lördag 26 december 2015

Vet du var alla tankar tar vägen när man dör?

Jag hade fem minuter på mig innan planet till Östersund skulle avgå. Bilen på väg till flygplatsen hade halkat av vägen. Vintern var inte bara kall, den var hal också.

Jag äntrade in i terminalen, tog trappan upp till avgångshallen och hamnade så småningom nästan längst bak i planet. Bredvid mig, vid fönstret, satt en flicka som såg ut att vara sju-åtta år. Hon kikade på mig i smyg när planet rullade ut på startbanan, satte fart och lyfte.

- Det är du som är Birger, va, sa hon.
- Ja, sa jag. Och du, vad heter du?
- Stina, sa hon och fingrade på den inplastade räddningsinstruktionen. Jag röstade på miljöpartiet när vi röstade i klassen. Skulle du våga hoppa om vi skulle störta?
- Nej. Det vore nog säkrare att sitta kvar. Förresten störtar vi inte.
- Hur vet du det?
- Det är säkrare att flyga än att åka bil.
- Jaha, men hur vet du att vi inte störtar?
- Nej, det är klart att jag inte vet direkt. Men jag är väldigt, väldigt säker på att vi inte störtar.
- Hur kan du vara det? Skulle vi störta skulle min mamma bli ledsen. Hon ville inte att jag skulle flyga till pappa idag. Pappa bor i Östersund. Förresten behöver du inte säga att du är säker på att vi inte skall störta. Jag är lugn i alla fall, förstår du.

Vi satt tysta ett tag. Jag bläddrade i Svenska Dagbladet och hon bläddrade i Dagens Industri och såg ut som hon inte gjort annat.

- Vet du om att alla barn som föds består av återvänt material, frågade hon. Varenda bebis är gjort av atomer som innan dom hamnade i kroppen  var någon annanstans. Vet du om att jag är återvunnen? Du med! Så om vi störtar i skogen så kommer våra atomer lösa och kan bli tallar istället. Och sen växer dom och huggs ner och eldas upp och så kommer atomerna lösa igen och kanske blir dom en människa igen. Sven kanske han heter.

Hennes ögon såg retigt glada ut. Hon berättade att hennes föräldrar var skilda, att mamman var tandläkare i Stockholm och att pappan jobbade på flygflottiljen i Östersund och att hon flög däremellan och att hon inte var rädd att flyga längre.

- För störtar vi så blir jag kanske Sven.

Hon satt tyst länge.

- Tror du på komposter?
- Ja, det är ju bra. Det är ju också återvinning.
- Jag tycker man skulle ha en kompost utanför kyrkan. Där kunde man lägga alla döingar. Det är varmt i vår kompost som vi har på vår tomt. Det är varmt på vintern också. Men man måste lägga sågspån i den. Mamma säger att pappa har sågspån i huvudet.

- Flyger du ofta?
- Nästan bara till pappa en gång i månaden. Fast han får inte ha uniform på sig när han möter mig. Då är han inte pappa. En pappa ska  inte ha uniform.
- Tycker du inte?
- Nä. Vad tycker du om kompost för döingar?
- Det skulle nog kännas konstigt för många.
- Är man död känner man inget.
- Nej, men det skulle nog kännas konstigt inuti de som lever.
- Tror du? Det tror inte jag.
- Men det kanske skulle ta längre tid innan du blir Sven? Kompost tar ju lite tid på sig. Atomerna och så.
- Så bråttom är det inte. Förresten störtar vi ju inte.  När jag blir stor ska jag bestämma att det skall vara  komposter för döingar. Vet du var alla tankar  tar vägen när man dör?
- Nej.
- Det vet jag.
- Vart tar dom vägen då?
- Dom samlas i en hydda.
- I en hydda?
- Ja, en ganska liten hydda. För tankar tar inte så stor plats.
- Var ligger hyddan då?
- Hur skulle jag veta det?

- Varför just en hydda?
- Dom måste skyddas från regn.
- Varför det?
- Annars blir dom bara sura. Och sura tankar är så tråkiga.
- Ja, det är klart.
- Sedan får dom inte blåsa bort heller. Därför är det bra med väggar. Men det måste var små hål i väggarna så dom kan se ut.
- Tror du tankar kan se?
- Ja, hur ska dom annars kunna tänka rött och grönt? Vet du att pappa tänker bättre när han inte har uniform?
- Gör han?
- Ja, jag sa ju det. Har han uniform tänker han bla bla bla bla. När han har vanliga kläder tänker han bättre. På att leka, spela och fika och så. Han skrattar mer också. Fast mormor säger att han är stilig i uniform.
- Mormödrar kanske tycker det?

- Ja, dom är ju gamla och deras flesta tankar har redan flugit iväg till hyddan. Mormor tycker inte om kompost heller. Hon tycker det är äckligt. Hon skulle inte gilla komposter utanför kyrkan! Jag tycker man kunde lägga alla uniformer i kompost också. Så kunde dom bli blommor. Och pappor kunde skratta mycket mer.

24 kommentarer:

 1. Observationen med mormor var bra. Folk över 60 borde generellt omyndigförklaras. Vi ser ju resultatet av deras tankar idag,liksom.

  SvaraRadera
 2. Och dom under 60 lallar med, bör omyndigförklaras...

  SvaraRadera
 3. Ja, vi plockar bort människan ur ekvationen ;-)

  SvaraRadera
 4. Mer än två tredjedelar av landets ungdomar tror på en reinkarnation...
  Sök på "Växande tro på återfödelse utmanar kyrkan" i SvD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är ingenting som man definitivt kan utesluta, enligt min åsikt. Min tilltro till vad många ateister hävdar är inte så där överdrivet stort… Själv är jag väl någon sorts agnostiker.

   Radera
 5. God fortsättning Birger! Och tack för ett fint blogginlägg!

  SvaraRadera
 6. Om Birgers inlägg är sant, vilket jag tror, så visar det att den här flickan besitter betydligt djupare kunskap än vad många av oss vuxna gör.

  Vid flera tillfällen har jag, här på Birgers blogg, poängterat Reinkarnationens betydelse för att människan ska få grundläggande insikter om varför vi reagerar, tycker, gissar, tror som vi gör, varför vi har den kunskap vi har, varför det uppstår motsättningar, varför innehållet i livet ser ut som det gör etcetera. Synd nog finns det vuxna som omedelbart förkastar reinkarnation som exempelvis flum.

  Hoppingivande är att det blir allt fler som vaknar och undersöker, meningen med livet, utan att förkasta.

  Christer

  SvaraRadera
 7. Ja, att den lilla flickan besitter betydligt djupare insikter, vilket är detsamma som kunskap, står väl tämligen klart.
  Tack för ett fint blogginlägg, som förresten även det är återvunnet... Birger har skrivit om mötet, med denna kloka flicka förut.
  Vi har säkert var och en upplevt olika möten. Möten som etsat sig fast speciellt i våra medvetanden. Och var tar alla dessa tankar vägen då man "dör"?
  "Hoppingivande är att det blir allt fler som vaknar och undersöker, meningen med livet, utan att förkasta" Ja det är det sannerligen! Det skulle förändra synen inte minst på politiken och samhällsbyggande.

  Lisbeth som älskar "Fröken Frimans krig" och redan har tittat på alla tre avsnitten på SVT Play.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en längre berättelse på samma tema finns i den fina boken Svarta oliver och gröna drömmar som Birger skrev under sina sista år i partipolitiken. En läsvärd bok på alla sätt!
   L.

   Radera
 8. Vilken fantastiskt fin berättelse, tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
 9. Det är svårt att gradera Birgers bloggtexter i bra, bättre, bäst. Ty alla är super, om än på olika sätt. Men detta återvunna referat vill jag nog kalla kronan på verket. Önskar att det får återkomma varje år vid denna tid, ungefär som kungens jultal.

  Vart tar tankarna vägen? De tar nog inte vägen alls. Men den fysiska kroppen, som de bor i en tid, den tar vägen så som flygflickan beskrev. Tankarna går vidare och intar med tiden nya boningar, ömsom i Svea, ömsom i Sven. Eller hur, Lisbeth och Christer?

  Gt

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Var tar tankarna vägen?" Som människa lever vi i fysiska synliga världen och där kan vi ta del av hur tankar blir till ord och handlingar. Nu är det ju så att fysiska synliga världen är inte den enda värld/dimension som existerar, det finns andra världar till exempel mentalvärlden.

   Varje tanke som männsikan har följs av en energi som tar form - blir till en tankeform/materia - som kan fångas upp av andra människor genom telepati. Hur kan det komma sig? Varje människa har kontakt med mentalvärlden och varje tankeform samlas i mentalvärlden, därmed kan tanken fångas upp av de som är på samma våglängd som den tänkta tanken befinner sig.

   Tankar blir till egenskaper och förmågor som följer med både "Svea" och "Sven" när de reinkarnerar in i sina "nya boningar". En förklaring på varför vi till exempel har olika beteenden med oss i bagaget.

   Christer

   Radera
 10. Varför inte köpa en sen julklapp till er själva, ni som gillar detta? Boken heter "Proggiga barnböcker - därför blev vi som vi blev" och är skriven av Kalle Lind. Mycket mer i samma genre.

  SvaraRadera
 11. Folk som haft semester i 3 månader sommartid, behöver dessa verkligen "julledigt"? Ska det verkligen vara nödvändigt?

  Goddagspiltar & borgar-kärringar lediga ville vara
  med trutarna fyllda av stekt kyckling & marsipan
  de envist till varma resmål ville flyga och fara
  med överklass-liv hade man blivit ganska så van..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog så att riksdagsledamöterna till viss del har ledigt som du skriver, det finns också de ledamöter som i stort sett aldrig är lediga även om riksdagen formellt är stängd.Bloggägaren var väl av den arten. Vet aldrig att han var ledig mer än kanske någon dag i streck. Under nästan 20 år.
   En som var med

   Radera
  2. Tja, några dagar blev det ledigt ibland. Jag minns en julafton 1996...

   Radera
 12. :D

  Trevligt att hon vill driva komposteringen politiskt.

  Kanske kan tron på hyddan försvinna genom Russells-tekanneteori?

  Intressant att barnen tror på reinkarnation enligt SVD, den tror inte jag på, inte på det flygande spaghettimonstret heller.

  Kan vi förvänta oss att barnen blir hinduer i framtiden? Hörde för några år sedan att barn tenderade att välja Buddhismen om de tvingades välja religion, 60% av dem, vilket jag uppfattar som upplysthetens filsofi/relgion.

  Kan det finnas ett samband mellan Buddhism och Jesus. BBC tycks tro det.
  Kanske finns det hopp ändå?

  SvaraRadera
 13. Tack för en fin berättelse!

  Fred Lane

  SvaraRadera
 14. Allt är Big Bang.

  Ok?

  Överens?

  SvaraRadera
 15. Birger tar flyget till Östersund(!). Och så har han sedan mage att förödmjuka vår älskade landsfader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur har Birger förödmjukat "landsfadern"? Det är jag som är landsfadern, landssonen och den helige anden som kommit för att väcka Birger.

   Skulle han ha tagit en rosa Caddilac och en stor burk pilsnerkorv istället för flyget? Det skulle blivit mer bränsle per personkilometer.

   Varför ska stackars Birger leva som veganerna när veganerna genom "Mammonpartiet de Gröna", pga. mental oförmåga, förstör naturen genom nästan alla politiska beslut de unerstödjer?

   Radera
 16. 02:33 Det var segelflyget Bromma-Östersund han reste med.

  SvaraRadera
 17. Och varför tror ni det var Stockholm han åkte från????? Fördomar!

  SvaraRadera
 18. Bor man i Sörmland så är Bromma närmast för inrikes(segel)flyget.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.