söndag 20 december 2015

Jul och sånt

Läkare utan gränser, bra basjulklapp...
Det närmar sig jul och många lär fundera på det där med julbord och mat. Själv är jag inte vegetarian men kött blir i alltmer begränsad omfattning. Kravlamm från Kalle Källander är dock omistligt.

Lite tips för den som är sugen på grönare julbord finns lite överallt nuförtiden. En ny god vegorätt varje jul och snart kan bordet bli riktigt både djur- och klimatsmart.

Vegokoll tipsar rent allmänt. Bra basjulklappar finns här.

Medan ilskna eller mer välartade tankar kring detta ämne bearbetas kan jag rekommendera denna godbit. För den mer kräsna kan dock detta vara mer tilltalande... Eller inte. Ha en bra fjärde advent!


28 kommentarer:

  1. Fridens helg ser en del av oss som lämplig avstamp för en ny navigering i livsstilen, in i Leo Tolstojs farled. (Jämför med Nyår och rökstopp!)

    Det finns flera fördelar, bortsett från våra medvarelsers favör. Det ger minskade utsläpp vid matframställningen. Det kan ge en bättre hälsa. Bara som exempel. Här kan man f.ö. få ett bra stöd via hemsidan Läkare För Framtiden, alltså gratis härliga matrecept hemskickade per mail.

    Men Tolstoj då? Jo, han lär ha sagt: "Så länge vi har slakterier i världen, så länge har vi krig". Kanske han avsåg vår attityd till livet. Dess helighet.

    Gt

    SvaraRadera
  2. Det allt mer populära viltinslaget på Julbordet, ja, på restauranger överlag innebär att u-ländernas problm börjar bli svenskt....
    Bushmeat.
    Tjuvjakt enligt helt nya mönster...
    Kommersiellt för att fylla krogarnas behov..
    Kanske inte så stort ännu, men inom kort finns ingen svensk uppfödning av varken nörkteatur eller får....
    För det är inte "klimatsmart" se....
    Men vilt är "klimatsmart".....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, nu tar du allt i,Thomas. I snitt äter vi som bor i Sverige 2 kg viltkött per år. Vilket kan jämföras med över 40 kg av av annat. (Siffrorna handlar inte om slaktvikt utan om det vi stoppar i oss. I Stockholm äter bara 16 procent viltkött minst en gång i månaden, i norra delar av landet är det över 60 procent. Med tanke på vildsvinens utbredning lär ätandet av viltkött öka något.

      Radera
  3. Ciriculus vitiosus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Quidquid agis, prudenter agas, et respice finem!

      Radera
    2. Kyrkan, som har en förkärlek för latin, påstår att syndarna är förlåtna då de ångrar sig inför kyrkans män, sannolikt så även Beatrice Cenci, hennes fader och även påven Clemens VIII, så även kannibalismens överstepräst som förleder mänskligheten till överkonsumtion, överpopulation, krig och kannibalism med flashiga diagram.

      Men I mitt bröst känner jag på mig att den gudibehaglige skaparguden, vilken de alla sannolikt har i åtanke, och kanske andra gudar också helt säkert, så även Russells tekanna, om de nu finns, kan vara av en helt annan mening...och att de måste börja handla enligt både sin hjärna och sitt hjärta innan de är förlåtna även inne i sitt eget bröst.

      Smaklig måltid!

      Radera
    3. Veritas liberabit vos.

      Radera
  4. Läkare utan gränser. Ja bra basjulklapp. Kanske kombinerat med clowner utan gränser. Som fått/får barn att le trots krig och elände. Ett annat tips "Julkassen" som också fått/får barn till sjuka och arbetslösa att le. Godis och julmust är väl inte att betrakta som nyttigheter. Men ingår ofta i dagens julbord. Läkare för framtiden kanske kan förändra vår syn kring detta.

    Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kött 1980-2014 plus 37%
      Choklad och konfektyr under samma tid plus 57%.
      Läskedryck,mineralvatten och cider plus 300%
      Du har rätt Lisbeth.

      Radera
  5. Merry Christmas Baby med Elvis är helt outstanding, dessutom inspelad direkt och spontant.

    SvaraRadera
  6. Jag rensar själv ut en massa onyttig mat och satsar på mer kött på julbordet. Jag minskar risken för demens och andra otrevliga bristsjukdomar. Givetvis betande djur vilket gör att jag är klimatvänligare än veganer.

    SvaraRadera
  7. "Santa Claus Is Back In Town" är rätt bra också.
    Synd att det inte går att höra Elvis sjunga "Gå Sion, din konung att möta..." och "Det är en ros utsprungen..."!

    Fred Lane

    SvaraRadera
  8. Förlåt mig. Jag har fått en insikt.
    Även de visa är anpassade till sitt vansinne.
    Människan är en tragisk art.
    Katastrofer är våra enda lösningar.
    Om det nu räcker med dem.
    Syndafloden visar människorna hur vi organiserar
    vår jord och våra samhällen så att de stödjer våra
    humanistiska sidor som stödjer våra samhällen och vår jord.
    Den nuvarande makten och rätten underminerar tankar och känslor
    som ger oss mod att se Jorden som en helhet och kraft att skapa
    Kulturer som lever på Dennes villkor.
    Återkommande globala förhandlingar verkar att vara EN ömöjlig/möjlig väg.
    Andra stigar/vägar kan vi bara skapa själva. Det verkar vi inte att kunna göra.

    Roland Lidén




    Roland Lidén

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det börjar likna att rädda Jorden och Människor
      ifrån somliga människor. Knepig uppgift.

      Radera
  9. Det blir nog ingen vit jul för regeringen.
    Allra minst för Löfven.

    SvaraRadera
  10. Nja mindre kött, är väl att generalisera lite väl?
    Det går alldeles ypperligt att ha en djurhållning som i stort är lika klimatsmart som vilt och bättre än hästhållningen.
    Lite justeringar i djurskyddet och avelsurvalet är det enda som krävs.

    Vi har dessutom en massa onödiga transporter av nedkyld kött som ger mest utsläpp.
    De utsläppen är också ganska enkla att minimera, tillåt hemslakt i större utsträckning det är en bra början.
    Sen har vi en jordbrukspolitik som främjar produktion av undermåligt spannmål så kallat foderspannmål.
    Det gör att djuren äter fel, ger övergödning och utarmar våra jordar.
    Danmark har nu så dåliga jordar att de till och med har svårt att producera foderspannmål.

    Men som avslutning vill jag påminna om att, vill vi ha god tillgång till ekologisk mat så har vi inget annat val än att avsätta ungefär 60% av all åkerareal till djurproduktion eller gröngödsling.
    Gröngödsling är i detta fallet lika med mark som inte producera något annat än att marken ska kunna återhämta sig från utarmningen av tidigare växtodling.
    Glöm inte att en ko kan producera mellan 35 och 60 kilo ekologisk växtnäring om dagen, det är de där övriga 90% av den totala näringen de konsumerar.
    Övriga 10% vet de flesta redan vad det är, lite synd att ignorera 90% av vad en ko producerar.

    Så Birger för att sammanfatta, mer klimatsmart kött för att få tillgång till ekologiska grönsaker eller inget kött och övrig mat från Monsanto?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig Anders. Att vara vegan är inte klimatsmart. Även om en del verkar tro det.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Har ni räknat på hur mycket kött per svensk det blir med uppfödning av betande djur på Sveriges betesmarker.

      Radera
    4. En snabb koll på WWFs hemsida
      http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/kttguiden/1595319-ww-fs-kttguide-ntktt-naturbete
      Räknade de med att 500 000 hektar betesmark bör ge mellan 10 och 20 kg nötkött per person och år.
      Den totala arealen betes och åkermark är ungefär 3 miljoner i landet.
      Vid hållbar ekologisk odling och med 2/3 av arealen dedikerad till uppfödning av kor ger då 40 till 80 kg nötkött per person och år.

      Nu har vi dessutom 23 miljoner hektar skog i landet, mest granåker.
      Nu höftar jag men säg, mellan ett till tre kg kött per person och år per 500 000 hektar av det som nu är skog.
      Om vi glesa ut skogen och kombinerar med skogsbete och plockhuggning.

      Så någon eventuell framtida brist på kött behöver vi inte oroa oss för.

      För er som är intresserade länkar jag antalet kor län för län från 1867 fram till 2009
      https://jordbruketisiffror.wordpress.com/lan-for-lan-10-fakta-om-kor-1867-2014/

      Radera
    5. Det där med att glesa ut skogen, kan betyda glesa ut och det kan betyda skövla helt. Eller alldeles för mycket. Tycker du människan, har någon riktig kläm på, vad som är vad? Att människan verkar ha balanstänk? Det ser vi inte mycket av nu inom politiken.
      Nej "Så någon eventuell framtida brist på kött behöver vi inte oroa oss för" Inte när det gäller tamboskap kanske. Men hur blir det om människan, i ren nybyggaranda, skär av korridorer för växter och djur...? De vilda djuren har all anledning att oroa sig. Och människan är deras enda röst. Och vi är även skogens enda röst.

      Varför kallar "vi" djuren för kött? Är det för känsligt, att säga att det handlar om känslomässigt inkännande varelser? Vår stora uppgift är att förädla känslan. Det är min personliga övertygelse. Och det kommer att finnas tillfällen att öva på det. Framför köttdisken i Jul t.ex. Ser vi ett köttstycke i plast, eller ser vi ett avlivat djur.

      Fast förresten... en del män gillar lammkött (kvinnor) kanske det finns ett samband;) Söt fru du har Birger. Hoppas du tål skämt:)

      Lisbeth

      Radera
    6. Skär av korridorer gör vi redan de kallas viltstängsel.
      Nja jag tänkte mer på sådana som Kalle Källander som Birger länkade till ovan skulle sköta det.
      Politiker lär som vanligt ställa till det.

      Radera
    7. Viltstängsel mot t.ex. vägar, är väl tänkt att skydda både människor och djur. Växter växer inte på motorvägar, de behöver inte motorvägar som spridningskorridor. Och djur bör inte ligga överkörda där. När jag åkte hem en gång från Dalarna, räknade jag till 17 döda grävlingar. Ang. Kalle Källander som Birger länkar till. Det låter som en drömtillvaro en saga, utom för lammen. Gillar Permakultur odling som innefattar både grönsaker och djurskötsel. Var på ett besök där det odlades. Och jag måste erkänna att jag hade svårt för vetskapen, att de söta kaninerna, skulle hamna i den kokande grytan jag såg med grönsakerna. Tiderna utvecklas, sakta visserligen och vi med. Nog skulle vi kunna vara mogna nu för att kalla djur för djur och inte kött. Säger det inte som moralfilosof. "Kravlamm" som Birger skriver visar att det är ett lamm. Ett djur. Bra krav för djuren det är bra.
      Konstaterar att snart är det 2016. Även Permakultur kan utvecklas. Det finns mjölkbönder (få kvar) och man kan använda ull av får osv. När det gäller kaniner och människor, så finns det preventivmedel. Men vad ska göra åt vildsvinen? Kanske är det så att lever vi i symbios med naturen så sköter naturen det. En natur i balans. Så länge det finns slakterier finns det krig?

      Lisbeth

      Radera
  11. Ja, Lisbeth, det är smart att kolla Läkare För Framtidens hemsida. De ser dock bara till det fysiskt hälsosamma, och det som minskar vårdens utgifter, pengar som tas ur vår gemensamma ekonomi. Ekonomi! Den andra dimensionen, den om känslan för andra varelsers situation, exv ångest, livsglädje, det vi kallar empati (Leva och låta leva!), den är mycket svårare att tala om. Tiden är ännu inte helt mogen för det. Men den kommer med tiden, då som ett vattenfall!
    Gt

    PS Idag var detta tema uppe i Filosofiska rummet i P1.

    SvaraRadera
  12. Gt, Vi får hoppas, att den tiden kommer, som ett vattenfall. Just nu funderar många, ja även jag på, hur vi ska kunna bevara svenska betesmarker. Men "Vi" många talar om djur som kött. En del säger kravmärkt kött. Tänker då på tomten, som sätter en stämpel OK i baken på julklappen... Man får kanske inte ha så stora krav Gt... Och jag tänker som så, att alla är inte vegetarianer/veganer. Och så har vi ju återigen det där med svenska betesmarker. Måste man/vi verkligen äta upp djuren för att behålla dem?
    Det finns ju riktiga djur inte människor, som ägnar sig åt det. NATUR.ligt.
    Men då finns plötsligt "Den andra dimensionen, den om känslan för andra varelsers situation, exv ångest, livsglädje, det vi kallar empati (Leva och låt leva!. Den känslan, är mycket lättare att tala om. dvs. den elaka räven, eller vargen som tar något ifrån människan. Skämmes på er rovdjur verkar "rovdjuret" (människan som inte är något djur) då resonera som. Varför finns det ingen liberalism (frihet) för djuren? dvs frihet inom ramen för alla andras rätt till frihet borde väl gälla allt liv på denna planet. Varför reagerar så många mer när t.ex. vargen tar ett lamm än när bonden tar dess liv? Försörjning pengar så klart. Förståeligt. Men ur ett filosofiskt perspektiv, varför är det så?
    Tack för tips "Filosofiska rummet)

    Lisbeth


    Lisbeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. G.E. Moore filosoferade mycket om just det.
      Det naturalistiska misstaget, kallas det googla gärna.

      Radera
  13. Ja moralfilosofi är varken utvecklande eller bra, att dela in människor i de goda eller de onda. Det var inte riktigt det jag var ute efter. Ogillar sådana indelningar. Försöker undvika att vara en moralfilosof så gott det går.
    Om du skippar moralen då. "Det naturalistiska misstaget" Och så svarar du på de frågor jag ställde 09:11:00. Om du vill, kan och har lust förstås.

    Lisbeth

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.