentligen bara förunnat oss som bor i taigabältet på norra Halvklotet (peneplan terräng och skogsbeklädd morän är väldigt lite till naturliga hinder jämfört med berg/öknar/tropiska skogar, lägg till att urbergsgrunden ger upphov till mjukt och rent vatten så kan man i princip bosätta sig varsomhelst, ev. efter lite sprängningsarbeten om man bygger i berg)

    SvaraRadera
  11. Varför flyttar inte fler dataexperter ut på svenska landet och möter våren?
    De kan ju sköta väldigt mycket hemifrån. Dessutom är avståndet från
    ett svenskt lantboställe till en svensk stad mycket kortare
    än ifrån Baltikum, Malta och Indien för att ta några alternativa boplatser.
    Bara det finns en skolbuss på morgonen så kan nog experten ta sig till
    väldigt många städer inom ett par timmar med allmännyttiga färdmedel.
    Ju fler som gör på detta sätt ju fler bussar blir det på landet. Då
    kanske man kan få en sen buss hem också.. Det kan ju vara svårt i dag..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det enda sättet torde vara att man lagstiftar om vilka yrken som ska tvingas att bo på landet.Då gäller det att välja noga!

      Radera
    2. Problemet är ju att det är långt till annat på landet. Barnens kompisar och fotbollslag, t ex.

      Radera
    3. Före enskiftet på 1800-talet bodde de flesta på landet i byar (radbyar, torgbyar osv). Det är därför svenska byar på de flesta håll ser ut som utslängda villaområden, byggda i modern tid efter moderna normer som varit samma för stad och land.

      Ingenting tyder på att urbaniseringen avstannar. I fallet med Västvärlden handlar det inte så mycket om flykten från landet nu som att småstäder långt borta från stora arbetsmarknader är de som tar stryk. Det är i Karlskoga, Hagfors, Hultsfred m.fl. liknande ställen den stora utflyttningen har skett sedan 1970-talet. Kring 1970 hade de flesta svenskarna (85/100) redan flyttat in till tätorter.


      Det är inga problem att sälja en gård på landsbygden i Skåne (minus Göinge), England, Holland osv. men att det går där förutsätter att folk kan pendla till en levnadsduglig arbetsmarknad. Ska folk kunna pendla behövs både en täthet (av människor) och en närhet (till stationen och verksamheterna), annars kommer ingen buss- eller tåglinje i världen att bli lönsam. För svensk landsbygds del ser jag det som att de framgångsrika bosättningarna på landet i framtiden är de som påminner om hur byarna såg ut före enskiftets tid år 1800 (ska folk kunna dela på resurser som traktorer, lastbilar m.m. förutsätter en sådan utveckling att bebyggelsen går åt det hållet). Stugan i skogen kan i så fall tjäna som jakt-fiske-övernattnings-scoutstuga.

      Radera
    4. Jag skrev en del om bandstäder härovan, som ni dock förefaller vara alldeles ointresserade av. Varför inte kommentera denna i mina ögon eminenta idén?

      Radera
  12. Herbert mfl: har få kunskaper i stads- och byplanering, därför försöker jag hålla mig utanför den debatten bortsett från att jag tror att det är olyckligt att falla för "förtätningens" mer fundamentalistiska budskap - rymd och horisontlinjer och grönska tror jag är nödvändiga inslag i många människors vardag, inte minst barn måste ges möjlighet till ytor.

    När vi var mindre rika som nation hade vi råd att ha en fotbollsplan, bandyplan och hockeyrink på Norra Latin alldeles vid Norra Bantorget mitt i Stockholm. Nu är det plats för krogar istället. Avkastning i siffror på konton väger allt tyngre. När vi var fattigare hade vi råd att skydda vattenspeglar och biutrymmen som bara fanns till för sin egen skull - och för de som kände behov av att bara vara en stund.Nu hojtar till och med Grön Ungdom om att förtäta.

    I övrigt får jag nog välja att försöksprata - det vill säga det Stina Oscarson menar att man måste kunna göra utan att för den skull bli anklagad för att inte begripa någonting eller få något av det man sagt nedstucket i halsen om ett år. Således: Jag inbillar mig också att även Sverige skulle kunna bygga en ny stad, en grön stad från grunden - det är i alla fall ett mer realistiskt förslag än att bygga höghastighetsbanor för att göra restider kortare för några och längre för andra.
    Det vi riskerar nu, med snabbyggen, är usla bostäder som kommer att finnas kvar längre än man säger att de skall finnas kvar - jag förstår inte varför man inte istället i första hand till viss del avkontoriserar centrala delar av urbana miljöer och försvårar otyget med att vi som bor utanför städerna gärna har övernattningslägenheter i stan.

    Bygga nya byar eller bygga utefter landsvägarna? Tja, båda varianterna har väl sina fördelar. Allt beroende på var man jobbar och hur man jobbar.

    Något jag i alla fall är säker på är att den sovjetiserade politik som borgarna drivit igenom - och som innebär att kommuner inte får ställa egna krav på husbyggande inom stadsplanerat område - innebär att mångfalden minskar, att idéer stryps och att vi får likadant överallt i än större form än idag. Självfallet måste kommuner ges rätten att ställa krav på passiv solvärme, på hårdare energi- och miljöstandards, på lösningar som skiljer sig från andra kommuner. Em del kommer att bli korkat, annat kommer att bli bra. Enfald och centralstyrning må ge billigare masstillverkning, men den sovjetiska modellen borde vi hålla oss för goda för.
    Vad gäller boende på landet, så är jag ganska övertygad om att vi kommer att få se en ny grön våg, denna gång emellertid inte bara av sådana som drog ut för att leva i frivillig ekonomisk fattigdom utan också av medelklass som fått nog av staden - som gärna besöker den, men inte vill bo i den. Nog med försöksprat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du tycker inte det är viktigt att lagen ska gälla lika för alla?

      Radera
    2. Jo. Lagen skall gälla alla, det är en god princip. Lagen bör vara sådan att det kommunala självstyret inte inskränks. Då har man frihet och följer lagen. Så var det tidigare, när kommuner kunde gå före och ställa hårdare miljö- och energikrav etc. Det är sådant som driver utvecklingen framåt, precis som när Kalifornien ställde krav på hur mycket försurande utsläpp som fick komma ut genom avgasrören - vilket ledde fram till att bilar med katalytisk avgasrening fick en marknad.

      Radera
    3. BD kan gärna försöka vara lite trevligare mot Schlaug, tycker jag... Han kan ju inte gärna hålla på som du utan att bli högst oschlaugisk. Här är det Schlaugerfestival som gäller, så tagga ner aggressiviteten lite.

      Jag trodde att trådlöst bredband skulle locka ut folk på landet, men någon sådan effekt har knappast setts. Självkörande elbilar ger landsbygden ännu en chans. Liksom en framtida medborgarlön. Våra städer riskerar att förslummas. Och man bor knappt i stan för de fina mänskliga relationernas skull.

      Radera
    4. Kuckeliku jag jobbade en del förra året för fast bredband på landet och lyckades tillsammans med många andra. Till sommaren får vi det och många bor redan permanent där ute i trakten av mitt lantställe. Redan enklaste mobiltelefon hjälper mycket för en del jobb utanför traditionella kontor. Men utan bil är det svårare. Var där ute för ett styrelseuppdrag halva dagen och konstaterade att en medlem kom sent hon hade åkt med en försenad buss från stan. Gav henne mina telefonnummer inför nästa möte så jag kan plocka upp henne. Jag bränner fossilt men har bestämt mig för att nästa bil ska vara en laddhybrid eller helt eldriven. Självkörande bilar menar jag har mycket större omvälvande betydelse för samhället eftersom det innebär färre bilar och bättre kommunikation för alla även de bilhandikappade barnen och körkortslösa. Stora nackdelen är att alkoholismen främjas.

      Medborgarlön kunde nog också vara omvälvande.

      Vänliga hälsningar

      Nanotec

      Radera
    5. Fast om kommunerna ställer olika krav så gäller ju inte riktigt likhet inför lagen. Ett hus som får bygglov i Haparanda underkänns i Säffle osv.

      Radera
    6. Det låter som en variant på globaliseringsdiskussionen. Vissa är ju våldsamt fientliga till att vi inte har en enda global ordning där ingen får avvika från det globala mönstret, ens i uppenbart positiv riktning. Jag är liksom Schlaug lite mer benägen att ta lokala hänsyn. Och även att värdera en mångfald som inte bara är en globalt homogen blandning. Dödskultens och underkastelsens anhängare måste inte få bosätta sig var de vill. Den lokala demokratin väger inte noll.

      Radera
    7. Ben Dover, helt riktigt. I Jokkmokk är det helt rimligt att kommunen kräver bättre isolering än i Falsterbo. T ex.

      Radera
    8. Jaha, så husen ska vara dyrare i Norrland alltså? Ja det är nog bra för glesbygden. Annars kommer väl de här kraven mest att användas för att tvinga in folk i fjärrvärmemonopolen som drivs av sopeldning.

      Radera
    9. Nu är det ju okunskapen som talar, Birger. Byggreglerna ställer ju krav på energianvändning per år vilket per automatik medför mer isolering i Norrland eftersom dimensionerande utetemperatur är lägre där. Det är alltså inget som kommunen behöver blanda sig i.

      Radera
  13. Sovjetiserande politik kan vara bandstäder... Alla ska bo lika, kanske klä sig lika också? Nej det finns säkert fördelar... Men saken är väl den, att den förtätade staden, kommit till mycket på grund av ett EU direktiv? Eller flera. Samt att man sneglar inte så lite på Sovjet. Nationell rätt och EU rätt. EU rätten vinner. Man ser olika möjligheter med förtätade städer. Politikernas ser definitivt tillväxt. Kommunerna har stadsplanerare som filosoferar. Där kan vi ha en krog. Oj en liten grön plätt den måste vi förvandla. På höga hus och tak kan vi odla. Vi kan vända hus, så att det går att odla. Terrasser med odlingsmöjligheter. Där blir det ännu dyrare att bo. Där placeras de som har det bättre ställt. Det löser vi med att se till att vissa hus är vända mot helskugga... Lite billigare blir det. Men ändå dyrt. Finns en lösning på det också bostadsbidrag! Och så har vi arkitekterna som vill rita in sitt.

    Förtätning det låter så fint. Det kan bli bra för en del, bättre i alla fall. Om man ändå tvingas se åkermark, naturmark förvandlas till lera utanför fönstret, kan man lika gärna välja, att flytta dit, där det blivit något sånär. Grönkilar försvinner spridningskorridorer med dem. Vi är många som trots allt väljer förtätning då politikerna frågar. Val mellan att exploatera gammelskog eller förtätning är lätt. Men sedan pratar ändå samma politiker om att ta skogen. Möter många ledsna oroliga, då jag tar en promenad. Med nedslagna blickar. MP må ha brister men grönkilar förstår de sig på. Och gammelskog. Att bygga i grusgropar som de föreslår ger inget gehör hos många. Tyvärr. Folk vill se vatten. Det skulle gå att förvandla grus till "guld" grönt. Tyvärr så väntar hungriga vargar på, att få exploatera ännu mer. Det där med att alla kommuner, ska ta ansvar över byggandet verkar fungera dåligt. De som planerar förtätade städer, bor ofta fint och naturnära själva. TILLVÄXT är deras mantra. Förtätning utesluter mellanstora städer självförsörjande grannskap. Ja bandstäder också. Är väldigt ledsen över utvecklingen. Det är svårt att återskapa naturresurser. Risken är stor att spökstäder där få eller ingen har råd att bo i framtiden breder ut sig. Att alla som har kapacitet, flyttar ut på landet och börjar förstöra där i stället.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. Det börjar att närma sig
    men än så länge så finns inte de människor
    som skulle kunna skapa och vidmakthålla ett samhälle.
    Dels för att man själv redan är en del av Den Ökända Hästen Från Troja.

    Roland


    SvaraRadera
    Svar
    1. Roland, du har rätt "Det börjar närma sig" Vi är mer en del av problemen än själva lösningen. "Upplösningen", vi ska väl inte vara så rädda för den, utan mer se den, som en början, på något nytt och förhoppningsvis, på något bättre.

      Lisbeth

      Radera
  15. Försöksprata - vilket bra ord! Ska anammas.

    SvaraRadera
  16. Ny grön våg - Inte heller !
    Dagens unga badar i Thailand, julshoppar i London, kulturvandrar i Paris och cyklar i Alperna.
    Det är inte längre relevant att grönavåga på samma sätt som på 1970-talet.
    IT ger dig obegränsat med upplevelser och långpendla med egen bil är passé.
    Den nyfikna hjärnan styr mer än behoven av fysisk verksamhet. Det kroppsliga tar hälsokompanier hand om direkt efter jobbet i stan.
    Att kvällstid bara "hänga" framför skärmens lek, kultur och fiktion. Detta föredrar de flesta före lantlivs nostalgiska enkla leverne.
    IQ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många konstiga argument på nätet idag. Du tror inte det går att surfa på nätet eller åka utomlands om man bor på landet?

      Radera
    2. @ 08:06
      Det mesta blir konstigt om man har svårt för att reflektera kring olika omständigheter.
      Det "riktiga" lantboendet ger vanligtvis lägre inkomster, längre transporter och ett mera helgjutet hemmaliv pga djurhållning. Allt levande liv kräver tillsyn varje dag.
      Detta till trots är vi några som upptäckt tjusningen i denna livsstil.
      Men någon ny grön våg framför, ser jag inte ens i min vildaste fantasi. Såklart alla regler har extrema undantag, så även på landet.
      IQ

      Radera
    3. Djuren kan förstås vara en faktor, men det borde inte vara så svårt att samäga djur med grannfamiljen, så får man se till att inte åka på semester samtidigt.

      Radera
    4. Ganska nyligen blev semester liktydigt med "åka". Bara några decennier sedan.
      Vi som valt lantboendet har i många fall "semestrat" flera år i vår tidiga ungdom.
      Vi har mycket att jämföra med och vi är inte längre så lättlurade.
      Vi har vår micro-semester varje dag och gör våra inre långresor utan störande mellanlandningar. Vi tankar våra sinnen taxfree, får våra få slantar att räcka långt och bara njuter av denna vår lantliga frihet.
      Arbetslöshet, börsfall och semester är några av de modernare begrepp som saknas i vårt gamla ordförråd.
      Hur svårt kan det få anses vara att skapa sitt eget lilla himmelrike på jorden."Det ä bar å åk" vetja!
      IQ

      Radera
  17. Bondromantik? Illusion och fiktion? Lantlivets nostalgiska enkla leverne är säkert förunnat en del. Men åker ungdomar till t.ex. Norge och skalar bananer, för att det finns möjlighet, att försörja sig på landsbygden?

    Uppdrag Granskning försökte sätta fingret på problemen. På centraliseringen till storstäder. Man möttes av en del gillande, men även av ren ilska. Om folk på landet ville erkänna att utflyttningen, inte främst beror på att människor vill bo i storstäder, vore mycket vunnet. Ibland är det som om folk på landet bor på en annan planet.

    Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lisbeth
      Norska bananer kanske lockar mer än lantlivets erbjudanden/umbäranden.
      Folk på landet VET att storstäderna lockar till sig de flesta ungdomarna och de VET MYCKET VÄL att stad och land är två helt väsensskilda planeter.
      IQ

      Radera
  18. Innan människan kom till jorden så levde
    det mesta och de flesta på en naturenlig planet
    men Lisbeth och Andra: Nu lever vi på en annan planet.

    Roland

    SvaraRadera
  19. Roland, Nöjer mig med att konstatera att vi bor på samma planet. Men att det verkar som om folk på landet och i stan lever på olika planeter. "Vilken planet lever du på" brukar en del säga. Ja även de i stan säger det till andra i stan. Och även de på landet, säger det till andra på landet.
    Som OM vi levde på olika planeter. Vilket vi inte gör! Vi har väldigt många olika åsikter om verkligheten. Ja vi, jag också.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  20. Lisbet Vi bor inte på samma planet.
    Man kan med fog säga att olika berättelser florerar.
    Gud frågade bonden vad hade gjort med jägaren, sin broder.
    Jag hade bara ihjäl honom sade bonden.
    Bonden är den bästa arten. Nu talar jag om olika bönder.
    Många berättelser senare.
    Koloniseringen av jorden gör alla människor till medlöpare och galna.
    USA och Israel och Sverige strävar nu efter Total Ekonomisk Dominans på Jorden. Som skökor så förstår varje politiker att det gäller att sälja sig
    billigt för att dra till sig kapital och kriminella företag inte att förakta.
    Att idag hävda en bild av världen som gör framtiden möjlig utan alltför stora
    katastrofer är idag inte politiskt korrekt.
    Men nyss såg jag en film med namnet FRIHANDELNS PRIS se den !!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lyssnade på en intervju i helgen med en 26 åring som flyttat tillbaka till Åsele. En av Sveriges minsta kommuner. Hon hade flyttat för hon ville göra någonting annat än vad hon trodde att de i hennes ålder ville göra. Hon upptäckte sedan att Stockholmarna inte var annorlunda, de bodde bara i Stockholm. Hon var förvånad över att grannar och bekanta frågar när hon ska åka söder ut igen, Hon hade sett annat och visste nu vad hon ville göra. Hon var mumera kommunalråd på 30 %. Jag som kommer från glesbygd och "gatt flytt" som vi sa på 1960-talet. Är så trött på att den så kallade utvecklingen räknas som ödesbestämnd. Få vill se att det tog besluts som gynnade centralorter och städer. Få verkade ha läst Elin Wägners "Väckarklocka" från 1943 där hon skriver om att det inte planeras för att kvinnor ska finnas kvar. Jag läser i min mors lärobok i Hemvård från samma tid om att föräldrar bör underlätta för sina barn att stanna kvar. Det finns budgetexempel i boken på att en hemmadotters liv kan var av mycket bättre livskvalitet än att ta ett jobb i stan och betala dyrt för att var inneboende. Men få verkar ha funderat över hur enkelt det skulle var att göra dessa förändringar och skriva avtal för sina barns och byggdens bästa.
      Nu måste vi planera för att de kyrkbyar som finns förtätas och att hus som finns efter de busslinjer som har mer än skolbusstider inventeras om de går att dela i flera bostäder och som kan hyras ut. Det finns andra möjligheter än randstäder och att bygga på åkerjorden i närheten av de städer som finns. OBS! Uraniseringen är ett globalt problem talade med en ung man från Afghanistan som beskrev problemen med rotlöshet och kriminalitet i hans land. Jag är inte BS men Tant Barbro som också tycker men inte skriver så bra.

      Radera
  21. Mytens Sisyfos släpade på sin sten då en miljöpartist dök upp & sade: "-Du slipper iallafall att vara utkastad i intet. Du har iallafall något att göra om dagarna.."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sisyfos sa: "-Jaha jaså, så det här är förenligt med mänskliga fri & rättigheter, det? Alla rulla stenen är illa nog, men att behöva lyssna på din typ av skengoda överhets-attityder är ett VÄRRE STRAFF än sten-rullandet! Miljöpartisten blev då stum, denne fattade inte vad Sisyfos snackade om. Denne Sisyfos var en fräck figur, en nedrig representant för de lägre klasser hon alltid sett på med misstänksamhet. En fräck lymmel, helt sonika!

      Radera
  22. Anonym mån mars 14, 12:32:00 fm
    Du är inte heller riktigt klok
    men du ger mig alltid, bästa svar på tal.
    Jag önskar att Du vågar anta ett namn.

    Roland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slavarna vid pyramidernas konstruktion fick en dag besök av en antik miljöpartist som sade: "-Fastän det är jag som beställt detta hemska slavarbete är jag utan skuld, för det finns andra som är värre än mig!" Slavarna återgick till arbetet & tänkte på detta moral-filosofiska utspel..

      Radera
    2. värre än jag då också

      Roland

      Radera
  23. Ca 80 % av alla åretrunthus här i min by vid Skagern står tomma under vintern. Dom husen används bara några veckor under högsommaren. Dubbelt boende skulle straffskattas. Tänk om sådana som vill bo här året runt kunde få bo i husen istället. Och i nästa stund snackas det om bostadsbrist. Sjukt för 17.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.