onsdag 2 december 2015

Frågan som klimatmötet väjer för...

En genomsnittlig bärbar dator ger upphov till cirka 1200 kg avfall, en mobiltelefon till 86 kg avfall och en borrmaskin till 52 kg avfall. 

Paris. Prat, prat, prat och förhandlingar. Men det känsliga pratas det mycket lite om. Att vi lever i stenåldern, järnåldern och medeltiden. På en gång. Vi använder mer sten än på stenåldern. Mer järn än på järnåldern. Och medeltidens märkliga vanföreställningar har bara ersatts med nya. 

Som att vi blir rikare och rikare när flödet ökar från ordnade naturresurser till oordnat synligt avfall och osynliga molekylsopor. Det är i flödet vi mäter vår rikedom. Ju snabbare flöde, ju mer ökar BNP. Längre har vi inte kommit i utvecklingen. Det kallas ekonomisk tillväxt.

IVL Svenska Miljöinstitutet tillhör de som betraktat detta - som har betraktats många gånger av många forskare under många år utan att medier visar nämnvärt intresses för saken. Det skulle ju bara avslöja att medier som finansieras genom reklam fungerar som bränsle för en ohållbar utveckling.

Inte minst inför Black Friday, julhelger och inför rean efter julhelgen.

Således: en genomsnittlig bärbar dator ger upphov till cirka 1200 kg avfall, en mobiltelefon till 86 kg avfall och en borrmaskin till 52 kg avfall. Som vi slipper se. Avfallet produceras nämligen för att möjliggöra tillverkningen. För att få fram metaller och andra råvaror. Och det vill vi inte se. Lika lite som vi vill se hur kycklingklubban tillverkas...

Det ekonomiska systemet fungerar bäst om vi blundar. Skulle vi titta skulle vi behöva vara idioter för att fortsätta som vi gör.

I rapporten från IVL Svenska Miljöinstitutet meddelas lakoniskt att "resultaten visar tydligt att det finns stora miljövinster med att producera färre produkter". Lustigt nog precis tvärtom vad det systemet kräver och vad hela reklamflödet går ut på...

Färre produkter. Inte fler. Men just det vill ingen ledande politiker tala om, det hotar den ekonomisk tillväxt som vi gjort oss beroende av därför att vi inte förmått ta oss ur medeltidens fördomsfulla mörker. Att vi helt enkelt inte vill se, inte vill låtsas om, inte vill begripa.

Och de som lever på att vi inte skall begripa är de medier som är beroende av inkomster från reklam för nya bärbara datorer, nya mobiltelefoner och nya borrmaskiner. Ni vet vilka namnen är: DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, Bonnier, Schibsted, TV 4, TV3, TV 5... De är beroende av växande avfallshögar - synligt avfall såväl som osynliga molekylsopor. De är säkert inte onda människor, de är bara medspelare i det systemtänkande vi gjort till vårt.

Det talas ofta om att vi lever i antropocen, en tidsålder där människan påverkar planeten mer än naturen själv gör. Jag anser att begreppet econocen ger en bättre bild. Vi styr inte systemet, systemet styr oss. Vilket är den stora tragedin. Vi har låtit oss bli fångar - och vi trasslar in oss allt längre i fängelsehålorna för varje dag, för varje politiskt tal, för varje klimatförhandling.

Det ekonomiska system vi gjort till vårt mäter flödet genom samhället på vägen mellan ordnade naturresurser till oordnat avfall. Ju större flöde, ju bättre för systemet som sällan ser längre än till nästa kvartalsrapport.

Här står vi år 2015. I stenålder, järnålder och medeltid.

Det där pinsamma. Själva systemet. Det där att varje dollar, euro eller krona som "ekonomin" växer innehåller miljö- och klimatpåverkan. Ju rikare vi sägs bli, ju fattigare blir vi. Systemfelet avser man inte åtgärda i Paris.

38 kommentarer:

 1. Desto mer skuld, desto rikare tror vi att vi är.

  SvaraRadera
 2. Och ju fler vi blir i Sverige desto bättre! 40 miljoner borde vara ett delmål. För vem det är bra för kan ju kulturmarxisterna i MP förklara. Vilket hyckleri!

  SvaraRadera
 3. Klimatmöten är slag i tomma luften

  Obama, vid nu pågående klimatmöte i Paris: ””Vi är den första generationen som har möjlighet att stoppa klimatförändringarna, och den sista generationen som har chansen.”
  Han påstod också att det är möjligt med fortsatt ökad ekonomisk tillväxt OCH att samtidigt sänka koldioxidutsläppen.

  Jag har i årtionden hävdat att I-världen är ett Dårhus, sprängfullt av vid Penningen hypnotiserade hysteriker, styrt av idioter. Substansen i detta råa uttalande får anses var 100 procent kompakt – efter att ha lyssnat till inte bara Obama, men samtliga världsledare vid nu aktuella, helt onödiga klimatmöte.

  Klimatmöten är helt irrelevanta, onödiga, ett ohämmat slöseri med tid och pengar, då där medverkande försöker lösa KONSEKVENSERNA av I-världens Dödskultur, dvs. allt förgiftande verksamheter a la Industriproduktion – Kapitalism – Konsumism.

  Alla skeenden har en orsak och följs av konsekvenser.
  En vattenläcka stoppas inte av att torka golvet, bara av att finna läckans orsak, typ brustet rör, och byta detta.

  Den relevanta frågan, för mötesdeltagarna i Paris, är inte hur stoppa I-världens dödliga livs-stils konsekvenser, b.la. Klimatförändringen; den adekvata frågan är: Vad göra för att överleva, alltså söka svaret på VAR finns den för hela mänskligheten och miljontals andra arter livsfarliga ”Vattenläckan?”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svar: bytesmedel skapade i form av ränteburen skuldsättning.

   Radera
 4. Livshunger med kreativa förändringsplaner kräver banklån, ibland stora.
  Den likgiltige handlingsförlamade har kanske inga skulder till banken.
  Den skuldfrie är beroende av andras levande hopp om en bättre värld och
  dennes ibland alltför stora risktagande.
  Den ene tar större risker, men båda får del av genererade rikedomar.
  /Aran

  SvaraRadera
 5. Birger skriver:
  "Vi styr inte systemet, systemet styr oss. Vilket är den stora tragedin. Vi har låtit oss bli fångar - och vi trasslar in oss allt längre i fängelsehålorna för varje dag, för varje politiskt tal, för varje klimatförhandling."

  Instämmer till fullo!

  Arbeta, ta, tillverka, släng - arbeta, ta, tillverka, släng - arbeta, ta, tillverka, släng....

  Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Christer, för koncis beskrivning av ORSAKEN till det dödliga klimatproblemet. mänsklighetens och miljontals andra arters Ödesfåga! Nu vet vi vad vi måste göra för att få chans till överlevnad på beboelig planet: Tvärt byta det "Spruckna röret", dvs tvärt byta livsstil, från lydnad under onaturliga, mänskligt fabricerade lagar, till leverne i full samklang med Naturens okränkbara lagar!

   Radera
 6. Det börjar smyga sig in en uppgivenhet med en bister biton av bitterhet i kommentatorsfältet.
  Ja, ibland låter det som om man funderar på att kapitulera helt.
  Man ska komma ihåg att det är när det är som svårast tron prövas.
  Ingen kunde väl tro att det skulle vara gratis och enkelt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är bra när tro prövas! Evolution/ medvetenhetsutveckling är inte enkelt.

   Lisbeth

   Radera
 7. An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Auri sacra fames!

   Radera
  2. "Jag anser att begreppet econocen ger en bättre bild. Vi styr inte systemet, systemen styr oss"

   Precis "Systemfelet avser man inte åtgärda i Paris" Instämmer helt!

   Lisbeth

   Radera
  3. Acta est fabula, plaudite.

   Radera
 8. Miljö ointresset finns på flera flanker. Näringslivet har en naturlig konflikt med det sparsamma och återanvändande tänket.

  Men det finns även dumheter från andra håll med lite mer obegripliga motiv, som på min arbetsplats t ex. Här har vi en policy att slänga datorer när dom är gamla (vi talar endast några år gamla). Man får alltså inte återanvända dom även om man vill. Nu talar jag inte om själva hårddisken med känslig data, för den förstörs, nej utan själva datorn utan hårddisk. Fullt fungerande datorer. Slängs. Varför? Jo det är en policy som företaget har och man vill inte auktionera ut till anställda för man vill "undvika diskussioner om andrahandsvärden och förmånsbeskattning".

  I några undantagsfall har man valt att göra en social insats och skänkt till skolor eller liknande. Men regeln är "släng".

  Kan tillägga att jag jobbar på ett företag som ägs av statligt ägt företag.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Nej inget är omöjligt. Och allt är inte möjligt... dvs. det verkar inte möjligt att majoriteten( nuvarande medvetenhet) inser att vi styr inte systemet, systemen styr oss. De har dessutom blivit självgående. Vi i vår omedvetenhet gör jobbet. En del är helt omedvetna om det, andra säkert mer eller helt medvetna om att vi inte styr systemen. Och dem som sitter på den yttersta makten, är förstås helt medvetna om att systemen styr oss. Dvs. att de styr över oss och allt annat liv på planeten. Men utan att behöva göra så mycket, vi gör jobbet. Naturligtvis kan vi förändra detta. Men det sker knappast i Paris.

  "Systemfelet avser man inte åtgärda i Paris"

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisbeth med flera. Kolla gärna detta: Aftonbladet Brottscentralen 26/11.
   Någonstans efter halva programtiden tas en diskussion upp om faran med tekniken inom sjukvården. Säkert kommer någon påstå att det är konspirationsteorier.

   Christer

   Radera
  2. Ruggigt! Ja "Säkert kommer någon påstå att det är konspirationsteorier" Digitala mord..
   Politiker och andra "makthavare" lever farligt, så även andra.

   Lisbeth

   Radera
 11. Makten ligger inte hos politiken och politiker sprungna ur en levande demokrati. Makten ligger huvudsakligen i det finansiella systemets inneboende struktur.
  De flesta politiker följer "karriärlinan". En väg som uppmuntrar till
  Inordning och följsamhet inom systemet. I slutet av "linan" hittar vi belöning i form av individuell bekräftelse och tryggad ekonomi. Varför "sticka ut" och bli förpassad till en undanskymd gräsrotstuva?
  Förändringen kommer inte från politiken. Frågan är vad förändringen ska börja?
  Inte från ett folk i gisslan med 3200 miljarder i skuld.
  Inte från ett folk vars nöje är att ständigt konsumera mer
  Inte från ett folk vars pensioner vilar på "business as usual".
  Inte från ett folk vars förmåga att försörja sig villkorat med evig tillväxt.
  Så vem/vilka ska vi hoppas på?

  SvaraRadera
 12. Och media pumpar vidare med förhoppningen att kunna spräcka regeringen eller åtmindstone kassera MP för all framtid.Dessvärre verkar man inte behöva leta för att hitta samarbetsvilliga gröna.

  SvaraRadera
 13. @Birger
  Det finns fler parametrar än konsumtionen Birger. Meditera på saken!

  SvaraRadera
 14. En "trotsig gosse" väntade på julen
  han satt där, så fylld av narcissism
  gossens framtid verkade rätt "mulen"
  en självcentrerad liten streber-egoist..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. en riktigt ful en
   bland köttbergs-skjulen

   retoriskt åmade
   fåfängt kråmande
   och skägget ansat
   med god stilism

   Grönare än grön
   skönare än skön
   en stor profet
   trodde han
   nog att han var

   Så, med ilska
   för kvinnor pilska
   upp på envar
   vi klistra upp
   ett epitet
   en stor fanfar

   En liten streber-egoist han var

   Radera
 15. "På tidigare klimatmöten brukar jag få höra att det händer för lite. Nu är situationen den motsatta, väldigt mycket händer på samma gång. Det är ett angenämt problem, sade hon till flera hundra journalister på klimatkonferensen Cop21 i Paris".

  Jag är idel öra.

  SvaraRadera
 16. Leif, du undrar: " Så vem/vilka ska vi hoppas på?" Oss själva: UPPROR!!! Enda lösningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vilka ska göra uppror?
   Miljöpartiet?

   Radera
  2. :-) Får man föreslå att ni letar mer modiga och altruistiska politiker och stödjer dem?

   Radera
  3. Från början modiga politiker tenderar att bli mindre modiga när de får vittring på makten.

   Radera
 17. @ Birger
  En av del-lösningarna på klimatkrisen?
  "BBC 100 Women 2015: Desperate not to have children"

  SvaraRadera
 18. Jag föreslår att vi letar upp politiker som säger som den "avdankade" Birger Schlaug. "Det talas ofta om att Birger skriver "vi lever i antropocen, en tidsålder där människan påverkar planeten mer än naturen själv gör. Jag anser att begreppet econocen ger en bättre bild" Ja instämmer!!!. Det antropocentiska synsättet innebär ofta, att människans behov är större än naturens. Att naturen har ett bruksvärde snarare än ett egenvärde. Det är ett slags "rasistiskt" synsätt. Arter raser sätts mot varandra ofta i olika gudars namn. Makten använder sig av religionerna för egen vinning.

  Föreslår att vi letar upp politiker, som ser en nödvändighet i, att vi stöttar de reformerande krafterna inom de olika religionerna. Anser att om du Birger vore villig att göra det, så vore du närmast en "perfekt" avdankad politiker ( perfekt kan ingen vara) Det finns god potential Birger, för att du kan bli en stöttande kraft för de reformerande krafterna. Vet att religion var ett av dina bästa ämnen i skolan. Det har du skrivit. Och jag kan förstå att du tyckte det. För religion var även ett av mina bästa ämnen.

  Anonym skriver "Men vilka ska göra uppror? Miljöpartiet? Ja de kan väl i ren självbevarelsedrift göra uppror och lämna regeringen. Så att hela partiets själ (medvetenhet) bevaras något sånär intakt inför framtiden.
  De som redan gör uppror och genom tiden har gjort uppror är de reformerande krafter som finns inom religionerna. Men få har lyssnat till dem. Allra minst regeringen och vänstern. Men även de andra.

  Får man föreslå, att alla som är intresserade av religion, tittar på ett väldigt upplysande program på SVT forum? "Islam ur ett historiskt perspektiv" En teologi professor i Islam beskriver Islam utifrån olika filosofers perspektiv. Ett av dem är ur ett antropocentiskt perspektiv. Människan i centrum.
  Krig i olika gudars namn är definitivt ingen lösning på klimatkrisen. Krig är förödande för miljön. Vi bör stötta de reformerande krafterna. Även dem som säger sig "hata" religionerna bör göra det Ja de om några borde väl vilja göra det. För allt nytt växer ur det gamla inte tvärtom. Sudda bort det man ogillar... fungerar inte. Man måste våga möta det. Men först måste man vilja se det.

  Lisbeth  SvaraRadera
 19. Blev lite fel där i början. "Det talas ofta om att Birger skriver" ska vara Birger skriver att...

  Lisbeth

  SvaraRadera
 20. Träffsäker kritik av den s.k. ekonomiska tillväxten. Men dessutom är det ju så att hela det västerländska ekonomiska systemet bidrar till att öka inkomst och förmögenhetsklyftorna.
  Det är rikedomen som måste utrotas inte fattigdomen om vi ska rädda världen.

  SvaraRadera
 21. Bärbar dator genererar 210 kg skrot enligt rapporten, inte 1200 kg. En viss skillnad. Tack och lov får man väl nästan säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, där läste jag nog fel tyvärr...

   Radera
 22. Så vem ska vi hoppas på frågar någon?
  Vi måste hoppas på oss själva. Vi måste upplysa alla vi känner om det vi ser och inse att så länge vi skänker våra dyrbara röster till det snart 100 år gamla partipolitiska systemet så kommer allt att fortsätta. Precis som förut. Vi måste istället hjälpas åt att bygga ett nytt demokratiskt politiskt system där vi bara behöver 3 saker:
  - Rätten att välja precis vem vi vill som vår politiska företrädare (eller grupp..kanske naturskyddsföreningen)
  - Rätten att exakt när vi vill byta politisk företrädare (inte var fjärde år utan precis exakt när vi vill).
  På det sättet kan vi börja gallra fram kloka och visa människor som våra politiska företrädare, människor som låter ord och handling gå hand i hand. Inte egenvinningslystna som vi har idag.
  - Rätten att lägga förbättringsförslag till vårt samhälle.
  När vi gjort detta så tänker jag lägga förslag på ett ekonomiskt system som samarbetar med ekologin. Ett ekonomiskt system i harmoni med naturlagarna. Så att det blir en stor diskussion i samhället där alla kan vara delaktiga och tänka själva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i Anna. Idag finns bara två alternativ som har den inriktningen. Direktdemokraterna och Vetenskapliga partiet och jag anser att Vetenskapliga partiet har en mer balanserad hållning vad gäller ökade inslag av direktdemokrati där den ekologiska hållbara ramen och folkets balanserade rättvisa välfärd inte kan undergrävas genom anonyma omröstningar via nätet som manipulerats av hackers eller de programmerare som anonymiserat systemet.

   Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.